Είναι ένα από τα πλέον ιστορικά φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης στον νομό Χανίων και ακόμα και σήμερα λειτουργεί και συμμετέχει στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου, με επίκεντρο πάντα τον μαθητή.

Η βασική αρχή του φροντιστηρίου, συμπυκνώνεται στο μήνυμα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του και το οποίο αναφέρει: «Ο δρόμος για την επιτυχία είναι διαλεκτικός».

Το Φροντιστήριο “Διαλεκτική” ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1986 από τη φιλόλογο – ιστορικό, Στέλλα Αλιγιζάκη και φέτος συμπληρώνει αισίως τα 30 χρόνια λειτουργίας του.

Ιστορία μέσα στο χρόνο – 30 χρόνια προσφοράς

Αρχικά το Φροντιστήριο λειτούργησε μόνο ως φιλολογικό, καλύπτοντας τις ανάγκες των μαθητών, όλων των βαθμίδων της μέσης εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, κάλυπτε όλες τις δέσμες και όλα τα σχολικά μαθήματα, προσφέροντας αξιόπιστες υπηρεσίες στους μαθητές και στις οικογένειες, όχι μόνο της πόλης αλλά και του νομού.

Κατά εποχές, σε αυτό φοίτησαν παιδιά από τα επαρχιακά σχολεία, συχνά σε ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα, ενώ από νωρίς πρόσφερε υποτροφίες σπουδών σε άπορους μαθητές.

Οι καινοτόμες πρωτοβουλίες και δράσεις του Φροντιστηρίου καθ’ όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικές.

Σε αυτές περιλαμβάνονται συχνά οργανωμένες θεματικές εκδηλώσεις (εκδήλωση και έκθεση βιβλίων για το Μικρασιατικό πόλεμο, ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού), επισκέψεις σε μουσεία, εκθεσιακούς και μνημειακούς χώρους της πόλης και όχι μόνο,  δημοσιεύσεις κειμένων των μαθητών στον τοπικό τύπο, εκδόσεις κ.α. Επίσης, οργάνωσε κατά καιρούς και συνεχίζει να οργανώνει, κινηματογραφικές προβολές, επιχορηγεί θεατρικές παραστάσεις, μαθητικές συναυλίες, φεστιβάλ μαθητικής δημιουργίας , ενώ παράλληλα συμμετέχει σε αθλοθετήσεις διαγωνισμών και σε χρηματοδότηση βραβείων των τοπικών επιστημονικών σωματείων, όπως του Συνδέσμου Φιλολόγων, της Μαθηματικής Εταιρείας και άλλων.

Με την εκπαιδευτική και πολύπλευρη πολιτιστική του δράση , το Φροντιστήριο “Διαλεκτική” έγινε ένα ενεργό μέλος της χανιώτικης κοινωνίας και πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες σε χιλιάδες μαθητές.

Ο μαθητής στο επίκεντρο  – Η φιλοσοφία του χθες αλλά και του αύριο

Όλα αυτά τα χρόνια, το φροντιστήριο Διαλεκτική, ξεχώρισε επενδύοντας στην προσωπικότητα των μαθητών του. Μακριά από τις  εμπορικές και τυποποιημένες προτάσεις των μαζικών φροντιστηριακών επιχειρήσεων, επένδυσε προσωπικά και διαλεκτικά.

Στη σελίδα του φροντιστηρίου, δεν θα δείτε τα ονόματα των επιτυχόντων μαθητών από την κάθε σχολική χρονιά, παρόλο που αυτά είναι αρκετά. Αυτό θα ήταν η πεπατημένη άλλωστε, πράγμα που δεν ταιριάζει με τη φιλοσοφία του φροντιστηρίου.

Για το φροντιστήριο Διαλεκτική, η επιτυχία του κάθε υποψήφιου είναι πάνω απ’ όλα δική του υπόθεση και αυτός θα πρέπει να έχει την πρωτοβουλία για το πώς θα την διαχειριστεί. Εξάλλου η επιτυχία αξιολογείται από πολλούς παράγοντες και πάντα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η αφετηρία και η προσπάθεια. Δεν είναι σωστό άλλωστε, να καρπούνται κατ’ αποκλειστικότητα την επιτυχία αυτή, οι καθηγητές της τελευταίας περιόδου, καθώς σ’ αυτή έχουν συνδράμει πολλοί συντελεστές. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι κάθε μαθητής έχει τις δικές του φιλοδοξίες, οπότε η επιτυχία είναι σχετική. Μα πάνω απ’ όλα, η επιτυχία του μαθητή, δεν πρέπει να γίνεται διαφήμιση, για λόγους επαγγελματικής δεοντολογίας. Ο μαθητής δεν είναι «άλογο κούρσας» και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ονόματα και οι τίτλοι των σπουδών τους για διαφημιστικούς σκοπούς.

Όλα τα παραπάνω είναι κάποια στοιχεία που όλα αυτά τα χρόνια εκτίμησαν οι γονείς και οι μαθητές και έγιναν οδηγός για το μέλλον.

Εκπαιδευτική διαδικασία

Σήμερα, που οι εκπαιδευτικές διαδικασίες είναι ακόμα πιο απαιτητικές, το Φροντιστήριο Διαλεκτική, συνεχίζει στο δρόμο που χάραξε.

Με το εξειδικευμένο και έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό, με τις κατάλληλες εκπαιδευτικές μεθόδους διδασκαλίας και υποδομές, οργανώνεται  κάθε χρόνο ένα υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών της μέσης εκπαίδευσης  και την επίτευξη των στόχων τους.

Από την πρώτη στιγμή της έναρξης της συνεργασίας  ο μαθητής εγγράφεται, παρακολουθεί και παρακολουθείται. Καταγράφονται οι απουσίες του, οι καθημερινές εργασίες και επιδόσεις του, οι εξαιρετικές επιτυχίες του στο φροντιστήριο, στο σχολείο ή αλλού.

Ορίζεται ένας υπεύθυνος καθηγητής – σύμβουλος για την επικοινωνία και τη συνεννόηση με τον ίδιο και με την οικογένεια, ανάλογα με το τμήμα και την τάξη του και αρχίζει η διαδικασία συνεργασίας και ο αγώνας για την υλοποίηση των στόχων του.  Δοκιμάζεται σε πυκνά τακτικά διαγωνίσματα, μερικά από τα οποία είναι διαγωνίσματα προσομοίωσης εξετάσεων, έτσι ώστε να προπονείται και να προετοιμάζεται αποτελεσματικά για τις τελικές εξετάσεις.

Ετήσιο πρόγραμμα διαγωνισμάτων και συναντήσεων γονέων δίνεται σε όλους τους μαθητές μέσα στον πρώτο μήνα της σχολικής χρονιάς. Παράλληλα, διεξάγονται σεμινάρια ψυχολογίας και επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, σε όλα τα επίπεδα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον καλής επικοινωνίας και εμπιστοσύνης.

Για το Φροντιστήριο Διαλεκτική επίσης, η συνεργασία με την οικογένεια είναι σημαντική καθώς εξασφαλίζει τη διαμόρφωση θερμότερων σχέσεων και την ψυχολογική προσέγγιση διδασκόντων και διδασκομένων. Έτσι μεγιστοποιείται και η επίδοση των μαθητών.

Το παρελθόν οδηγός για το μέλλον

Όπως προαναφέρθηκε, η φετινή σχολική σεζόν είναι κάπως ξεχωριστή για το Φροντιστήριο Διαλεκτική. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει ένα συμβολικό – επετειακό χαρακτήρα.

30 χρόνια λειτουργίας, δεν είναι λίγα… Στην ίδια διεύθυνση, στην οδό Α. Παπανδρέου 102, και υπό την ίδια διεύθυνση της κυρίας Αλιγιζάκη, το Φροντιστήριο Διαλεκτική, μοιάζει σαν να ξεκινά και πάλι, όπως και τότε…

Αυτή η συνέπεια, αλλά και οι στενοί δεσμοί εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτών, αποτελούν την καλύτερη διαπίστευση για τα επόμενα χρόνια…

Και ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες αυτού του αφιερώματος:

Αν είσαι από εκείνους που φοίτησαν στο φροντιστήριο, μπορείς να  στείλεις τις δικές σου εμπειρίες ([email protected]). Μέσω του fb μπορείς  να ζητήσεις να εγγραφείς στο “group διαλεκτική” , που πρωτοοργανώθηκε με τη συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας του Φροντιστηρίου και  να «πατήσεις like στη σελίδα»  του Φροντιστηρίου, εάν θέλεις ,  έτσι ώστε  να  ενημερώνεσαι  για οποιεσδήποτε  εκδηλώσεις.

Φροντιστήριο ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ
Διεύθυνση Σπουδών: Στέλλα Αλιγιζάκη
Αν. Παπανδρέου 102, Χανιά
Τηλ: 28210 43566
e-mai: [email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook