Η σύγκρουση στο Αφγανιστάν προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 2.400 αμάχων το 2010, δηλαδή τουλάχιστον έξι ημερησίως -αριθμός ρεκόρ στα εννέα χρόνια του πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα η αφγανική μη κυβερνητική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Afghan Rights Monitor (ARM), κάνοντας επίσης λόγο για 3.200 τραυματίες.

Οι οργανώσεις των ανταρτών ευθύνονται για σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων αυτών, οι διεθνείς δυνάμεις για το 21% και οι αφγανικές δυνάμεις με τις ένοπλες οργανώσεις που είναι σύμμαχοί τους για το 12%, επισημαίνει η ARM στην ετήσια έκθεσή της για τους άμαχους- θύματα του πολέμου.

Ενώ ο πόλεμος εισέρχεται στη δέκατη χρονιά και οι διεθνείς με τις αφγανικές δυνάμεις ουδέποτε αριθμούσαν τόσους πολλούς άνδρες, «ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή εκτοπίστηκαν έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ», υπογραμμίζει η αφγανική ΜΚΟ. «Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2010 τουλάχιστον 2.421 Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν και 3.270 τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα σε περιστατικά που έχουν σχέση με την σύγκρουση. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα, 6 με 7 άμαχοι σκοτώνονταν και 8 με 9 τραυματίζονταν», τονίζει η έκθεση.

Το 2009 η ARM είχε καταγράψει 2.332 θανάτους αμάχων.

Οι αυτοσχέδιες βόμβες που τοποθετούνταν από τους αντάρτες παραμένουν το πιο αιματηρό όπλο: 693 πολίτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 1.800 τραυματίστηκαν το 2010, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Οι «φερόμενοι ως Ταλιμπάν» που σκοτώνονται από τον διεθνή συνασπισμό είναι συνήθως απλοί πολίτες, κάτι που «πλήττει σοβαρά την αξιοπιστία των διεθνών στρατευμάτων στα μάτια πολλών Αφγανών», τονίζει η ARM.

Η έκθεση της ΜΚΟ καταγγέλλει επίσης τις πάμπολλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττουν οι υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση ένοπλες οργανώσεις που πολεμούν τους Ταλιμπάν, τους οποίους οι χωρικοί χαρακτηρίζουν εγκληματίες και πλιατσικολόγους.

Η οργάνωση καταγγέλλει ακόμη το καθεστώς της ατιμωρησίας υπό το οποίο λειτουργούν οι ιδιωτικές υπηρεσίας ασφαλείας οι οποίες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ευθύνονται για πολλά αιματηρά περιστατικά.

Το Αφγανιστάν στερείται των «βασικών προϋποθέσεων για μια διαρκή ειρήνη: μια νόμιμη κυβέρνηση, ικανή και ανεξάρτητη», σύμφωνα με τη ARM, η οποία κατηγορεί το πολιτικό σύστημα που είναι «άκρως διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό, που ανταμείβει κυρίως τους πολέμαρχους, τους εγκληματίες, τους εμπόρους ναρκωτικών».

Η ARM διερωτάται για την πιθανή χρήση βομβών διασποράς από τις αμερικανικές δυνάμεις, υπογραμμίζοντας ότι τα αίτια των εκρήξεων που πλήττουν αμάχους παραμένουν συχνά άγνωστα (αυτοσχέδιες βόμβες, νάρκες, εκρηκτικά που χρονολογούνται από προγενέστερες συγκρούσεις, άλλες βόμβες κ.λπ.).

Τουλάχιστον 400 «μη πολεμιστές» (δημόσιοι λειτουργοί, φύλαρχοι) δολοφονήθηκαν από τους αντάρτες και 237 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις αυτοκτονίας που αποδόθηκαν στις ένοπλες οργανώσεις τους, προσθέτει η ARM.

Περισσότεροι από 217 άμαχοι σκοτώθηκαν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του διεθνούς συνασπισμού και 192 έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά στρατιωτών της διεθνούς δύναμης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook