Πρόκειται για τον Τζέφρι ΝτεΛαουρέντις – «Ο διορισμός πρέσβη είναι ένα βήμα κοινής λογικής προς τα εμπρός, προς μία πιο ομαλή και παραγωγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ομπάμα

Τον πρώτο πρέσβη στην Κούβα μετά από 50 χρόνια διόρισε ο Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται για τον Τζέφρι ΝτεΛαουρέντις.

«Ο διορισμός πρέσβη είναι ένα βήμα κοινής λογικής προς τα εμπρός, προς μία πιο ομαλή και παραγωγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ομπάμα.

Ο διορισμός χρειάζεται την έγκριση της Γερουσίας, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, που αντιτίθενται με σφοδρότητα στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Κούβα, στο βαθμό που το καθεστώς Κάστρο δεν κάνει βήματα «σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών», όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Κουβανός ομόλογός του, Ραούλ Κάστρο, είχαν ανακοινώσει ομαλοποίηση των σχέσεών ΗΠΑ – Κούβας τον Δεκέμβριο του 2014. Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών αποκαταστάθηκαν τον Ιούλιο του 2015.

Ο κ. Ομπάμα επισκέφθηκε αργότερα την Κούβα και χαλάρωσε σε πρωτοφανή βαθμό το εμπάργκο κατά της Κούβας, το οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει από το 1962.

Πριν από μερικές εβδομάδες, άρχισαν μετά από δεκαετίες οι πολιτικές πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Κούβα, ενώ πλέον και κρουαζιερόπλοια που ξεκινούν από το Μαϊάμι της Φλόριντα μπορούν να δένουν σε κουβανικά λιμάνια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook