Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του βρίσκεται το 4ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά “Αποκόρωνας 2016”, που διεξάγεται στις Καλύβες, με διοργανωτές τον ΟΑΧ, τον ΑΟ Τάνος Αποκορώνου, τον Δήμο Αποκορώνου και την Π.Ε. Χανίων.

Η “μάχη” συνεχίζεται στην κορυφή και μετά τον 8ο γύρο ισοβαθμούν στην 1η θέση οι Καρπάτσεβ και Κασπάροβ.

Η ενημέρωση του ΟΑΧ για την εξέλιξη του τουρνουά:

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το 4ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά “Αποκόρωνας 2016”, το οποίο διεξάγεται στις Καλύβες, στο ξενοδοχείο “Kalyves Beach”, με διοργανωτές τον Όμιλο Αντισφαίρισης Χανίων, τον Αθλητικό Όμιλο Τάνος Αποκορώνου, τον Δήμο Αποκορώνου και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Στις σκληρές μάχες του 8ου γύρου μέτρησε η πείρα των γκρανμέτρ, ιδιαίτερα του Ρώσου Αλεξάντερ Καρπάτσεβ, ο οποίος νίκησε τον Νικόλα Θεοδώρου (η πρώτη ήττα του Ρεθυμνιώτη έφηβου) και έτσι έπιασε στην κορυφή τον Λευκορώσο Σεργκέι Κασπάροβ. Οι μόνοι με 6½ βαθμούς σε 8 αγώνες, παίζουν μεταξύ τους στον τελευταίο γύρο και διεκδικούν την πρωτιά με πολύ περισσότερες αξιώσεις από το πλήθος σκακιστών που τους ακολουθούν με 6 βαθμούς. Πρόκειται για τους γκρανμέτρ Εβγένι Λεβίν, Βλαδιμίρ Μπουρμάκιν, Μίκαελ Ιβάνοβ (κέρδισε τον Ιωάννη Καλογερή), Nικίτα Μαγιόροβ και Αλεξάντερ Χαριτόνοβ (κέρδισε τον Δημήτρη Αλεξάκη), τον διεθνή μετρ Ντούσαν Λέκιτς (κέρδισε τον Γιώργο Μήτση), τον Ρώσο Ιλια Ντουζακόβ και τους Έλληνες Κωνσταντίνο Μαρκίδη και Νικόλαο Καρούσο-Θεοδωράκη. Θεωρητικά, οποιοσδήποτε από αυτούς τους 11 σκακιστές μπορεί να κατακτήσει την 1η θέση, έστω σε ισοβαθμία.

Όπως συμβαίνει σε πολλά αθλήματα, σε κρίσιμους γύρους η παράμετρος της ψυχολογίας παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με την τεχνική κατάρτιση. Το σκάκι είναι πρώτιστα λογικό παιχνίδι, αλλά η συναισθηματική αντίδραση μπορεί να αποβεί καθοριστική. Η ψύχραιμη αντίδραση στα σημεία καμπής μιας παρτίδας επιτρέπει στους αγωνιζόμενους να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τις ικανότητές τους και τελικά να πετύχουν τον στόχο τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ καλή εμφάνιση έχουν κάνει και όσοι βρίσκονται στους 5½ βαθμούς, δηλαδή έχουν ποσοστό επιτυχίας 69%: Νικόλας Θεοδώρου, Ιωάννης Καλογερής, Αργύριος Παπαδόπουλος, Γιώργος Μυλωνάκης, Ευάγγελος Πατρελάκης, Κωνσταντίνος Αποστολάκης, Δημήτρης Αλεξάκης και Τατιάνα Κασπάροβα (1η γυναίκα).

Οι σκακιστικοί αγώνες είναι από τις λίγες αθλητικές δραστηριότητες όπου άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται με απόλυτα ίσους όρους. Εξάλλου, η παράμετρος της ηλικίας πρακτικά εκμηδενίζεται ως αξιοκρατικό κριτήριο στο σκάκι, γι’ αυτό ανάμεσα στους πρωτοπόρους βρίσκονται και σκακιστές νεαρής ηλικίας. Τέλος, στους φετινούς αγώνες αναδεικνύεται και άλλη μια πτυχή του συγκεκριμένου αθλήματος, δηλαδή ότι άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν επίσης να συμμετέχουν ισότιμα.

Στο διεθνές τουρνουά κορυφώνεται ο ετήσιος σχεδιασμός του σκακιστικού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν πολλά παιδιά σε Βάμο, Βρύσες, Νιο Χωριό και Φρε.

Μια ξεχωριστή προσφορά της φετινής διοργάνωσης, ήταν η δωρεάν προπονητική υποστήριξη που παρείχε σε όλους τους αγωνιζόμενους ο Διεθνής Μετρ, προπονητής και συγγραφέας Ηλίας Κουρκουνάκης (παλιότερα αθλητής του Όμιλου Αντισφαίρισης Χανίων και πρωταθλητής Κρήτης). Κάθε μέρα, 1 ώρα μετά την έναρξη του γύρου και για τις επόμενες 3 ώρες, ήταν διαθέσιμος για ανάλυση των παρτίδων και γενικότερη προπονητική υποστήριξη. Οι νεαροί συμμετέχοντες αξιοποίησαν στο έπακρο αυτή την ευκαιρία.

“Χρυσός” χορηγός των αγώνων είναι η ΕΤΑΝΑΠ, μεγάλοι χορηγοί η Status Turism Agency και η Μιχαηλάκειος Βιβλιοθήκη, ενώ οικονομικοί χορηγοί είναι η Κάβα Οινολάτρης, οι αγορές Best Buys, τα ηλεκτρικά είδη Σκορδυλάκης, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Χανίων, η ποτοποιία Κέντρια, και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βουκολιών. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΝΕΑ Τηλεόραση, ενώ το ξενοδοχείο KALYVES BEACH φιλοξενεί τους αγώνες στην ειδική αίθουσα εκδηλώσεών του.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook