Ο φάρος των Χανίων είναι σίγουρα το διαμάντι της πόλης. Το μνημείο που διαφημίζεται σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο και αποτελεί το σήμα κατατεθέν ολόκληρου του νομού. Ποιός ξένος θα επισκεφθεί την πόλη μας και δεν θα βγάλει, τουλάχιστον, μια φωτογραφία τον φάρο ή ποιος ντόπιος θα κατέβει βόλτα στο ενετικό λιμάνι και δεν θα τον θαυμάσει, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα.

Αυτό όμως που πολλοί έχουν αναρωτηθεί και λίγοι έχουν αντικρίσει είναι το εσωτερικό του φάρου.

Με την άδεια του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Μιχάλη Βλαχάκη και με την συμβολή του Σπύρου Βολάνη,υπάλληλος Δημοτικού Λιμενικού ταμείου, πραγματοποιήσαμε σήμερα το πρωί, επίσκεψη στο εσωτερικό του μνημείου.

Να επισημάνουμε οτι ο φάρος δεν είναι επισκέψιμος παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις

Βίντεο απο την κορυφή του φάρου

 

Ανεβαίνοντας προς τα πάνω όπως διαπιστώνεται και απο τις φωτογραφίες ο χώρος είναι πολύ στενός ενω λίγο πριν το τέρμα γίνεται ακόμα στενότερος. 

Λίγο πριν την κορυφή υπάρχει μια πόρτα που βγαίνει σε ενα κυκλικό μπαλκονάκι.

Παρακάτω βλέπετε φωτογραφίες απο την κορυφή του φάρου

Οι εφεδρικές μπαταρίες σε περίπτωση διακοπής ρεύματος

Ο πίνακας ελέγχου

Λίγα λόγια για τον Φάρο

Ο Φάρος έχει ύψος 21 μ., με ύψος εστίας από την επιφάνεια της θάλασσας 26 μ. ενώ το φως του φτάνει σε απόσταση 7 μιλίων. Η βάση του έχει οκταγωνικό σχήμα, το μεσαίο τμήμα έχει 16 γωνίες, ενώ η κορυφή του είναι κυκλική. 

Xτίστηκε από τους Ενετούς στα τέλη του 16ου αιώνα. Με τον καιρό υπέστη σημαντικές φθορές και μετά 200 χρόνια γύρω στο 1830-40, ανακατασκευάστηκε  από τους Αιγύπτιους, τον καιρό που οι Άγγλοι είχαν παραχωρήσει την Κρήτη στον αντιβασιλέα της Αιγύπτου, Μεχμέτ Αλή.

Στα τέλη της οθωμανικής κυριαρχίας, το έργο ολοκληρώθηκε με την προσθήκη της σκάλας στην ανατολική πλευρά του, καθώς και αγωγών, μέσω των οποίων διέρχεται θαλασσινό νερό κάτω από την επιφάνεια της βάσης του. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook