Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και η εκταμίευση ενός μεγάλου μέρους της δόσης που συσχετιζόταν με αυτήν, θεωρήθηκε από το κυβερνητικό επιτελείο η είδηση που θα απομάκρυνε οριστικά την αβεβαιότητα από τη χώρα μας και θα αποτελούσε την απαρχή προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.
 
Αντ’ αυτού οι ξένοι επενδυτές συνέχισαν να έχουν γυρισμένη την πλάτη τους στην Ελλάδα και να την αντιμετωπίζουν με καχυποψία και επιφυλακτικότητα. Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και στην περίπτωση μας είναι αδιάψευστοι.  Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου πήρε ξανά την ανιούσα και βρίσκεται στο 8.35 %  από 7.26% που είχε βρεθεί στις 22/5/2016. Υπενθυμίζουμε ότι μέσα στην τελευταία τριετία η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είχε σημειώσει την χαμηλότερη τιμή της  στις 31/8/2014 με 5.56%  (πριν ανοίξει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου δημοκρατίας) και την υψηλότερη τιμή στις 28/6/2015 με 14.85% (στην προκήρυξη του περίφημου δημοψηφίσματος).

Πολλές χώρες της ευρωζώνης, λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης, απολαμβάνουν ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με το γερμανικό δεκαετές να παρουσιάζει απόδοση 0.023%, το πορτογαλικό 3.15% και το ιρλανδικό 0.47%. Για να βρει κανείς αποδόσεις ανάλογες η μεγαλύτερες από αυτές του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου θα πρέπει να ψάξει τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου. Ενδεικτικά αναφέρουμε αποδόσεις δεκαετών ομολόγων αφρικανικών κρατών : Κένυα 14%, Ουγκάντα 16.54%,  Μποτσουάνα 4.75%.

Και το ελληνικό χρηματιστήριο όμως δεν δείχνει να συμπεριφέρεται καλύτερα. Ο δείκτης MSCI Greece παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή του χρόνου (-23.79%) σε σύγκριση με όλους τους άλλους ευρωπαϊκούς δείκτες. Αντίστοιχα ο δείκτης MSCI Europe παρουσιάζει απώλειες μόλις -2.34%. Οι μεγάλες απώλειες του ελληνικού δείκτη ωφείλονται κυρίως στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μετά την τελευταία τους ανακεφαλαιοποίηση παρουσιάζουν νέες απώλειες που κυμαίνονται μεταξύ -20% και -50%.

Τα ανωτέρω στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν βελτίωσε καθόλου την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Πως να μας  εμπιστευθούν άλλωστε οι ξένοι επενδυτές όταν έχουν δει τα κεφάλαια που τοποθέτησαν στις αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών να εξανεμίζονται.  

Η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει συνεχείς παλινωδίες στην υλοποίηση του προγράμματος και κινείται με τόσο αργούς ρυθμούς που δημιουργεί  αμφιβολίες για την ικανότητα της να υλοποιήσει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές που θα  επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης.  
Το υψηλό κόστος χρηματοδότησης τόσο  για το κράτος όσο και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, μέσα σε μία οικονομία που ασφυκτιά από το συνεχιζόμενο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, αποτελεί βασική τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη.
Δυστυχώς και στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, οι ελπίδες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εναποτέθηκαν στην ρύθμιση του χρέους και στην προσδοκία να περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.  Καμμία κουβέντα για το τι πρέπει να κάνουμε ως Ελλάδα για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις.

Πολύ φοβάμαι ότι καμμία από τις προσδοκίες του πρωθυπουργού δεν πρόκειται να υλοποιηθεί εντός του 2017, καθώς ο χρόνος διεξαγωγής των γερμανικών εκλογών αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων στην ευρωζώνη, και πριν από αυτές είναι απίθανο να ληφθούν δραματικές αποφάσεις.  Μέχρι τότε η όποια ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει την δική της εσωτερική δουλειά σωστά, να φροντίσει δηλαδή να δημιουργήσει ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές περιβάλλον.