Στις 7 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20:30, οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων, υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων, και σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζουν την  έκθεση φωτογραφίας «Μαίρη Παρασκευά (1882-1951) – Η Πρώτη Ελληνίδα Φωτογράφος» σε επιμέλεια του Γιάννη Σταθάτου στον Άγιο Ρόκκο, Πλατεία 1821 & Δασκαλογιάννη, Σπλάντζια, Παλιά Πόλη, Χανιά, Κρήτη. Η έκθεση θα είναι ανοικτή κάθε μέρα 20:00-23:00 έως τις 22.9.2016 με Ελεύθερη Είσοδο.
 
Η θεματική της έκθεσης «Μαίρη Παρασκευά (1882-1951) – Η Πρώτη Ελληνίδα Φωτογράφος» έχει ιστορική βαρύτητα ενώ συνάμα είναι τρυφερή και ευαίσθητη. Ο επιμελητής Γιάννης Σταθάτος επέλεξε, τεκμηρίωσε και παρουσιάζει άρτια 30 έργα της Μαίρης Παρασκευά από το Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη όπου σήμερα ανήκει η πολύτιμη συλλογή. Το έργο της παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο 2014 κατά τη διάρκεια των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων. Η Παρασκευά είναι η πρώτη Ελληνίδα Φωτογράφος που δημιούργησε συστηματικό φωτογραφικό έργο, μεγάλο σε όγκο και υψηλό σε ποιότητα. Οι φωτογραφίες της παρουσιάζουν στιγμιότυπα από το περιβάλλον της μυθιστορηματικής της ζωής που ξετυλίχτηκε από την προεπαναστατική Ρωσία έως την Αίγυπτο, τις Μητροπόλεις της Ευρώπης και τα Μεσογειακά Θέρετρα των αρχών του 20ου αιώνα.


 
Ο επιμελητής της έκθεσης, θεωρητικός και ιστορικός της φωτογραφίας, ιδρυτής των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων, Γιάννης Σταθάτος , σημειώνει: «Η μέχρις σήμερα κυρίαρχη εκδοχή της ιστορίας της Ελληνικής Φωτογραφίας στηρίζεται στη μελέτη και προβολή των επαγγελματιών φωτογράφων του ελλαδικού χώρου. Από τα τέλη όμως του 19ου αιώνα ανακαλύπτουμε μια παράλληλη και ριζικά διαφορετική διαδρομή: αυτή που διέγραψαν ορισμένοι ταλαντούχοι ερασιτέχνες της αστικής και μεγαλοαστικής κυρίως τάξης, το έργο των οποίων είναι ακόμα ελάχιστα γνωστό. Όπως αποκαλύπτεται από την πρόσφατη δωρεά του αρχείου της στο Μουσείο Μπενάκη, σημαντικότατο έργο ποιοτικά όσο και ποσοτικά δημιούργησε η Μαίρη Παρασκευά  (1882-1951).  Κόρη του Μυκονιάτη μεγαλοκτηματία Νικολάου Γρυπάρη, μεγάλωσε στην Μπαράνοφκα, το πατρικό κτήμα στη Βολυνία της Κριμαίας. Οι φωτογραφίες της, που την καθιστούν πρώτη Ελληνίδα φωτογράφο με ολοκληρωμένο και σε βάθος χρόνου προσωπικό έργο, συμπεριλαμβάνουν λήψεις από την Κριμαία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και άλλες Μεσογειακές χώρες. Πολυτιμότερες ίσως είναι οι εικόνες από τη ζωή στην προεπαναστατική Κριμαία, φωτογραφίες που αποπνέουν λυρισμό, ευαισθησία και νεανικό ενθουσιασμό συχνά εφάμιλλου των οικογενειακών φωτογραφιών του Jacques Lartigue».


 
Με την έκθεση φωτογραφίας «Μαίρη Παρασκευά (1882-1951) – Η Πρώτη Ελληνίδα Φωτογράφος» ολοκληρώνεται το τρίπτυχο αφιέρωμα στη Φωτογραφία που  αναπτύσσεται στο Νομό Χανίων τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2016. Η πρώτη δράση του αφιερώματος περιελάμβανε την έκθεση φωτογραφίας «Αυτή η Στιγμή που έχει προ πολλού παρέλθει  – Προκλήσεις και Διλήμματα των Χανιωτών Φωτογράφων στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα. Β΄ Μέρος» που παρουσιάζεται στο Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού. Η δεύτερη δράση  περιελάμβανε παρουσίαση του φωτογράφου Κωνσταντίνου Πίττα από τον ιστορικό και θεωρητικό της Φωτογραφίας, Κωστή Αντωνιάδη, μαζί με την παρουσίαση του φωτογραφικού  λευκώματος «Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.


 
Η έκθεση φωτογραφίας «Μαίρη Παρασκευά (1882-1951) – Η Πρώτη Ελληνίδα Φωτογράφος» εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2016 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» που για τη φετινή περίοδο έχει γενικό θέμα: «Οδηγίες προς Ναυτιλλομένους και Ναυαγούς» και περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές βραδιές και Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών (Art Residency) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Κυθήρων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, το Μουσείο Μπενάκη, τις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων, το Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook