Η χτεσινή περαστική καταιγίδα που έπληξε πολλές περιοχές της Κρήτης έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα της διαμόρφωσης του καιρού στις περιοχές μας.

Οι ζημιές που μπορεί να είχαν σχετικά περιορισμένη έκταση και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, μας παραπέμπουν για μια ακόμη φορά στο θέμα της διαμόρφωσης καιρού προς όφελος όλων.

Οι τελευταίες εξελίξεις και τα δεδομένα αναφέρουν ότι δυο μεγάλα ερευνητικά κέντρα έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για το πρόγραμμα “Διαμόρφωση του καιρού στην Κρήτη” που παρουσίασαν επίσημα τον Μαή του 2016 στο Περιφερειακό συμβούλιο ομάδα μετεωρολόγων και εξιδεικευμένων επιστημώνων που βρέθηκαν στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στην διάθεση μας, το ενδιαφέρον αυτό πρόγραμμα που εφαρμόζεται ήδη σε 200 περιοχές του κόσμου, επεκτάθηκε περαιτέρω τους τελευταίους 4 μήνες σε ακόμη 20 περιοχές.

Τέσσερις  μετεωρολόγοι ένωσαν τις δυνάμεις τους όλα αυτά τα χρόνια και δημιούργησαν μια νέα ιδέα τροποποίησης καιρού, σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού. Όπως υποστηρίζουν και σήμερα ότι τα ποσά που μπορούν να “γλιτώσουν” το κράτος από αποζημιώσεις είναι σημαντικά ενώ η επένδυση μπορεί να στηριχθεί είτε από πόρους της ΕΕ ( ΕΣΠΑ κλπ) είτε μέσω σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.(ΣΔΙΤ).

«Εμείς ψεκάζουμε στην ουσία με την μέθοδο του ξηρού πάγου δημιουργώντας πυρήνες συμπύκνωσης στα σύννεφα, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα ή άσχημες συνθήκες καιρού», είχε αναφέρει ένας εξ αυτών, o Ηρακλειώτης μετεωρολόγος Μιχάλης Καρακατσάνης στην παρουσίαση που έγινε τον Μάη του 2016.

Ο ίδιος μας θύμισε  ότι «Το 1993 η ΕΥΔΑΠ είχε συνεργαστεί με μια αμερικανική εταιρεία τροποποίησης καιρού, για βοήθεια στο δύσκολο θέμα της λειψυδρίας. Σήμερα εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να εφαρμόσουμε την τακτική του ιωδιούχου αργίλου- κοινώς αλατιού, που είχε χρησιμοποιηθεί και τότε. Στόχος να βομβαρδίσουμε τα σύννεφα και να αλλάξουμε τον καιρό της Κρήτης, προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του.»

«Τα οφέλη είναι πάρα πολλά», τονίζει όμως και ο  καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θωμάς Μαυρουδάκης, πρώην Τμηματάρχης στο Εθνική Μετσόβειο Κέντρο της ΕΜΥ και συνεργάτης της ομάδας των συγκεκριμένων μετεωρολόγων.

«Καταρχάς άμεσα θα μειωθεί η λειψυδρία αφού θα αυξηθεί το νερό στους συλλεκτήρες του νησιού, θα αποφευχθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμυρικές καταστάσεις που είχαμε πέρυσι,  θα μειωθούν οι αποζημιώσεις των αγροτικών αποζημιώσεων  2-4 εκ. ευρώ το χρόνο από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, αφού σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ σε όλη την Ελλάδα έχουν δοθεί μέχρι στιγμής την περίοδο 2002-2013 700εκ. ευρώ αποζημιώσεις καιρού.

Αυτό επιτυγχάνεται με τον έλεγχο της υγρασίας, των χαλαζοπτώσεων και της ξηρασίας και όλα μέσω βομβαρδισμού ξηρού πάγου, επιπλέον έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε έμμεσα και την τουριστική βιομηχανία, μέσω ύπαρξης κυβικών νερού για τον ανεφοδιασμό τους.»

Η υλοποίηση του project θα φέρει το NOW CASTING CENTER ( ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΤΩΡΑ ) με απόλυτη ακρίβεια για κάθε σημέιο της Κρήτης και για χρονικό ορίζοντα 0-6 μόλις ωρών που σήμερα δεν υφίσταται.

«Μέσω την πρόγνωσης από 0-6 ώρες, την χρησιμοποίηση και αξιοποίηση ραντάρ καιρού και την χρήση αεροσκαφών όταν η υγρασία είναι 60% ψεκάζουμε τα σύννεφα με ξηρό πάγο και προκαλούμε αλλαγή καιρού, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή της ανάγκη στην συγκεκριμένη περιοχή», συμπληρώνει ο κ. Καρακατσάνης για τον μηχανισμό της τροποποίησης καιρού

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook