Κλιμάκιο της Κ.Ο Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Συντυχάκη Μανώλη, μέλος της Ε.Π Κρήτης και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, παραβρέθηκε στον αγιασμό του 1ου Γυμνασίου και 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου (Καπετανάκειο), σήμερα Δευτέρα, 12 Σεπτέμβρη.

Στην παρέμβαση του προς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που ήταν συγκεντρωμένοι ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ξεκινάει μία νέα σχολική χρονιά με πολλές προσδοκίες, δίψα για μόρφωση. Οι εκπαιδευτικοί να επιτελέσουν το καθήκον τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε και κυρίως οι γονείς που είναι και εργαζόμενοι γονείς, με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης που διανύει η χώρα μας. Σε αυτά προσθέτουμε την ανεργία, την φτώχεια, τα χρέη αλλά όμως οι γονείς κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Για όλους αυτούς τους λόγους οφείλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με αγώνες να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Ποια είναι αυτά; Καταρχάς να έχεις ένα σχολείο ανθρώπινο, λειτουργικό, ικανό να μπορεί να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μίας εκπαιδευτικής διαδικασίας.»

Για τα πολλά και χρόνια κτηριακά προβλήματα του σχολείου ο Μ.Συντυχάκης σημείωσε:

«Δυστυχώς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια βιώνει η πόλη του Ηρακλείου, αυτό το μελανό σημείο, με το κτήριο του Καπετανάκειου, αυτού του ιστορικού σχολείου, να μην έχει περατωθεί. Όλες αυτές οι διαδικασίες, πότε να είναι στην ευθύνη στην Περιφέρειας, πότε να περνάει στην ευθύνη των Δήμων, πότε να καθυστερούν οι διακηρύξεις και οι προκηρύξεις, πότε να απεντάσσεται από το ένα ΕΣΠΑ και να εντάσσεται σε ένα άλλο. Για όλα αυτά δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως έχουν κάτι άλλο στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Γι αυτό λοιπόν οφείλουμε άμεσα να πιέσουμε. Τουλάχιστον από την μεριά μας ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα πιέσουμε τον υπουργό, την κυβέρνηση, να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες επαναδιακήρυξης του έργου, προκειμένου να μετατραπεί σε ένα σχολείο στολίδι που να μπορεί να φιλοξενήσει τα παιδιά μας, τα παιδιά της πόλης του Ηρακλείου.»

Ολοκληρώνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και του μαθητές να μην υποκύψουν στα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, της έλλειψης εκπαιδευτικών και άλλων καθώς αυτά αποτελούν δέσμευση της κυβέρνησης στους πιστωτές και τα χρέη, και να μην υιοθετήσουν την λογική του λιγότερου κακού. Χρειάζεται ανέφερε: «οι μαθητές να κάνουν το καθήκον τους να μελετούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι τους και μαζί με τους καθηγητές και τους γονείς να διεκδικήσουν ένα ενιαίο δωρεάν δημόσιο σχολείο για όλους, χωρίς κατηγοριοποιήσεις. Πάνω από όλα ένα σχολείο που θα ανοίγει προοπτική για το μέλλον, διότι ακόμα και αν υπάρξει είσοδος σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, αυτό δεν θα έχει αντίκρισμα και θα βρεθείτε αντιμέτωποι με την πόρτα της ανεργίας. Γι αυτό παλεύουμε για το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στη δουλειά και για το μέλλον το οποίο σας ανήκει. Καλή δύναμη σε όλους.»