Με το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία Νοσοκομεία - Ιδιωτικές κλινικές και Διαγνωστικά Κέντρα | Καινοτομία | Καινοτόμος εξοπλισμός ή ιατρική υπηρεσία, έλαβε η συνεργασία του Νοσοκομείου Χανίων με το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TΙE Lab) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η συνεργασία τους αφορούσε στο έργο "Σχεδιασμός Πολυαισθητητριακών Θεραπευτικών Περιβαλλόντων: Παρέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων Κρήτης" (Ομάδα εργασίας: Κωστής Ουγγρίνης, Αντώνης Κρασουδάκης, Άννα Κελεσίδη, Στράτος Γεωργουλάκης, Γιώργος Λύκος, Αναστασία Κατικαρίδη και Μαριρένα Κλαδευτήρα).

Στόχος ήταν η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για την αναβάθμιση της ποιότητας αποθεραπείας των ασθενών. Η παρέμβαση αφορά συγκεκριμένα τη δημιουργία ενός χωρικά και τεχνολογικά ενισχυμένου θεραπευτικού περιβάλλοντος στο δωμάτιο αποθεραπείας ασθενών με βαριά εγκεφαλική βλάβη στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων.

Η βράβευση έγινε κατά τη διοργάνωση των Healthcare Business Awards που θεσπίστηκαν και επιβραβεύουν την επιχειρηματική αριστεία, την καινοτομία, τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και τις βέλτιστες πρακτικές των επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του κλάδου Υγειάς.

Βραβείο και στο drone του Πολυτεχνείου Κρήτης που σώζει ζωές

Επίσης η Ερευνητική Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων (SenseLAB Research Group)  του Εργαστηρίου Γεωδαισίας & Πληροφορικής των Γεωεπιστημών του Πολυτεχνείου Κρήτης, έλαβε το Gold (χρυσό) βραβείο στα Healthcare Business Awards

Το βραβείο αφορά στην κατηγορία: e-Health | Ψηφιακές εφαρμογές για τη διαχείριση / υποστήριξη μονάδων υγείας για την εφαρμογή Πρωτότυπο μη Επανδρωμένο Ιπτάμενο Όχημα σε Υπηρεσίας Υγείας.

 Το πρωτότυπο μη επανδρωμένο όχημα που σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και παραμετροποιήθηκε από την ομάδα του SenseLAB, αφορά προσωποποιημένα drones τα οποία μπορούν να μεταφέρουν με ασφάλεια και ακρίβεια ιατρικά δείγματα, φάρμακα, και υγειονομικό υλικό σε δύσβατες ή και μολυσματικές περιοχές.

Η καινοτομία του μη επανδρωμένου οχήματος και της εφαρμογής που το συνοδεύει, είναι η αυτοματοποιημένη πλοήγησή του, η δυνατότητα αντίληψης του χώρου, η επιλογή της συμπεριφοράς του αυτόνομα επί της πτήσης και τέλος η πρότασή μας για μετάβαση της χρήσης των drones σε περιπτώσεις ανάγκης από κεντρική-υπηρεσιακή σε ανθρωπο-κεντρική και προσωποποιημένη.