Νέα έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αποκαλύπτει τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην υλοποίηση των σχεδίων σωτηρίας της λίμνης Κορώνεια, που οδήγησαν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στην άρνηση του Ταμείου Συνοχής να καταβάλει τη χρηματοδότηση των έργων που έγιναν, γίνονται και θα γίνουν, καθιστώντας το μέλλον της λίμνης ζοφερό.

Όπως δημοσιεύει το zougla.gr, η έκθεση των ελεγκτών Δημητρίου Ζδρούλα και Γαρυφαλλιάς Λασκαρίδου αποκαλύπτει τις ολιγωρίες που οδήγησαν στην απώλεια του πρώτου μάστερπλαν και στην απειλή απώλειας του δεύτερου.

Ουσιαστικά αποκαλύπτει γιατί η Κορώνεια δεν κατέστη δυνατό να αναγεννηθεί μέχρι σήμερα και κινδυνεύει να χαθεί και η τελευταία ευκαιρία αποκατάστασής της.

Για τα αποτελέσματα της νέας έκθεσης είναι ενήμεροι όλοι οι αρμόδιοι (η έκθεση έχει ημερομηνία έκδοσης 9 Μαΐου 2011), ακόμη και η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στην πρόσφατη παρουσία της στη Θεσσαλονίκη και στην Κορώνεια παρέλαβε σχετικό έγγραφο από τον αντιπρόεδρό της, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλη Τρεμόπουλο.

Στην έκθεση οι κυριότερες επισημάνσεις είναι οι εξής:

1. Όλοι οι φορείς υλοποίησης των έργων που προβλέπονται στο τρέχον μάστερπλαν φρόντισαν εγκαίρως να υλοποιήσουν τα έργα που θεωρούνται «εύκολα» (ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, προμήθειες εξοπλισμού κ.τ.λ.). Όμως στα κύρια έργα για τη σωτηρία της λίμνης υπάρχουν σημαντικότατες καθυστερήσεις και παραλείψεις.

2. Υπάρχει εξοπλισμός που αγοράστηκε και στο πρώτο και στο δεύτερο μάστερπλαν που αχρηστεύτηκε ή παραμένει αχρησιμοποίητος.

3. Τα δύο σημαντικότερα έργα, παρότι έχουν δρομολογηθεί, έγιναν με αντίθετη σειρά από αυτήν που προβλεπόταν, με αποτέλεσμα να μη συνεισφέρουν στη διάσωση της λίμνης, ενώ αντίκεινται στη σχετική ΚΥΑ.

4. Ο σύμβουλος διαχείρισης, αν και έπρεπε να παραμείνει και να αποπληρωθεί όταν ολοκληρωθούν τα έργα του μάστερπλαν, ολοκλήρωσε το έργο του και πληρώθηκε τη δεύτερη φάση χωρίς να ολοκληρωθούν και τα έργα αυτής…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook