Στην αιφνιδιαστική αλλαγή των σχολικών βιβλίων της Α’ Λυκείου των ΕΠΑ.Λ. στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και στην υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη. 

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Λίγες μόλις ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς και η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και, ειδικότερα, της επαγγελματικής εκπαίδευσης γίνεται πλέον κάτι παραπάνω από προφανής. Η άφιξη των σχολικών βιβλίων στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) της χώρας επιφυλάσσει μια έκπληξη για τους καθηγητές και για τους μαθητές.

Ειδικότερα, τα βιβλία για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας αντικαταστάθηκαν. Αντί των δύο βιβλίων α) Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, και β) Έκφραση – Έκθεση που διανέμονταν στους μαθητές της Α’ τάξης τόσο των ΕΠΑ.Λ. όσο και των ΓΕ.Λ., τη φετινή σχολική χρονιά έφθασε στα ΕΠΑ.Λ. και θα λάβουν οι μαθητές ένα παλιό βιβλίο του 1999, με τίτλο Νέα Ελληνικά, το οποίο διανέμονταν στα τότε Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (Τ.Ε.Ε.).

Μάλιστα, η αντικατάσταση αυτή έγινε σιωπηλά και «…στα μουλωχτά», αφού δεν έχει προηγηθεί κάποια σχετική απόφαση ή επίσημη ανακοίνωση για αλλαγή σχολικών βιβλίων. Πόσο μάλλον για την αντικατάσταση με ένα σχολικό βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν από 20 περίπου χρόνια. Ένα σχολικό βιβλίο που εξυπηρετούσε τις ανάγκες ενός άλλου τύπου σχολείο, αφορούσε ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών και στηριζόταν σε μια διαφορετική φιλοσοφία. 

Επισημαίνεται ότι μέχρι τώρα στα ΓΕ.Λ. και στα ΕΠΑ.Λ. για τα μαθήματα γενικής παιδείας χρησιμοποιούνταν τα ίδια βιβλία, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό δεδομένου ότι δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές της Α’ Λυκείου να μεταφερθούν από ΓΕ.Λ. σε ΕΠΑ.Λ και αντιστρόφως. Επίσης, είναι άξιο αναφοράς ότι τα Τ.Ε.Ε. τότε δεν παρείχαν απολυτήριο, ούτε κατοχύρωναν κάποιο επαγγελματικό δικαίωμα.  

Η αιφνιδιαστική αυτή πράξη του Υπουργείου Παιδείας υποβαθμίζει την επαγγελματική εκπαίδευση, δημιουργεί προβλήματα στην μεταφορά μαθητών από Γ.ΕΛ. σε ΕΠΑ.Λ. και αντιστρόφως και οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα την επαγγελματική πορεία των μαθητών όταν αποφοιτήσουν.   

Η συνεχής απαξίωση της Κυβέρνησης για την παιδεία και την εκπαίδευση, η αποστροφή της ενάντια στην αριστεία και τη διάκριση, η διαρκής προσπάθεια της να υποβαθμίσει την εκπαίδευση και, ειδικότερα, να απαξιώσει την επαγγελματική εκπαίδευση, που αυτή τη φορά αποτυπώθηκε στα σχολικά βιβλία, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Το Υπουργείο οφείλει να σεβαστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των πολιτών στην παιδεία και τη μόρφωση».    

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα:

«1. Για ποιο λόγο άλλαξαν αιφνιδιαστικά τα βιβλία της Α’ Λυκείου των ΕΠΑ.Λ. στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας;

2. Έχει αναλογιστεί το Υπουργείο τις επιπτώσεις στους μαθητές των ΕΠΑ.Λ.;

3. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την ενίσχυση και την ουσιαστική στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook