Την Τετάρτη 21.9.2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Ι.Σ.Η. αποτελούμενη από τον πρόεδρο του ΙΣΗ κ. Χάρη Βαβουρανάκη, την συντονίστρια εργαστηριακών ιατρών και μέλος Δ.Σ κα Άρια Χουρδάκη   και τον συντονιστή ιατρών ΕΟΠΥΥ κ. Νικόλαο Λαθουράκη, με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη.   

Στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλόγου για τη συνάντηση αναφέρεται:

“Στην συνάντηση αυτή εκθέσαμε τις θέσεις μας για την Π.Φ.Υ.  δίδοντας έμφαση στις προτάσεις μας τις οποίες και καταθέσαμε ενώ παράλληλα εκθέσαμε τις απορίες και τους προβληματισμούς μας για τα θέματα που μας απασχολούν ως επαγγελματίες υγείας ( καθυστέρηση αποπληρωμής, clawback, συμβάσεις, περικοπές και έλεγχο. Περιληπτικά οι απαντήσεις και οι θέσεις του κ.  Μπερσίμη, προέδρου του ΕΟΠΥΥ:

Για την Π.Φ.Υ: θα αξιολογηθούν οι κατά τόπους μονάδες ΠΕΔΥ και στη συνέχεια θα δημιουργηθεί δίκτυο από ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς που θα τα πλαισιώσουν. Τα κριτήρια της επιλογής βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Επίσης αναφέρθηκε ότι η ενσωμάτωση των οδηγιών και των διαγνωστικών πρωτοκόλλων θα γίνει στην συνταγογράφηση από 1.11.2016, ωστόσο αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την ΗΔΙΚΑ. Η ΗΔΙΚΑ ως υπηρεσία είναι ανεξάρτητη από τον ΕΟΠΥΥ.

Για την καθυστέρηση αποπληρωμής των συμβεβλημένων και των ληξιπρόθεσμων: Προτεραιότητα του Οργανισμού αποτελεί η ομαλοποίηση της αποπληρωμής των οφειλομένων σε επίπεδο διμήνου, με χρονικό ορίζοντα την 1.1.2017 (τον Δεκέμβριο 2016 να εξοφλείται ο Σεπτέμβριος 2016). Για τα ληξιπρόθεσμα έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής των επιμέρους ταμείων.

Για το clawback:  για το έτος του 2015, βρίσκεται στην διαδικασία επιμερισμού. Θα παρακρατείται από το οφειλόμενα σε δόσεις αρχίζοντας από την εξόφληση του Απριλίου 2016. Το clawback για το 2016, βρίσκεται σε φάση καταλογισμού.

Για τις συμβάσεις με τους ιατρούς: Οι υπάρχουσες συμβάσεις ισχύουν έως και την 31.10.2016. Αν χρειαστεί θα παραταθούν  μέχρι την δημιουργία νέου πλαισίου.  Οι νέες συμβάσεις, βρίσκονται στην φάση της επεξεργασίας από την επιτροπή διαπραγμάτευσης. Για τους εργαστηριακούς η άποψη που εκφράστηκε είναι ότι θα δοθεί σε όλους η δυνατότητα σύναψης σύμβασης.

Για τις περικοπές στους συμβεβλημένους ιατρούς: Εξαιτίας του μεγάλου όγκου των υποβληθέντων επισκέψεων και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία θα συνεχιστεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος. Οι περικοπές γίνονται με στατιστικά μοντέλα, που απεικονίζουν την πραγματικότητα. Οι ενστάσεις αποτελούν την δικλείδα ασφαλείας για τον γιατρό και γίνεται προσπάθεια άμεσης εξέτασης τους. Το μοντέλο των ελεγκτικών εταιριών σταματά οριστικά.

Στην παρατήρηση μας για την επαναφορά της εκκαθάρισης και του ελέγχου στον τοπικό ΕΟΠΥΥ, η απάντηση ήταν απόλυτη, δεν θα γίνει για λόγους οικονομίας” .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook