Επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό εταναστευτικής πολιτικής κ. Μουζάλα απέστειλε η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Οι έμποροι στην επιστολή τους τονίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις που πιθανόν να έχει στον τουριαμό η φιλοξενία προσφύγων στο νησί και αναλύουν τις προτάσεις τους.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Κύριε Υπουργέ,

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου θεωρεί απαράδεκτους τους περιορισμούς της ΕΕ στο προσφυγικό, γιατί μετατρέπουν την χώρα μας σε αποθήκη ψυχών, ανθρώπων που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και θέλουν να μεταφερθούν σε χώρες που ήδη βρίσκονται συγγενείς και οι οικογένειες τους. Είναι απαράδεκτο χώρες που είναι υπεύθυνες για την εμπόλεμη αυτή κατάσταση εκεί, σήμερα να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά να προσπαθούν, τις συνέπειες αυτού του πολέμου να τις μεταφέρουν στην χώρα μας που δεν έχει καμία ευθύνη για αυτό.

Σε κάθε περίπτωση όμως οφείλουμε να προσεγγίσουμε το πρόβλημα των προσφύγων της Συρίας, με σοβαρότητα, κατανόηση και ανθρωπισμό.

Η παρουσία των προσφύγων στην Κρήτη πρέπει να επιλεγεί ως έσχατη λύση δεδομένου ότι όπως είναι γνωστό, η χώρα μας δεν αποτελεί προορισμό για όλους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά υποχρεωτικό ενδιάμεσο σταθμό. Η Κρήτη λόγω απόστασης, τους απομακρύνει από τις επιλογές τους.

Η Κρήτη θεωρείται ως η ναυαρχίδα του μοναδικού πυλώνα που έχει απομείνει στη χώρα, του τουριστικού προϊόντος. Η ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων θα επηρεάσει πολυποίκιλα αρνητικά το προϊόν αυτό και συνακόλουθα όλα τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα του νησιού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας για τη χώρα που διεξήγαγε ο ΣΕΤΕ, το προσφυγικό ζήτημα επηρεάζει την εικόνα σχεδόν του 40% των μελλοντικών επισκεπτών της χώρας μας. Γι’ αυτό πρέπει όλοι οι αμιγώς τουριστικοί προορισμοί όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Χαλκιδική και η Κέρκυρα, να εξαιρεθούν ή να επιλεγούν ως η έσχατη λύση.

Εάν λοιπόν η πολιτεία αποφασίσει και επιβάλει πρόσφυγες ( όχι μετανάστες ) στη Κρήτη, ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ συζητά μόνο την προσωρινή φιλοξενία τους και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

1. Δημιουργία και οργάνωση κατάλληλων χώρων υποδοχής, με υποδομές διαμονής, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και ασφάλειας. Η διαχείριση των υποδομών να γίνει με ευθύνη και έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κατάλληλη χρηματοδότηση της ΕΕ.

2. Προσωρινή φιλοξενία και διασπορά σε όλους τους νομούς και σε διαφορετικά σημεία που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Εάν υπάρχουν τοπικές κοινωνίες που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν καλύτερες προϋποθέσεις διαβίωσης στους ανθρώπους αυτούς, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

3. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να απέχουν από περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, διότι η φοβία των επισκεπτών απέναντι στους μετανάστες, όπως έχει αποδειχτεί ήδη στα ελληνικά νησιά, κινδυνεύει να απαξιώσει τον πρώτο τουριστικό προορισμό της χώρας.

4. Διαμονή σε περιβάλλον που θα μπορούν να εργαστούν και να προσφέρουν υπηρεσίες για το διάστημα της φιλοξενίας τους ώστε να μην αισθάνονται άχρηστοι ή να επιλέξουν την παρανομία για την επιβίωσή τους. Το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης αυτών των ανθρώπων για σκοπούς παραοικονομίας ή επαιτείας θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και την τοπική αγορά.

5. Επιλογή για μεταφορά ιδίως οικογενειών αλλά και ανθρώπων με κοινά θρησκευτικά χαρακτηριστικά, ώστε να υπάρχει ομοιογένεια και να αμβλύνονται οι αντιθέσεις.

6. Να γίνει πολύ προσεκτική αξιολόγηση και επιλογή από της ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας όσων πρόκειται να εγκατασταθούν. Εάν από αμέλεια παρεισφρήσουν φανατικά στοιχεία, μπορεί με τις πράξεις τους να θέσουν σε κίνδυνο τη φήμη του νησιού, που σήμερα θεωρείται ως ιδιαίτερα ασφαλής προορισμός, για τουρισμό και αναψυχή. Θεωρούμε απολύτως απαράδεκτη έως και επικίνδυνη την πιθανότητα να δεχτούμε ως επιστροφή από τη Γερμανία πρόσωπα τα οποία θεωρούνται για διάφορους λόγους (κυρίως ασφαλείας) ως ακατάλληλα.

7. Με ευθύνη της πολιτείας και της ΕΕ, άμεση εξασφάλιση ταξιδιωτικών εγγράφων τους και οργανωμένη μεταφορά τους ώστε να προωθηθούν το συντομότερο στη χώρα προορισμού τους.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου θεωρεί ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια χρόνου, για το λόγο αυτό, σας καλούμε να προχωρήσετε επειγόντως, σε αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της μεγάλης αυτής κρίσης ανθρωπιστικού χαρακτήρα με την μικρότερη δυνατή βλάβη στην κοινωνία και στην τοπική μας οικονομία.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook