Κριτική απέναντι στη δημοτική αρχή ασκεί η δημοτική παράταξη "Πρωτοβουλία Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων" με αφορμή τον θάνατο ενός αστέγου στα Χανιά.

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη χρεώνει έλλειψη δράσης και πολιτικής βούλησης στη δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της αξιοποίησης κτιρίων του δήμου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

"Κάποτε λέγαμε ότι δυστυχώς χρειάστηκε ο θάνατος ενός ανθρώπου για να κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι για τη λύση χρονιζόντων προβλημάτων.

Πλέον οι ευθύνες μένουν μετέωρες και οι πράξεις εκκρεμείς, ακόμα και μπροστά στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Δεν σκοπεύαμε βέβαια να υπερθεματίσουμε σε ένα τόσο τραγικό γεγονός, όπως ο θάνατος του άστεγου Χανιώτη Θωμά Δεληγιαννίδη, άλλωστε έχουμε τόσες φορές ανακινήσει το θέμα της δημιουργίας ξενώνα ή υπνωτηρίου αστέγων στο Δήμο Χανίων εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου, με δελτία και συνεντεύξεις Τύπου, πριν βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα και μη αναστρέψιμα δεδομένα. Όμως είναι υπέρ το δέον προκλητικό η δημοτική αρχή να μην επιλέγει τη σιώπη και τις πράξεις, αλλά τα παχιά και τα στρεβλά λόγια και τούτη την ύστατη ώρα.

Κύριε δήμαρχε, το ξέρετε πολύ καλά, δεν λείπουν τα κτίρια ούτε τα χρήματα, αλλά η πολιτική βούληση. Για ποιον άλλο λόγο τόσο καιρό δεν αποδέχεστε στην πράξη την κυβερνητική πρόταση για παραχώρηση κτίριου στο χώρο του πρώην Ψυχιατρείου; Γιατί δεν προωθείτε και δεν υλοποιείτε τόσο καιρό την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για δημιουργία υπνωτήριου ή ξενώνα αστέγων στο συγκεκριμένο χώρο; Γιατί δεν προχωράτε στην αποδοχή και υλοποίηση της ήδη συμφωνημένης παραχώρησης συγκεκριμένου κτιρίου (το πρώην Οικοτροφείο στην οδό Βρυσσών) από την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου; Τολμάτε να χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα κοινωνικής πολιτικής τη φιλοξενία αστέγων για λιγότερο από δύο μήνες στις κατασκηνώσεις του Καλαθά, όταν αμέσως μετά το πέρας αυτής της ελάχιστης περιόδου ξαναεγκαταλείψατε στους άστεγους στους δρόμους;

Μόλις πριν λίγο καιρό γκρεμίζατε ερείπια στη Σπλάντζια και φωτογραφιζόσασταν περήφανος μπροστά τους, αλλά καθόλου δεν ενδιαφερθήκατε για τους άστεγους που διέμεναν μέσα. Επιτέλους, ας προωθήσετε την πρόταση για αξιοποίηση του κτιρίου ιδιοκτησίας του Δήμου Χανίων που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, απέναντι από το δημαρχείο, για τη δημιουργία υπνωτηρίου αστέγων. Η πολιτεία και η κυβέρνηση έχει τις δικές της ευθύνες. Πάψτε να κρύβεστε πίσω από αυτές. Μην υποτιμάτε τους πολίτες με επικοινωνικού τύπου ανακοινώσεις. Μην υποτιμάτε την ανθρώπινη ζωή με λόγια, προχωρήστε άμεσα σε πράξεις."