Αρνητικά απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στο αίτημα του ΚΚΕ να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Μανώλη Συντυχάκη.

«Να καταργηθεί ο παράλογος και καταστροφικός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί», ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, σημειώνοντας ότι οδηγεί «στην καταστροφή μικρομεσαίων οινοπαραγωγών, διευκολύνοντας έτσι τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στους μεγάλους».

Τόνισε ότι «από τις 160.000 αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις που είναι καταγεγραμμένες στο Αμπελουργικό Μητρώο, μόνο οι 27.000 προέβησαν σε ψηφιακή υποβολή Δήλωσης Συγκομιδής»

«Θεωρείτε το 83% των αγροτών ότι είναι φοροφυγάδες, είναι απατεώνες. Παράνομοι δεν είναι οι αγρότες, παράνομος είναι ο φόρος», ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης για τους ελέγχους σε βάρος τους.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί υπέρ οινοβιομηχάνων που θέλουν να ελέγξουν την παραγωγή, την εμπορία και τη διακίνηση του κρασιού και ανέφερε πως στο Ηράκλειο Κρήτης οι αμπελουργοί παραδίδουν σταφύλια με τιμή 17 έως 20 λεπτά το κιλό για να πληρωθούν σε ένα χρόνο.