Σήμα για την υλοποίηση επενδύσεων στο τουριστικό real estate συνολικού προϋπολογισμού που μπορεί να ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ, δίνουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την προώθηση τέτοιων επενδύσεων.

Οι περιοχές της Κρήτης, φιγουράρουν στη πρώτη θέση των προτιμήσεων κυρίως Ρώσων αλλά και Ισραηλινών επενδυτών με πληροφορίες να κάνουν λόγο για αγορά μεγάλων εκτάσεων σε περιοχές όπως η Χερσόνησος και η Σητεία.

Πρόσφατα δε, επιβεβαιώθηκαν οι φήμες για την υλοποίηση μεγάλης επένδυσης ύψους 500εκ. ευρώ στη Χερσόνησο της Κρήτης, με τον δήμαρχο κ. Δοξαστάκη να επιβεβαιώνει ότι έχει έρθει σε επαφές με ισραηλινούς επενδυτές.

Ταυτόχρονα, μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες, όπως δημοσιεύει το Έθνος, περίμεναν πολύ καιρό να αποσαφηνιστούν οι κανόνες που θα ισχύουν για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως για παράδειγμα η κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων μαζί με εξοχικές κατοικίες επιπλωμένες, οι οποίες θα μπορούσαν να πουληθούν ή να μισθωθούν.

Ηδη, σε πρόσφατο ταξίδι του στη Ρωσία και το Ισραήλ ο υπουργός Τουρισμού, Πέτρος Γερουλάνος, εισέπραξε το έντονο ενδιαφέρον επενδυτών για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον για αγορά εξοχικών κατοικιών εκδήλωσαν Ρώσοι που θέλουν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας και να διατηρούν μόνιμη παραθεριστική κατοικία.

Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στα χαρτιά επενδύσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μορφή του ελληνικού τουρισμού.

Η έλλειψη σταθερών κανόνων, η απουσία χωροταξικού για τον τουρισμό, η μεγάλη γραφειοκρατία και η καχυποψία των επενδυτών απέναντι στην ελληνική πολιτεία, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανάσχεσης της επενδυτικής δραστηριότητας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα στο ethnos, δίνοντας ταυτόχρονα παράδειγμα για δύο επενδύσεις στη Κρήτη οι οποίες έχουν «κολλήσει» λόγω των παραπάνω λόγων

Σητεία Κρήτης
Η επένδυση της \”Minoan Group\” στο ακίνητο της Μονής Τοπλού στη Σητεία της Κρήτης έχει περάσει από πολλά κύματα και μάλιστα πριν από μερικούς μήνες ακυρώθηκε η μελέτη των περιβαλλοντικών όρων. Ωστόσο, η αγγλική εταιρεία επανήλθε καταθέτοντας νέο φάκελο με αλλαγές στο master plan μίας επένδυσης που μπορεί να ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, πριν από μερικές ημέρες το Εφετείο Χανίων αθώωσε 8 κατηγορούμενους για την υπόθεση, τον ηγούμενο της Μονής και 7 εμπειρογνώμονες, οι οποίοι κατηγορούνταν για απάτη κατά συρροήν. Στελέχη της εταιρείας εκφράζουν αισιοδοξία ότι αυτήν τη φορά θα απεμπλακεί η επένδυση που αφορά τη δημιουργία μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης σε περίπου 26.000 στρέμματα με ολόκληρα παραθεριστικά χωριά, ξενοδοχεία 5 αστέρων, 3 γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, 950 κατοικίες με 730 πισίνες, εμπορικά κέντρα, μαρίνες κ.λπ.

Kίσαμος Χανίων
Δύο έργα στην Κρήτη έχει προτείνει ο κυπριακός όμιλος Λεπτού, ένα στον κόλπο Κισάμου στα Χανιά, πάνω από 300 εκατ. ευρώ για πολυτελείς κατοικίες, κι ένα στην Παλαιόχωρα, άλλα 120 εκατ. ευρώ. Επίσης η \”Emerald Development\”, εταιρεία κυπριακών συμφερόντων, διαθέτει έκταση στο Ρέθυμνο, όπου έχει σχεδιάσει επένδυση 150 εκατ. ευρώ.

Οι διαβεβαιώσεις ωστόσο εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι θα ξεμπλοκάρουν επενδύσεις που για χρόνια κολλούσαν στην ελληνική γραφειοκρατία, αλλά και η οικονομική κατάσταση στη χώρα που απαιτεί νέα επενδυτικά project, έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την υλοποίηση μεγαλεπήβολων σχεδίων real estate.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook