Κατάφωρη αδικία σε βάρος της περιφερειακής ενότητας Χανίων χαρακτηρίζει την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου ο Ευτύχης Δαμιανάκης.

 Σε επίκαιρη ερώτησή του, στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με αποδέκτη την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «με την απόφαση αυτή, η περιφερειακή ενότητα Χανίων γίνεται η μοναδική στην Κρήτη, όπου δεν θα λειτουργεί στο εξής ΚΠΕ, παρότι το ΚΠΕ Βάμου υπήρξε το πρώτο που λειτούργησε στο νησί και το έργο που έχει επιτελεστεί έχει κερδίσει τη γενική αναγνώριση».

Ο κ. Δαμιανάκης καλεί την υπουργό να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία.

Αναλυτικότερα, ο κ. Δαμιανάκης αναφέρεται σε παλαιότερη ερώτησή του, του Ιουνίου 2010 (11.991, 23/6/2010), στην οποία είχε υπογραμμίσει ότι το ΚΠΕ Βάμου, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2003 ως το μοναδικό τότε στην Κρήτη, «έχει προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες στους τομείς της ενημέρωσης, της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης και της ενεργοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας, φορέων και πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

 Με αίσθημα ευθύνης, οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν σε αυτό συνέβαλαν στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης στους νέους». Σύμφωνα με τον Χανιώτη βουλευτή, «αδιάψευστοι μάρτυρες του έργου που έχει ως τώρα επιτελεστεί είναι τα αριθμητικά δεδομένα.

Ενδεικτικά, την περίοδο 2006-2010 το ΚΠΕ Βάμου πραγματοποίησε 221 εκπαιδευτικά σχολικά προγράμματα σε μαθητές δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων προγραμμάτων δέχθηκε 5.387 μαθητές όλων των βαθμίδων και 590 συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκαν 23 σεμινάρια και ημερίδες για εκπαιδευτικούς και στελέχη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συνολικά επιμορφώθηκαν 1.014 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

 Επιπλέον, υπήρξε κομβικός συντονιστής σε 10 εθνικά δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και έχει αναπτύξει συνεργασίες με το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, καθώς και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Για τη συνολική του προσφορά το ΚΠΕ Βάμου βραβεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 ως ένα από τα κορυφαία σε ολόκληρη τη χώρα».

  Όπως σημειώνει ο κ. Δαμιανάκης, «με την αναστολή της λειτουργίας του, το πλησιέστερο ΚΠΕ στην περιφερειακή ενότητα Χανίων θα είναι πλέον αυτό των Ανωγείων Ρεθύμνου, σε απόσταση περίπου 110 χμ. από την πόλη των Χανίων.

 Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της περιφερειακής ενότητας Χανίων, προκειμένου να συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες ΚΠΕ και να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιμορφωτικές ημερίδες και σεμινάρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αντίστοιχα, θα είναι στο εξής αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στο ΚΠΕ Ανωγείων, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι προτεραιότητα συμμετοχής στις δραστηριότητές του θα έχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου».

 Και προσθέτει ότι «αναστέλλεται η λειτουργία ενός ΚΠΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας της φύσης, σε μία περιφερειακή ενότητα όπου το 40% της έκτασής της αποτελείται από προστατευόμενες περιοχές, βάση της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας (NATURA 2000), ενώ σε αυτή βρίσκεται το απαράμιλλο στολίδι της φύσης, το φαράγγι της Σαμαριάς, ο μοναδικός Εθνικός Δρυμός στο νησί.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα του ΕΘΙΑΓΕ και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), στο διάστημα 1983-2008 κάηκε περίπου το 40% της δασικής έκτασης της Κρήτης, ενώ οι περισσότερες πυρκαγιές έχουν καταγραφεί στο νομό Χανίων (σχεδόν οι μισές από αυτές που εκδηλώθηκαν σε επίπεδο Κρήτης)». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook