Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ιράν να θέσει τέλος στις εκτελέσεις, εκφράζοντας την ιδιαίτερη ανησυχία τους, μετά τον απαγχονισμό της Ιρανο-Ολλανδής Σάχρα Μπαχράμι, η οποία είχε κατηγορηθεί για εμπορία ναρκωτικών.

\”Οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ανήσυχες για το γεγονός ότι το Ιράν αρνείται την ισχύ των ατομικών δικαιωμάτων στους πολίτες του. Είμαστε εξαιρετικά προβληματισμένοι με την πρόσφατη εκτέλεση μίας ιρανο-ολλανδής υπηκόου, της Σάχρα Μπαχράμι, η οποία δεν είχε δικαίωμα πρόσβασης στις ολλανδικές προξενικές αρχές\”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Φίλιπ Κρόουλι.

Η Σάχρα Μπαχράμι, 46 ετών, είχε γεννηθεί στο Ιράν και είχε την ολλανδική υπηκοότητα. Συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2009 στην Τεχεράνη,καθώς συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της επανεκλογής του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κατηγορήθηκε για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση. Παρά τις διαμαρτυρίες της Ολλανδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτελέσθηκε δι΄απαγχονισμού το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η εκτέλεση της Σάχρα Μπαχράμι \”είναι μία από τις δεκάδες εκτελέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ σοβαρά ερωτήματα τίθενται για τα κίνητρα της ιρανικής κυβέρνησης και για το εάν οι εγγυήσεις της διεθνούς σύμβασης ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων εφαρμόζονται στους φυλακισμένους\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook