Συγκλονιστικές εικόνες καταγράφονται στο παρακάτω βίντεο που παρουσιάζει το zougla.gr και αποτυπώνει τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν και μετά την πτώση ελικοπτέρου (AH-64D) της Αεροπορίας Στρατού στην παραλία Βρασνών (κόλπος Κορφανού) στον Σταυρό Θεσσαλονίκης.

Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ενώ το Απάτσι εκτελεί χαμηλή πτήση πάνω από σπίτια και παραλία με λουόμενους, πέφτει με ορμή στη θάλασσα. Ο ένας χειριστής κατάφερε να απεγκλωβιστεί εγκαίρως, αλλά ο δεύτερος εξήλθε σώος με τη βοήθεια συναδέλφων του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου φέρει τον βαθμό του ταγματάρχη και ο συγκυβερνήτης τον βαθμό του λοχαγού. Αμφότεροι είναι έμπειροι χειριστές με πολλές ώρες πτήσεων (νυχτερινές, καθημερινές κ.λπ.). Το Απάτσι ανήκει στο 2ο τάγμα επιθετικών ελικοπτέρων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο:

 

Το χρονικό του ατυχήματος

Το ελικόπτερο κατέπεσε στις 09.00 το πρωί της Τρίτης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης «Σάρισα-2016». Από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι δύο χειριστές διακομίστηκαν στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

Το Απάτσι βρίσκεται μισοβυθισμένο μετά την αναγκαστική προσγείωση στην οποία προχώρησαν οι δύο πιλότοι. Επί τόπου έσπευσαν ειδικές δυνάμεις του στρατού για την ανέλκυσή του. Στη συνέχεια θα οδηγηθεί σε ειδικό χώρο προκειμένου να εξεταστεί εξονυχιστικά από πραγματογνώμονες, στο πλαίσιο της έρευνας για το τι τελικά ήταν αυτό που προκάλεσε την πτώση του. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει αναλάβει να διερευνήσει τα αίτια του ατυχήματος.

Το «AH-64D Apache» θεωρείται ένα από τα πιο εξελιγμένα ελικόπτερα στον κόσμο, το οποίο είναι εξοπλισμένο μ’ ένα βελτιωμένο σύνολο αισθητήρων, πιλοτήριο γυαλιού και καλύτερα οπλικά συστήματα, ενώ μπορεί να αναπτύξει μεγαλύτερη τελική ταχύτητα. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook