Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη υποδέχτηκε το Σαββατοκύριακο μια αντιπροσωπεία των υπευθύνων διαχείρισης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Qinling Zhongnanshan της Κίνας και να υπογράψει μαζί τους ένα πρωτόκολλο συνεργασίας.

Το Γεωπάρκο του Qinling Zhongnanshan βρίσκεται στην επαρχεία Xi’an μια από τις πιο ιστορικές περιοχές της Κίνας απ’ όπου ξεκινούσε ο Δρόμος του Μεταξιού και είχε τις ρίζες της μια από τις 13 Δυναστείες της χώρας, που άφησε πίσω της τους περίφημους πήλινους Στρατιώτες. Έχει έναν πληθυσμό πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους και περιλαμβάνει τα βουνά του Qinling και Zhongnanshan καθώς και τις ενδιάμεσες πεδινές περιοχές, με εντυπωσιακά φυσικά τοπία και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Το Qinling Zhongnanshan είναι ένα από τα 32 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Κίνας.

Τα στελέχη του Qinling Zhongnanshan εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούν ένα ευρωπαϊκό γεωπάρκο με παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δικά τους και μακραίωνη ιστορία και επέλεξαν για αυτό το λόγο το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη. Ο Επικεφαλής των Γεωπάρκων της επαρχείας Xi’an από το Γραφείο «Γης και Πόρων» κος TIAN Dangsheng, ο Διευθυντής του Γεωπάρκου κος YANG Jianping και δύο ακόμη συνοδοί επισκέφτηκαν τον Ψηλορείτη το Σάββατο και την Κυριακή, ξεναγήθηκαν σε διάφορα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου, το μονοπάτι των Γωνιών, επισκέφτηκαν το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης του Ψηλορείτη στα Ανώγεια, όπου έμειναν εντυπωσιασμένοι από τα διαδραστικά και ψηφιακά εκθέματα και το νέο Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου . Παράλληλα, έγινε επίσκεψη στο Δημαρχείο Ανωγείων όπου και ενημερώθηκαν για την ιστορία και τα χαρακτηριστικά του Δήμου και τη σημασία που έχει το Γεωπάρκο για την περιοχή.

Τέλος υπεγράφη ένα σύμφωνο συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης για θέματα κατάρτισης και ενημέρωσης προσωπικού, εκπαίδευσης, ανάδειξης και προβολής μνημείων καθώς και ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Το γεωπάρκο του Ψηλορείτη έλαβε μάλιστα σχετική πρόσκληση για να επισκεφτεί το γεωπάρκο Qinling Zhongnanshan.

Η συνεργασία των δύο γεωπάρκων θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του 7 Διεθνούς Συνεδρίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων που θα πραγματοποιηθεί από 26-30 Σεπτεμβρίου 2016 στο γεωπάρκο English Riviera της Αγγλίας, στο οποίο θα συμμετάσχουν και οι δύο περιοχές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook