Το  αίτημα ακύρωσης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Κακοδίκι κυριάρχησε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καντάνου Σελίνου, στο οποίο συμμετείχαν και παρενέβησαν κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στο ενδεχόμενο δημιουργίας του σταθμού στο χωριό τους. 

Το αίτημα δεν τέθηκε τελικώς σε ψηφοφορία αλλά αποφασίστηκε, να γίνει δεκαπενθήμερη έρευνα για την εξεύρεση νέου χώρου ΣΜΑ,  με ευθύνη της δημοτικής αρχής και προτάσεις πολιτών.

«Το Κακοδίκι δεν πρόκειται -σε καμία περίπτωση- να γίνει ο “αποδιοπομπαίος τράγος” των λαθών της δημοτικής αρχής, ούτε το “μαύρο πρόβατο” του Σελίνου», σημειώνει η Πρωτοβουλία αγώνα κατοίκων Κακοδικίου, που μετείχε στο δημοτικό συμβούλιο και με ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής:

 

Νέο ηχηρό μήνυμα στη δημοτική αρχή του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την υποβάθμιση του ιστορικού χωριού μας, στείλαμε οι περισσότεροι από 150 Κακοδικιανοί, που ήμασταν παρόντες στις 25-8-2016 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σελίνου Καντάνου, όπου συζητήθηκε το αίτημά της ακύρωσης του ΣΜΑ στο Κακοδίκι.

Στην 3ωρη συζήτηση έγινε φανερό, ότι το μεγαλύτερο μέρος των Δημοτικών Συμβούλων δεν είχε ενημερωθεί σε ουσιαστικές λεπτομέρειες του θέματος και πολλοί από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση στάθηκαν με τις τοποθετήσεις τους στο πλευρό μας. 

Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε θερμά. 

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι το συμβόλαιο μίσθωσης 3 στρ που υπεγράφη πριν την οριστική χωροθέτηση (δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών όρων) επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του, να διατηρεί και να λειτουργεί τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της επιχείρησής του, με αποτέλεσμα ο χώρος που προορίζεται για την εγκατάσταση του ΣΜΑ να περιορίζεται στο μισό! 

Οι απαντήσεις που δόθηκαν στις εύλογες ερωτήσεις που τέθηκαν από Δημοτικούς Συμβούλους και Δημότες για τη συγκατοίκηση ή του γιατί δεν ενοικιάστηκε το μισό ακίνητο, δεν ήταν καθόλου πειστικές και επιβεβαίωσαν τις υποψίες για φωτογραφική επιλογή του ΣΜΑ στο Κακοδίκι.

Ο δήμαρχος ενώ επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία η ακύρωση του ΣΜΑ στο Κακοδίκι, με αμφίβολο αποτέλεσμα για την πλειοψηφία, πήρε την εξής πολιτική απόφαση: Με ευθύνη της δημοτικής αρχής και προτάσεις πολιτών να γίνει δεκαπενθήμερη έρευνα για την εξεύρεση  νέου χώρου ΣΜΑ. 

Ως απαραίτητες προϋποθέσεις έθεσε: Το ακίνητο να είναι από 3-5 στρ, πλησίον του επαρχιακού δρόμου Παλιόχωρας – Ανάβου, να έχει τίτλους ιδιοκτησίας και όπως τόνισε, κοινωνική συναίνεση.

Η δημοτική αρχή δεν έκανε δεκτό το αίτημα μας για ακύρωση του ΣΜΑ στο Κακοδίκι αλλά ούτε  και δέχτηκε  το προσωρινό “πάγωμα” της αδειοδότησης που συνεχίζεται κανονικά.

Η πρωτοβουλία μας έχει εγκαίρως επισημάνει, ότι η χωροθέτηση του ΣΜΑ, δεν μπορεί να εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα ενός μειοδοτικού διαγωνισμού, όπως έκανε η δημοτική αρχή και πρέπει να γίνει στη βάση επιστημονικής μελέτης χωροθέτησης με κριτήρια κοινωνικής συναίνεσης και αποκλεισμού από οικισμούς, ποτάμια, πηγές, αρχαιολογικούς χώρους κλπ. 

Στο υπόμνημα μας προς την περιφέρεια καταθέσαμε γραπτώς και προτάσεις για εναλλακτικές λύσεις, των οποίων η καταλληλότητα μαζί με εκείνες που οποιοσδήποτε άλλος προτείνει, πρέπει να κριθούν από ειδικούς και όχι να απορρίπτονται “στο πόδι” και ατεκμηρίωτα από τη δημοτική αρχή.

Η ευθύνη για την εξεύρεση του χώρου για ΣΜΑ ανήκει αποκλειστικά στη δημοτική αρχή και άλλωστε όπως τονίσαμε και στο ΔΣ ήταν η μοναδική υποχρέωση που είχε στο όλο εγχείρημα. Το Κακοδίκι δεν πρόκειται -σε καμία περίπτωση- να γίνει ο “αποδιοπομπαίος τράγος” των λαθών της δημοτικής αρχής, ούτε το “μαύρο πρόβατο” του Σελίνου.

Επικροτούμε το κριτήριο της «κοινωνικής συναίνεσης» που έθεσε ο δήμαρχος, αναγνωρίζοντας -προσωπικά- ότι έγινε λάθος. Αν είχε συνεκτιμηθεί από την αρχή δεν θα είχε προκύψει κανένα πρόβλημα. Τον καλούμε να φανεί συνεπής και δίκαιος στη δέσμευση του. 

Υπογραμμίζουμε: Αν ισχύει η κοινωνική συναίνεση για τις νέες προτάσεις που περιμένει, πρέπει να ισχύει και για το Κακοδίκι! 
Συνεπώς: Πρέπει να ακυρώσει άμεσα την χωροθέτηση του ΣΜΑ στο Κακοδίκι, που εξ αρχής δεν είχε τη συναίνεση κανενός μας.

Τέλος τονίζουμε, ότι εφόσον συνεχίζονται οι ενέργειες για την αδειοδότηση του ΣΜΑ στο Κακοδίκι, συνεχίζουμε  κι εμείς τον αγώνα μας, ακόμη πιο εντατικά, για την ακύρωση του.  

Πρωτοβουλία αγώνα κατοίκων Κακοδικίου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook