Στο παρελθόν έχουμε ακούσει για κλοπή ελαιοκάρπου αφού πρώτα οι κλέφτες ράβδισαν και μάζεψαν τις ξένες ελιές. Τώρα το πεδίο... ενδιάφεροντος των κλεφτών πέρασε σε νέα καλλιέργεια, αυτή των αβοκάντων.

Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια αβοκάντο στον νομό Χανίων αντιμετωπίζεται ως μια συμφέρουσα και επικερδή αγροτική επένδυση που συνεχώς κερδίζει έδαφος με αρκετούς παραγωγούς να εγκαταλείπουν σταδιακά την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και να στρέφονται σε αυτή των αβοκάντο.

Αυτό το έχουν αντιληφθεί επιτήδειοι που έχουν βάλλει στο μάτι περιουσίες Χανιωτών με καλλιέργειες αβοκάντο. Παραγωγός μας ενημέρωσε πως δεν είναι λίγα τα κρούσματα κλοπών αβοκάντο κυρίως στην περιοχή του Αλικιανού Χανίων.

Μάλιστα, σε μια από τις περιπτώσεις αυτές, αγρότης έτυχε να πιάσει τον κλέφτη επί το έργον. Συγκεκριμένα, πηγαίνοντας απογευματινή ώρα στην περιουσία του στο Πατελάρι είδε ένα ξένο αγροτικό αυτοκίνητο να έχει μπει μέσα στο χωράφι του και ένα άτομο να κόβει αβοκάντο. Πλησιάζοντας, ο κλέφτης τον αντιλήφθηκε και τρέχοντας μπήκε στο αυτοκίνητο και εξαφανίστηκε. 

Η τιμή ανά κιλό φτάνει τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 1,15 μέχρι 1,40 αναλόγως την ποικιλία και τιμή εμπορίου από 2,5 - 2,9 ευρώ! Αν αναλογιστεί κανείς ότι μια τσάντα αβοκάντο φτάνει κοντά 10 κιλά, λόγω βάρους, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια πολύ ικανοποιητική "λεία" για τον κλέφτη.