Την Ελληνική έκδοση της εμπεριστατωμένης επιστημονικής μελέτης κι έρευνά της σχετικά με την γυναίκα στη Μινωϊκή κοινωνία, παρουσίασε σε εκδήλωση στο Ωδείο Ρεθύμνου η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Υπο τον τίτλο «Μελετώντας τις προκλήσεις της Γυναικείας Ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», πρόκειται για βιβλίο ντοκουμέντο που βασίζεται σε βαθιά μελέτη την οποία ετοίμασε η κα Βαρδινογιάννη στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών στην αρχαιολογία, στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.

Μέσα στις 290 πολυτελείς σελίδες, σχήματος εγκυκλοπαίδειας, και στην ενδεδειγμένη εικονογράφηση η κα Βαρδινογιάννη αναπτύσσει τον ρόλο των γυναικών στη Μινωική Κρήτη από το 4.000-20.000 π.Χ., συγκρίνει ομοιότητες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην καθημερινή τους ζωή τότε με τις γυναίκες σε άλλες κοινωνίες, αλλά και τις γυναίκες του σήμερα.

Μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτει κρυφούς συμβολισμούς για τη μητρότητα και την γυναικεία αλληλεγγύη, παρόλο που οι γυναίκες και τα παιδιά, όπως αναφέρει στο βιβλίο της η κα Βαρδινογιάννη, αποτελούσαν για πολλά χρόνια τους «σιωπηλούς» ή τους «αόρατους» ανθρώπους στην προϊστορική εποχή. Μέσα από το βιβλίο της προσπαθεί να το ανατρέψει.

Την παρουσίαση του βιβλίου προλόγισε ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ.Μαρινάκης ενώ η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αναφερόμενη στον τίτλο της έκδοσης επεσήμανε πως « εκφράζει τους δεσμούς που συνδέουν τις γυναίκες του παρελθόντος και του παρόντος, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαφορές που τις χωρίζουν…\”

Στόχος της συγγραφέως-ερευνήτριας ήταν να καταδείξει τη γυναικεία ταυτότητα και τη ζωή των γυναικών μέσα από ένα θέμα που όπως η ίδια είπε « για μένα είναι ιδιαίτερα προσφιλές και πανανθρώπινο: τη μητρότητα και την οικογένεια…».

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου καταδυκνείεται η αφοσίωση, η αποφασιστικότητα και η στοργή που οι γυναίκες της Μινωικής κοινωνίας έδειξαν απέναντι στις οικογένειές τους και στο μεγάλωμα των παιδιών τους αλλά και απέναντι στην κοινωνία και τους συντρόφους με τους οποίους έζησαν.

Μάλιστα η κα Βαρδινογιάννη επεσήμανε πως η ανάδειξη αυτού του ρόλου των γυναικών δείχνει και την ιστορική συνέχεια αλλά αποτελεί και μια παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook