Τελευταία ενημέρωση 14:17

Ναι στη φιλοξενία 2000 προσφύγων σε διαμερίσματα είπαν οι δήμαρχοι της Κρήτης, στη σύσκεψη της ΠΕΔ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λότζια.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης οι δήμοι του νησιού κάνουν αποδεκτή την προσωρινή φιλοξενία 2000 προσφύγων στο νησί.

Επίσης οι δήμαρχοι αποφάσισαν να συγκροτήσουν συντονιστική επιτροπή υπό τη εποπτεία του Περιφερεάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη.

Στην απόφαση τονίζεται πως οι δήμοι δεν θα έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση και πως οι πρόσφυγες θα πρέπει να είναι μίας εθνικότητας και μίας θρησκείας καιθώς προϋπόθεση για τη φιλοξενία του είναι η ομοιογένεια του πληθυσμού.

Τέλος οι δήμαρχοι αποφάσισαν να απιτήσουν ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού για την φύλαξη των προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν πως θα έπρεπε να υπάρχει κυβερνητική εκπροσώπηση στη σύσκεψη.

Την θέση τους διαχώρισαν οι δήμαρχοι Αποκόρωνα, και Ιεράπετρας καθώς όπως τόνισαν υπάρχουν πολλές ασάφειες στο κείμενο Μουζάλα, ενώ ο δήμαρχος Σφακίων θα ενημερώσει για την απόφαση του δήμου μετά το αυριανό δημοτικό συμβούλιο.

Ένταση επικράτησε στο τέλος της συνεδρίασης με πολλούς δημάρχους να ρωτούν τι ακριβώς θα πρέπει να πουν στα δημοτικά συμβούλια, την στιγμή που το τοπίο αναφορικά με τον σχεδιασμό και την οργάνωση του σχεδίου φιλοξενίας ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Οι θέσεις των φορέων της αυτοδιοίκησης

Οι δήμαρχοι στην πλειοψηφία τους ήταν θετικοί στην πρόταση των δημάρχων του Ηρακλείου, να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες σε σπίτια και όχι σε ανοιχτές δομές, πρόταση την οποία έκανε αποδεκτή και ο υπουργός.

Ο Περιφεριάρχης Κρήτης τόνισε στους αυτοδιοικητικούς πως πρέπει να είναι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. “Πρέπει να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να γίνουν όσα θα ειπωθούν στην αρχή. Όταν λέμε 2000 άτομα, να είναι 2000 πρόσφυγες, μην αυξηθεί ο αριθμός”, τόνισε ο κ. Αρναουτάκης και συνέχισε:

“Κάνουμε μία προσπάθεια να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο και πρέπει να διαχειριστούμε ώριμα την κατάσταση, βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού”

Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, ο κ. Μουζάλας σε πρόσφατη επικοινωνία τους της είπε πως μόλις βρεθούν τα σπίτια το υπουργείο θα στείλει κλιμάκιο για να τα δει και αν χρειαστούν επισκευές θα τις κάνει το υπουργείο. Ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής τόνισε μάλιστα, σύμφωνα με τη κ. Λιονή, τόνισε πως στους ιδιοκτήτες των σπιτιών το υπουργείο θα προκαταβάλει τα 12 πρώτα ενοίκια.

Οι δήμαρχοι στις ομιλίες τους τόνισαν πως πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις και από τα δημοτικά συμβούλια, να γίνουν κινήσεις για να βρεθούν τα σπίτια, να γίνουν επαφές με την ύπατη αρμοστία και να ζητήσουν σαφείς διευκρινίσεις από το υπουργείου για τη φύλαξη και τον αριθμό.

“Πρέπει να δούμε μεταξύ μας οι δήμαρχοι πως θα μοιραστεί ο πληθυσμός, εάν κάποιος δήμος έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερους μετανάστες, θα το κάνει”, τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου.

“Νιώθουμε δικαιωμένοι. Από την αρχή δείξαμε σθεναρή αντίσταση και είπαμε όχι στα hotspot”, δήλωσε ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, “έχουμε ωστόσο μια ένσταση αναφορικά με την “μικρή ακτίνα” στην οποία θα πρέπει να βρίσκονται τα διαμερίσματα. Τι θέλει να κάνει το υπουργείο; Μήπως το βάζει ως προϋπόθεση για να μπορεί να δημιουργήσει μετά σχολεία και χώρους λατρείας; Να φτιάξει εστίες προσφύγων; Εμείς δεχόμαστε Σύρους πρόφυγες, οικογενειάρχες”

Στον δήμαρχο Αποκορώνου απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηγουμενίδης, ο οποίος ανέφερε πως το υπουργείο θέλει τα σπίτι να βρίσκονται σε μικρή ακτίνα για να λυθεί ευκολότερα το θέμα της επιμόρφωσης αλλά και της υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων.

Ένταση επικράτησε για λίγο όταν μετά από συνεχής αναφορές των ομιλητών για το σχέδιο του υπουργείου, ο κ. Ηγουμενίδης είπε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει μόνη της, ωστόσο ρώτησε τους δημάρχους του νησιού, για να δεχτεί την αντίδραση των αυτοδιοικητικών.

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Ανωγείων κ. Καλλέργης ο οποίος ανέφερε: “Το ζήτημα δεν είναι ποιες αποφάσεις θα λάβει ο κάθε δήμος. Το ζήτημα είναι ολόκληρης της Κρήτης. Στα Ανώγεια έχουμε εδώ και 15 χρόνια δομή φιλοξενίας προσφύγων και δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ πρόβλημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε εκτός σχεδιασμού”.

Στα προβλήματα του σχεδιασμού στάθηκε και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Ζερβός τονίζοντας πως ο υπουργός στη επιστολή του φάσκει και αντιφάσκει. Συγκεριμένα ο κ. Ζερβός ανέφερε:

“Το ζήτημα δεν είναι τα 2000 άτομα. Στο Οροπέδιο ξεκινήσαμε φιλοξενία παιδιών. Η επιστολή του υπουργού είναι που με στεναχωρεί. Για παράδειγμα λέει ότι τη διατροφή του δύναται να αναλάβουν ιδιωτικές εταιρίες ή ΜΚΟ. Για τη φύλαξη λέει ότι το θέμα έχει αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εδώ συγχωνεύονται αστυνομικά τμήματα. Διασπορά δεν έχει υπάρξει σε κανένα κράτος.”

“Η Κρήτη θα έπρεπε να εξαιρεθεί από τον σχεδιασμό αφού έχει το 1/3 του τουρισμού της χώρα”, συνέχισε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου. “Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα ζήτημα για το οποίο το υπουργείο έχει αποφασίσει χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαρες απαντησεις.

Άμεσες αποφάσεις από την ΠΕΔ ζήτησε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος τόνισε πως ο χρόνος είναι πιεστικός και πρέπει άμεσα το υπουργείο να λάβει μια απάντηση πριν αποφασίσει να προχωρήσει σε camp. “Εάν δεν βρεθούν τα διαμερίσματα να μήν υπάρξουν άλλες λύσεις; Όταν αποφασίσετε πρέπει να συστα΄θεί μια επιτροπή να πάει στην Αθήνα” κατέληξε ο βουλευτής.

Απουσία Μουζάλα η σύσκεψη

Αν και ο Δημαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός, για δεύτερη φορά απηύθυνε πρόσκληση στον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, η συνεδρίαση της ΠΕΔ πραγματοποιείται απουσία του κ. Μουζάλα, καθώς όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, “έχει επιβαρυμένο πρόγραμμα, που δεν του επιτρέπει να φύγει από την Πρωτεύουσα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παντελώς απόντες από τη σύσκεψη είναι οι βουλευτές του νομού Χανίων και του νομού Ρεθύμνου.

Απόντες από τη σύσκεψη είναι και οι κρητικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι χθες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για το θέμα. Οι Αυγενάκης – Πλακιωτάκης – Ο. Κεφαλογιάννης και Γ. Κεφαλογιάννης τονίζουν πως δεν συμμετέχουν στη σύσκεψη καθώς δεν υπάρχει κυβερνητική εκπροσώπηση άρα ούτε και παρουσίαση συγκεκριμένου σχεδίου της Κυβέρνησης για τη διαχείριση του θέματος.  

Παρόντες στη σύσκεψη είναι ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης και αντιπεριφερειάρχες του νησιού, επίσης οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηγουμενίδης και Σ. Βαρδάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης, και ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Θραψανιώτης, ενώ από συνεργάτη του εκπροσωπείται ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, παρά τις ενστάσεις και των βουλευτών του κόμματος για την απουσία Μουζάλα από τη σύσκεψη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook