Για τα κενά στα σχολεία του Ηρακλείου αλλά και για τη συμμετοχή στην απεργιακή κνητοποίηση της ΔΟΕ στις 15 Σεπτεμβρίου αναφέρεται ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” στην παρακάτω ανακοίνωσή του:

1.Ευχές για τη νέα σχολική χρονιά
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» εύχεται σε όλους τους συναδέλφους καλή σχολική και συνδικαλιστική χρονιά. Καλωσορίζει ιδιαίτερα στο Ηράκλειο και στην εκπαιδευτική οικογένεια τους νέους  συναδέλφους και τους εύχεται καλό ξεκίνημα, ευχάριστη και δημιουργική παραμονή στο Ηράκλειο. 

Ο Σύλλογός μας  όπως πάντα με αίσθημα ευθύνης και συναδελφική αλληλεγγύη θα είναι συμπαραστάτης  στα μικρά και στα μεγάλα προβλήματα των συναδέλφων για να βοηθήσουμε στη δίκαιη επίλυσή τους. 

Τα γραφεία του Συλλόγου μας βρίσκονται στην οδό Έβανς 83-85, (Καινούρια Πόρτα- Στοά Μουρτζή) 2ος όροφος και θα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 6.30 έως 8.30. Τηλέφωνο Συλλόγου –Fax : 2810284190 email : [email protected]. [email protected] . http/ sepenk.blogspot.gr 

2.Το  στοίχημα για  το  αυτονόητο κερδήθηκε;
Την στιγμή  που  στο  Νομό Ηρακλείου  απουσιάζουν ακόμα  379 εκπαιδευτικοί;

Ο  Σύλλογος  Εκπαιδευτικών  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού  Ηρακλείου  ΄΄ Νίκος  Καζαντζάκης΄΄  είχε  ζητήσει επανειλημμένα  την άμεση κάλυψη όλων  των  κενών και την  ομαλοποίηση  στην  λειτουργία  των  Σχολείων.

Είχαμε  επισημάνει επίσης  ότι  για  την  λειτουργία των  σχολείων  στο  Νομό  Ηρακλείου με  βάση  τα  στοιχεία που  έχουμε  ως  Σύλλογος απαιτείται ο  διορισμός μεγάλου αριθμού αναπληρωτών. Δυστυχώς  ακόμα και  μετά τις  αλχημείες της  πολιτικής  ηγεσίας  του  Υπουργείου Παιδείας  και  τις  αλλαγές που  πραγματοποίησε στο  Δημοτικό  και το  Νηπιαγωγείο σε  βάρος  της  ποιότητα της  εκπαίδευσης  τα προβλήματα παραμένουν. Τα τεχνάσματα  του  Υπουργού  Παιδείας  και η  κατάργηση του  Ενιαίου  Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος το  οποίο εξοικονόμησε 60  διδακτικές ώρες  από  κάθε  σχολείο  και την πρόσληψη 3500 λιγότερων εκπαιδευτικών,   σε συνάρτηση  με  τις  αλλαγές  στο  Νηπιαγωγείο και  το  Γυμνάσιο  έχει  ως  συνέπεια  την φετινή  σχολική χρονιά   6000 συνάδελφοι  μας εκπαιδευτικοί  να  οδηγηθούν  στην  ανεργία. 

Την  ίδια στιγμή βιώνουμε την  Κυβερνητική  προπαγάνδα που  πανηγυρίζουν για το  αυτονόητο, το  άνοιγμα  δηλαδή  των  Σχολείων την  ημέρα του  αγιασμού. Η  απάντηση  μας στην  Πολιτική  Ηγεσία  του  Υπουργείου  Παιδείας , στους  τοπικούς  εκπροσώπους  της  αλλά και στους κάθε  λογής συνδικαλιστικούς  χειροκροτητές  έρχεται  από  την  ίδια  την πραγματικότητα  η  οποία λέει:

Απουσιάζουν  ακόμα  από  τον  Νομό  Ηρακλείου 379  εκπαιδευτικοί και  συγκεκριμένα:

    162 Δάσκαλοι Παράλληλης  στήριξης
    41 Νηπιαγωγοί Παράλληλης Στήριξης
    21  Δάσκαλοι  Ειδικής Αγωγής
    7 Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής
    37 Γυμναστές
    39 Αγγλικών
    24 Εικαστικών
    29 Μουσικής
    19 Πληροφορικοί

Όσον αφορά  τα  Ολιγοθέσια  σχολεία που  άνοιξαν  για  τον  Αγιασμό, δεν  έχουν  καλυφτεί πλήρως αφού στα  3/θέσια  τοποθετήθηκαν 2  εκπαιδευτικοί  και  στα  2/θεσια  ένας.

Επίσης  η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου χώρισε τους αναπληρωτές  σε κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής τους (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, τακτικός προϋπολογισμός) και περιορίζοντάς τους σε συγκεκριμένες κατηγορίες σχολείων τα οποία μπορούν να επιλέξουν για να τοποθετηθούν. Αποτέλεσμα, συνάδελφοι με πάρα πολλά μόρια και υψηλή θέση στους πίνακες να μη μπορούν να τοποθετηθούν σε σχολεία που επιθυμούν (και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα τοποθετούνταν) γιατί τα σχολεία αυτά απορροφούν αναπληρωτές από συγκεκριμένη κατηγορία τρόπου πληρωμής. Το ίδιο πρόβλημα θα υπάρχει και με τα νηπιαγωγεία, αφού οι αναπληρωτές ΕΣΠΑ σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου προβλέπονται για τα τμήματα που έχουν προνήπια, και οι υπόλοιποι για τα άλλα!

Καλά θα  κάνει  η  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να  μην  θριαμβολογεί  για  τα  αυτονόητα αλλά  να  προβληματίζεται  για την  επόμενη  ημέρα και  για τις  συνέπειες  των  αλλαγών  που προγραμματίζει,  για  το  αν  και  κατά πόσο κινούνται  στην  κατεύθυνση  της  ποιότητα  και της  αναβάθμισης  της  εκπαίδευσης.

3. Έκτακτη Γενική Συνέλευση 
Στα  πλαίσια  της  απόφασης  του  Δ.Σ της  Δ.Ο.Ε.  ο  Σύλλογός  μας  σας  καλεί  σε  Έκτακτη  Γενική  Συνέλευση την  Τετάρτη   14 Σεπτεμβρίου  και ώρα  6.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Παλαιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου για να  συζητηθούν  τα  προβλήματα  που έχουν  προκύψει  με  την  έναρξη  της  νέας  Σχολικής  χρονιάς, τις ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου με σκοπό την ενημέρωση – κινητοποίηση των συναδέλφων εν όψει της 24ωρης απεργίας και να  διαμορφώσουμε  το  αγωνιστικό  πλαίσιο   ενόψει της Ολομέλειας των Προέδρων των Συλλόγων όλης της χώρας το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016.    

4.Απεργιακή Κινητοποίηση
Ο  Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης»
συμμετέχει στην  απεργιακή  κινητοποίηση του  κλάδου τη  Πέμπτη 15  Σεπτεμβρίου . Σας επισυνάπτουμε την  απόφαση  της  Δ.Ο.Ε.

ΑΠΟΦΑΣΗ  ΤΗΣ   ΔΟΕ

Να ανακληθούν τώρα οι ρυθμίσεις της Υ.Α. για το Νηπιαγωγείο.
Ζητάμε  ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο). 
Ενιαίο πρόγραμμα. Ελευθερία στο σύλλογο διδασκόντων να αποφασίζει την εναλλαγή του ωραρίου ανάμεσα στις νηπιαγωγούς του βασικού και του προαιρετικού προγράμματος

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. όπως έχει ήδη τονίσει με τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις του αλλά και στις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ, διαπιστώνει με οργή και απογοήτευση ότι οι ρυθμίσεις για την προσχολική αγωγή που μέσα στο 2016 (και ιδιαίτερα μέσα στο καλοκαίρι) αποφάσισε κι επιβάλλει το Υπουργείο, απέχουν πολύ από την παιδαγωγική θεώρηση της λειτουργίας του νηπιαγωγείου στοχεύοντας αποκλειστικά στον περιορισμό των αναγκών σε νηπιαγωγούς και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων σε πλήρη εναρμόνιση με τα μνημόνια.

Ιδιαίτερα οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου ενέχουν σοβαρό κίνδυνο υποβάθμισης ενός θεσμού που μέχρι σήμερα έχει να παρουσιάσει πολλαπλά οφέλη για τα νήπια, μέσα από την ποιοτική – παιδαγωγική χρήση του χρόνου που διαθέτει και που για να αποφευχθεί θα χρειαστεί, για μια ακόμη φορά, οι νηπιαγωγοί να υπερβάλουν σε προσφορά ώστε να μην έχουν αντίκτυπο οι ολέθριες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας στους μαθητές.

Με τη διάκριση του προγράμματος σε βασικό υποχρεωτικό και προαιρετικό και την αυτονομία δραστηριοτήτων των δύο προγραμμάτων χωρίς καμία συνέχεια, χάνεται η  σύνδεση με τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις. 

Η υποχρεωτική ανάθεση τμήματος για ολόκληρη τη σχολική χρονιά σε μια νηπιαγωγό χωρίς τη δυνατότητα εναλλαγής, καταργεί την ενιαία γραμμή δράσης και συνεργασίας των νηπιαγωγών, με κοινούς σκοπούς και στόχους, σε ισότιμο εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τονίζει, για μια ακόμη φορά, ότι η εφαρμογή του νέου «Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου» νηπιαγωγείου, ως αποτέλεσμα θα έχει το να δεχτεί πλήγμα τόσο η εκπαίδευση των παιδιών όσο και οι εργασιακές σχέσεις των νηπιαγωγών.

 Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.:
•    Καταγγέλλει την συστηματική προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΕΘ για υποβάθμιση του ολοήμερου νηπιαγωγείου. 
•    Απαιτεί δυνατότητα εναλλαγής του ωραρίου ανάμεσα στις νηπιαγωγούς του βασικού και του προαιρετικού προγράμματος, με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.
•    Ζητά ενιαίο πρόγραμμα και στόχους, με συνεργασία των νηπιαγωγών
Οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε. υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο.
Απαντάμε δυναμικά στην πολιτική διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας.
Συμμετέχουμε δυναμικά στην απεργιακή κινητοποίηση του Κλάδου 
την Πέμπτη 15/9/2016

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook