Η είδηση έτρεξε γρήγορα. Και παραμένει από την πρώτη στιγμή εντυπωσιακή. Ο γνωστός δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος επέλεξε την ευθανασία. Από την Κυριακή το βράδυ δεν είναι πια μαζί μας. Κατέφυγε στη λύση της μη υποβοηθούμενης ευθανασίας. Οι γιατροί δεν του έδιναν ελπίδες. Κι αυτός ήθελε μέχρι το τέλος να είναι ο κυρίαρχος της πράξης  του τέλους της ζωής του.

Ο εντυπωσιασμός κυριάρχησε σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας. Σίγουρα θα ανοίξει και στην Ελλάδα ο διάλογος για την ευθανασία. Υπάρχουν χώρες (οι πιο λίγες) που την επιτρέπουν. Σε ορισμένες μάλιστα έχουν αποκτήσει και τουριστικό ενδιαφέρον. Δεν είναι λίγες εκείνες που  την επιτρέπουν. Κάτω όμως από αυστηρές προϋποθέσεις, όρους και διαδικαστικές εγγυήσεις.

Το εναρκτήριο λάκτισμα αυτού του διαλόγου το έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης του «Ποταμιού». Έφθασε μάλιστα κοντά στη διατύπωση της νομικής διάταξης που θα διευκόλυνε κάποιες μορφές ευθανασίας.

Μέχρις εδώ καλά. Και είναι σωστό και επιβεβλημένο να εκφράσουμε και τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και θα είναι ανατριχιαστικά απαράδεκτες οι οποιεσδήποτε κριτικές για την πράξη του Αλέξανδρου Βέλιου όσο διαρκεί το βαρύ πένθος τους.

Αργά το απόγευμα χθες αιφνιδίασε και ο Αλέξης Τσίπρας. Εξέφρασε δημόσια τον θαυμασμό για την πράξη αυτή. Προφανώς ξέχασε ότι είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας. Ότι κάθε λέξη του μπορεί να συνιστά και ένα μήνυμα προς χιλιάδες συνανθρώπους του. Ότι οι λέξεις του μπορούν να εκληφθούν και ως ενθάρρυνση μίμησης.

Ο Αλέξης του δεκαπενταμελούς δεν ανέβασε τον ορίζοντα της όποιας κοσμοθεωρίας του πάνω από τις εντυπώσεις της ημέρας που παραμένουν σε χαμηλή πτήση.

Τι μήνυμα άραγε στέλνει στους χιλιάδες ασθενείς που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή με τη βοήθεια των και την συμπαράσταση των συγγενών τους, των συντρόφων τους και  των φίλων τους. Και των γιατρών τους. Γι’ αυτούς ο Αλέξης τι «θαυμασμό» επιφυλάσσει; Μήπως ο αγώνας των χιλιάδων ασθενών, που έχουν χτυπηθεί από βαριές και επώδυνες ασθένειες, είναι πιο δύσκολος; Πιο επώδυνος;  Πιο ανηφορικός; Kαι, τελικά, πιο ηρωικός; Μήπως τους προσβάλλει κιόλας;

Υστερόγραφο: για τους υποκριτές και τους «δήθεν», μια παράκληση έχω. Να διαβάσουν ολόκληρο το κείμενό μου. Προτού επιχειρήσουν να το διαστρεβλώσουν!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook