Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία ιστορία πέντε συν ένας πολιτισμοί» συνεχίζονται την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου με το φωνητικό σύνολο «Επίκυκλος»  σε συνθέσεις του Φραγκίσκου Λεονταρίτη, στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Φραγκίσκος Λεονταρίτης,
ένας δικός µας ξένος

Φωνητικό σύνολο “Επίκυκλος”
Ιερός Ναός Αγίου Τίτου | 16.09.2016
ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Γόνος ευκατάστατης αστικής οικογενείας του Χάνδακα, γεννημένος περί το 1518 - την εποχή της περίφημης Κρητικής Αναγέννησης -, ο Φραγκίσκος Λεονταρίτης, σε ηλικία 12 μόλις ετών, στάλθηκε στη Ρώμη για να σπουδάσει μουσική. Η σχέση του με τον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, υπήρξε στενή και μακρά. Ο πατέρας του, Νικόλαος Λεονταρίτης, καθολικός στο θρήσκευμα, υπηρετούσε εκεί ως εφημέριος και θησαυράριος του Ενετού Δούκα της Κρήτης.

Αφού έζησε μια ζωή περιπετειώδη, στην Ιταλία κυρίως, ο Φραγκίσκος επέστρεψε στον Χάνδακα [1568], υπηρετώντας και πάλι στον Άγιο Τίτο. Η αμφιλεγόμενη ζωή και η αντιφατική προσωπικότητά του δεν επηρέασαν τις κρίσεις για το μουσικό του έργο. Τεχνική αρτιότητα και μελωδικότητα χαρακτηρίζουν τις συνθέσεις του, κοσμικές και εκκλησιαστικές. Το έργο του αναδείχθηκε και πάλι μόλις το 1980, χάρις στις έρευνες του αείμνηστου Νικολάου Μ. Παναγιωτάκη.

Μέρος αυτού του έργου παρουσιάζεται σε μια συναυλία που επιμελήθηκε η μουσικολόγος Άννα Μεσσαριτάκη, στην οποία μετέχουν Ηρακλειώτες μουσικοί, μαέστροι και τραγουδιστές, με πολύχρονη θητεία σε μουσικά σύνολα, υπό την διεύθυνση του Γιάννη Κιαγιαδάκη.

Πρόγραµµα:
Kyrie (Missa super “Je prens en grez”)
Alleluia surrexit dominus
In die tribulationis mee
Cantate domino
Asumpta est Maria - Maria virgo asumpta est
Letare Hierusalem
Ditene o Dei
Trenta capilli da Castell’ amare
Cosi va chi ha ventura