Χιλιάδες είναι οι παραβάσεις υπέρβασης του ορίου ταχύτητας των οδηγών ΙΧ που έχουν καταγράψει στον βόρειο οδικό άξονα Κρήτης στα δύο περίπου χρόνια λειτουργίας τους τα φωτογραφικά ραντάρ που βρίσκονται κατά μήκος της εθνικής οδού.

Πρόκειται για τις γνωστές στους οδηγούς κάμερες παρακολούθησης της κίνησης των οχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο του νησιού που είναι τοποθετημένες από την Κίσσαμο μέχρι το Λασίθι και ελέγχουν την ταχύτητα των ΙΧ και τα αντικανονικά προσπεράσματα και τη μη χρήση κράνους σε οδηγούς δικύκλων. Παραβάσεις οι οποίες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από τους οδηγούς καθώς κάθε φορά φωτογραφίζονται οι πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος που εμπλέκεται στην παράβαση.

Όταν οι κάμερες επιτέλους τέθηκαν σε λειτουργία καθώς είχαν τοποθετηθεί αρκετά χρόνια πριν, τον Ιούνιο του 2014 και το δεύτερο εξάμηνο εκείνου του έτους βεβαίωσαν 6.500 παραβάσεις ενώ το 2015 ο αριθμός τους έφτασε τις 9.200. Σε ότι αφορά το πρώτο οκτάμηνο του 2016 έχουν βεβαιωθεί 6.500 παραβάσεις. Αν και οι κάμερες είναι σε λειτουργία όλο το 24ωρο ο αριθμός των βεβαιωμένων παραβάσεων είναι πολύ μικρός, αφού υπολογίζεται ότι βεβαιώνεται περίπου μια παράβαση την ημέρα ανά κάμερα.

Οι παραβάτες καλούνται να πληρώσουν αρκετά ευρώ σε πρόστιμο, να παραδώσουν το δίπλωμα τους, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που τους αφαιρείται η άδεια οδήγησης και αναγκάζονται να δώσουν εξετάσεις από την αρχή για να το αποκτήσουν.

Ειδικότερα το ύψος του προστίμου κυμαίνεται ανάλογα με την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. Αν είναι 0-20 χλμ. από το όριο είναι 40 ευρώ πρόστιμο. Αν είναι από 20-30 χλμ. το πρόστιμο φτάνει τα 100 ευρώ και αφαίρεση 5 βαθμών από το δίπλωμα και αν είναι από 30 και πάνω από το όριο τότε το πρόστιμο φτάνει τα 350 ευρώ και συνοδεύεται με αφαίρεση διπλώματος για 60 μέρες. Σημειώνεται ότι αν οι παραβάτες πληρώσουν την οφειλή τους εντός 10ημέρου τότε επωφελούνται κατά το ήμισυ.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τροχαίας ΒΟΑΚ Χρήστο Παπαδάκη οι παραβάσεις που βεβαιώνονται σε ετήσια βάση είναι λίγες, γεγονός που ο ίδιος το αποδίδει στη συμμόρφωση των οδηγών υπό τον φόβο καταγραφής των πινακίδων των ΙΧ από τα ραντάρ και τα μπιλιέτα που φτάνουν στα σπίτια τους λίγες μέρες αργότερα. Ο ίδιος τόνισε ότι οι κάμερες παρακολούθησης σε συνδυασμό με την αστυνομική παρουσία ανδρών της Τροχαίας ΒΟΑΚ κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου έχουν θετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά τον περιορισμό των τροχαίων δυστυχημάτων.
 
Ο Χρήστος Παπαδάκης σημειώνει πως στόχος της υπηρεσίας είναι να πραγματοποιεί διαρκείς ελέγχους και να μέριμνα για την τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας σε όλη την εθνική οδό. Οι έλεγχοι που γίνονται αλλά και οι κάμερες παρακολούθησης φαίνεται πως έφεραν σε ένα βαθμό θετικό αποτέλεσμα, ωστόσο όπως υπογράμμισε ο διοικητής της Τροχαίας ΒΟΑΚ η ουσία είναι ότι πρέπει οι ίδιοι οι οδηγοί να αντιληφθούν τη σημασία αυστηρής τήρησης του ΚΟΚ για τη δική τους ασφάλεια και να συμμορφώνονται με αυτόν και όχι να το πράττουν μόνο και μόνο υπό τον φόβο της βεβαίωσης παράβασης.

Φθορές στις κάμερες ασφαλείας

Από το σύνολο των 36 καμερών ασφαλείας που είναι τοποθετημένες στα 225 χιλιόμετρα του ΒΟΑΚ στην εθνική οδό Χανίων -Σητείας με κύριο στόχο να καταγράφουν τις κινήσεις των οδηγών που παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας σήμερα λειτουργούν οι 33 αφού οι υπόλοιπες τρεις βρίσκονται υπό επισκευή.

Τα συστήματα παρακολούθησης έχουν γίνει στόχος αγνώστων δραστών που πυροβολούν τις κάμερες προκειμένου να καταστραφεί το καταγεγραμμένο υλικό εκφράζοντας με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο την αντίδραση τους αλλά ταυτόχρονα επιδιώκοντας προφανώς να γλιτώσουν από το γράμμα του νόμου, γι' αυτό και καταστρέφουν το υλικό που έχει καταγραφεί και να μην έρθουν αντιμέτωποι με το πρόστιμο.

Οι τρεις κάμερες που βρίσκονται εκτός λειτουργίας καθώς έχουν καταστραφεί και αναμένεται να επισκευαστούν από την αρμόδια εταιρία που έχει αναλάβει την τοποθέτηση και συντήρηση τους.

Δέκα νεκροί στον ΒΟΑΚ από τις αρχές του χρόνου

Η Κρήτη συνεχίζει να μετρά νεκρούς στο εθνικό οδικό δίκτυο του νησιού. Σε ότι αφορά το τρέχον έτος από τον Γενάρη μέχρι και χθες τα τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν στον ΒΟΑΚ είναι δεκαέξι με απολογισμό δέκα νεκρούς, δυο σοβαρά τραυματίες και δέκα ελαφρά τραυματίες.
 
Σημειώνεται ότι πέρυσι το 2015 σημειώθηκαν 17 τροχαία, έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι (μόλις ένας λιγότερος από το 2014), τραυματίστηκαν σοβαρά δύο άτομα και ελαφρύτερα 37 άτομα.

Ρεθυμνιώτικα Νέα