Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ρώσου Κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο το απόγευμα της Παρασκευής 30/09/2016 στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και Ελλάδας στην Ρωσία, όπως αυτό αποφασίστηκε από τις δύο χώρες.
Ο Δήμος Ηρακλείου με την ευγενική χορηγία του τουριστικού οργανισμού TEZ Tour Ελλάδος προχώρησε στην ενέργεια αυτή προκειμένου να τιμήσει τον άθλο του πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε στο διάστημα.

Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων συμπίπτει με την συμπλήρωση των 55 χρόνων από την ημέρα του ταξιδιού του Γκαγκάριν στο διάστημα.
Η συγκεκριμένη τιμητική για την πόλη μας δραστηριότητα υποστηρίζεται από το Διεθνές Δημόσιο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα “ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ – UNITED WORLD” .

Σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της ΤΕΖ TOUR Ελλάδος κ. Δημήτρης Χαριτίδης τόνισε μεταξύ άλλων την σπουδαιότητα για τις σχέσεις των δυο χωρών μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, καθώς και την βαρύτητα που αποκτά περαιτέρω η πόλη του Ηρακλείου και ευρύτερα το νησί της Κρήτης από αυτή την επιλογή.

"Το Ηράκλειο και η Κρήτη με την τοποθέτηση της προτομής αυτής έρχεται ακόμα πιο κοντά στην φίλη χώρα Ρωσία αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες της που επιλέγουν τον τόπο μας για τις διακοπές τους.

Το σημείο αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμη σημείου τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος όχι μόνο για τους Ρώσους αλλά για το σύνολο των επισκεπτών μας μιας και ο Γιούρι Γκαγκάριν υπήρξε αδιαμφισβήτητα ο πιο δημοφιλής κοσμοναύτης στην ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαριτίδης.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους οι Ρώσοι κοσμοναύτες Skripochka Oleg & Ovchinin Alexey, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπών φορέων καθώς και Ρώσοι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στο Ηράκλειο γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η προτομή είναι μια ευγενική χορηγία του Διεθνούς Δημόσιου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος “ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ – UNITED WORLD” με την υποστήριξη του τουριστικού οργανισμού TEZ TOUR, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε καμιά οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο απεναντίας το γεγονός διαφημίζει ιδιαίτερα την πόλη.