Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου αναφορικά με τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών:

«Η φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Ηρακλείου έχει μία δυσάρεστη ιδιαιτερότητα. Η έντονη ξηρασία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών στην παραγωγική δυνατότητα των ελαιόδεντρων.  Ζημιές που όπως εκτιμά ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης με σχετική μελέτη θα προκαλέσουν απώλεια του 48% της εκτιμώμενης φετινής παραγωγής.

Είναι περιττό να αναφερθεί η μεγάλη σημασία που έχει η ελαιοκαλλιέργεια για το οικογενειακό εισόδημα χιλιάδων παραγωγών του νομού.

Είναι περιττό να τονίσουμε ότι οι ελαιοπαραγωγοί του Ηρακλείου και όχι μόνο, κάθε χρόνο καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ κάθε χρόνο ανελλιπώς.

Και τώρα που υπάρχει πραγματικό πρόβλημα , τώρα που έχει ανάγκη ο αγρότης τον ΕΛΓΑ, εμφανίζεται η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ κατώτερη των περιστάσεων.

Ο κ. Μπόλαρης σε απάντησή του σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς λόγω ζημιών στον καρπό, παίζει με τις λέξεις.

Προτάσσει τον κανονισμό που ισχύει για την ακαρπία και την χορήγηση αποζημίωσης μέσω ΠΣΕΑ αντί της ταχύτερης διαδικασίας για τη σχινοκαρπία μέσω ΕΛΓΑ.

Ο Υπουργός κ. Αποστόλου, στις 15 Ιουλίου, απαντώντας στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγιωνάκη διαβεβαίωνε ότι είτε μέσω ΕΛΓΑ είτε μέσω ΠΣΕΑ, οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν πληγεί θα αποζημιωθούν.

Μόλις χθες ο αν. Υπουργός κ. Μπόλαρης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Πλακιωτάκη απέκλεισε την αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ και για τα ΠΣΕΑ το άφησε για το μέλλον. Είναι βλέπετε “ακαρπία” και όχι σχινοκαρπία.

Οι κυβερνώντες παίζουν με τις λέξεις.

Παίζουν με το εισόδημα και την ευημερία χιλιάδων παραγωγών.

Για πόσο ακόμα;».