Σωρεία ανακοινώσεων για το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο. Κάλεσα απευθύνουν η ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου,το Κοινωνικό Στέκι αλλα και ο σύλλογος εκπαιδευτικών Ρεθύμνου.

Ενωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

"Εμείς οι νοσοκομειακοί γιατροί, πιστοί στο λειτούργημα μας και στον όρκο του Ιπποκράτη είμαστε κάθετα απέναντι σε κάθε μορφής ρατσισμό.
Εμείς οι νοσοκομειακοί που ζήσαμε στα νησιά μας την απόγνωση του ξεριζωμένου και αναβαπτισθήκαμε στην ανθρωπιά μέσα από το χαμόγελο του προσφυγόπουλου.

Εμείς, ο λαός με τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες σ΄όλη την υφήλιο και τους χιλιάδες νεκρούς πρόσφυγες στις θάλασσες μας τα τελευταία χρόνια

Εμείς, οι πολίτες που απαιτούμε ν ανοίξουν τα σύνορα τους εκείνοι που σπέρνουν πολέμους για να απομυζούν τους λαούς δημιουργώντας στρατιές προσφύγων

Εμείς, που στα χρόνια της μεγάλης δοκιμασίας του λαού μας, απλώσαμε το δίκτυο αλληλεγγύης για κάθε αποκλεισμένο από το σύστημα υγείας
Εμείς οι κάτοικοι αυτού του τόπου που έχουμε ένα ακατάλυτο δεσμό με την φιλοξενία, με τη γη μας και τις ζωντανές μας παραδόσεις
Εμείς οι κάτοικοι αυτού του τόπου που πρωταγωνίστησε στην Εθνική αντίσταση μετρώντας ολοκαυτώματα και μπήκαμε μπροστάρηδες στους μεγάλους δημοκρατικούς αγώνες του λαού μετρώντας μάρτυρες

Εμείς οι κάτοικοι αυτού του τόπου που έδωσε μάχες για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου, του πολέμου και της προσφυγιάς
Εμείς οι γονείς που αγανακτούμε βλέποντας τις συμμορίες των νεοναζί να τρομοκρατούν τα παιδιά μας στα σχολεία και τους δρόμους της πόλης
Εμείς οι κάτοικοι του Ρεθύμνου που είδαμε τα χημικά να πέφτουν δίπλα στην αυλή του σχολείου και τους μπράβους της νύχτας, που αυτοαποκαλούνται ‘’πατριώτες’’, να επελαύνουν μαινόμενοι εναντίον μας με την προστασία της αστυνομίας

Εμείς οι περήφανοι κάτοικοι της Κρήτης που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας το πνεύμα της λευτεριάς, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της ανθρωπιάς

‘’ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ ΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΩΜΑ, ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ, ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ, ΤΟΥ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ   ΚΑΙ   ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ’’

ΣΑΒΒΑΤΟ   8   ΟΚΤΩΒΡΗ   ΩΡΑ   12
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 
ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ"

Κοινωνικό Στέκι

Η επεκτατική πολιτική του κεφαλαίου και των κρατών μάς έχει φέρει για άλλη μια φορά αντιμέτωπους/ες/α με το μεγαλύτερο εκτοπισμό ψυχών και χιλιάδες θανάτους στη Μεσόγειο μετά τον Β΄ΠΠ. Συμφέροντα κράτους και αφεντικών φροντίζουν να υποτιμήσουν τη ζωή, άρα και την εργασία, μεταναστ(ρι)ών, προσφύγων και ντόπιων, τροφοδοτώντας τις κρητικές Μανωλάδες, με αρωγούς φασιστικά τάγματα εφόδου. Το πολεμικό ορμητήριο της Βάσης της Σούδας (ΝΑΤΟ) συμβάλλει στους πόλεμους στη Μέση Ανατολή που δημιουργεί τους πρόσφυγες.
Την Τετάρτη 28/9 έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου η αντιφασιστική συγκέντρωση που καλέστηκε υπερασπιζόταν την εγκατάσταση των προσφύγων στο Ρέθυμνο και απαντούσε σε φασιστικό-ρατσιστικό κάλεσμα ενάντια στους πρόσφυγες. Με τρόπο πρωτοφανή για τα δεδομένα του Ρεθύμνου οι δυνάμεις καταστολής (τέσσερις διμοιρίες ΜΑΤ) χτύπησαν με μένος και δακρυγόνα την αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το 2ο Δημοτικό, εν ώρα λειτουργίας του, τραυματίζοντας βάναυσα μια διαδηλώτρια. Παράλληλα, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΑΝ και υπερασπίζονταν τη συγκέντρωση των φασιστών, στην οποία συμμετείχαν γνωστά μέλη της Χρυσής Αυγής, του ΣΑΟΡ και των Ελλήνων Συνέλευσις. Ακόμη πιο πρωτοφανείς ήταν οι επιδρομές ανενόχλητων ροπαλοφόρων φασιστών που ακολούθησαν, με ξυλοδαρμούς και τρομοκράτηση περαστικών στην πόλη, την Τετάρτη όπως και τις επόμενες μέρες, με τη σιγουριά της ανοχής/κάλυψης των δυνάμεων καταστολής.

Παρόμοια γεγονότα δεν θα ανεχτούμε στους δρόμους του Ρεθύμνου ούτε και πουθενά αλλού. Ντροπή και αίσχος σε όσους και όσες αφήνουν με την ανοχή τους να δρουν δημόσια απόγονοι του Χίτλερ.

Καλούμε σε παγκρήτια αντιφασιστική και αντικατασταλτική διαδήλωση για να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στο σκοτάδι του φασισμού.
Τη Βιάννο και τ’ Ανώγεια τα κάψαν οι ναζί
φασίστες δεν χωράνε σε τούτο το νησί.
Αντιφασιστικός Συντονισμός Ρεθύμνου

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ρεθύμνου 

Στο κάλεσμα του Αντιφασιστικού Συντονισμού Ρεθύμνου έχουν ανταποκριθεί θετικά πλήθος φορέων, συλλόγων, σωματείων, πολιτικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων από όλη την Κρήτη που με δύο ξεχωριστές αφίσες καλούν στην παγκρήτια πορεία. Με δική τους αφίσα καλούν οι παρακάτω συλλογικότητες και οργανώσεις από το ΡΕΘΥΜΝΟ: Αντιφασιστικός Συντονισμός, ΑΕΠ-ΕΑΑΚ,  ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου (ΑΔΡΕ), Αυτόνομα Σχήματα Πανεπιστημίου Κρήτης, ΚΕΕΡΦΑ, κινηματικό ραδιόφωνο «Ράδιο Ψαλίδι», Λίβας ΑΣΡ, Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών/τριών, Πρωτοβουλία Έμπρακτης Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες, Συνέλευση Αλληλεγγύης στις Μετανάστριες, Συντονιστικό LGBTQI+ Pride Κρήτης, αντισεξιστική-αντιομοφοβική ομάδα Φύλο και Φτερό· από το ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ομάδα φύλου και σεξουαλικότητας ConQueer, Αναρχική Συλλογικότητα ΟΚΤΑΝΑ-μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας, συλλογικότητα Sine Dominis, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ, Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες, Στοά 60, Τηγανίτης ΑΣΗ, Χώρος DA· από τα ΧΑΝΙΑ: δημοτικό σχήμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΕΕΡΦΑ, Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών· από τη ΣΗΤΕΙΑ: αναρχικοί-αντιφασίστ(ρι)ες.

Με ξεχωριστή αφίσα καλούν τα παρακάτω σωματεία, σύλλογοι και συνεταιριστικά εγχειρήματα από το ΡΕΘΥΜΝΟ: Δίκτυο Αλληλεγγύης Χωρίς Μεσάζοντες, Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΕΛΜΕ, Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, ΚΟΙΝΣΕΠ εκδόσεις «Παράξενες Μέρες», Περιβαλλοντικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης, συνεταιρισμός «Κιβώτιο», συνεταιρισμός «Τζεπέτο», συνεταιριστικό οβελιστήριο «Συντροφή», Συντονιστικό Ρεθύμνου του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ· από το ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΕΛΜΕ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος», Σύλλογος Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα, Σύλλογος Φοιτητών Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης· από τα ΧΑΝΙΑ: ΕΛΜΕ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Χωρίς καμία έκπληξη παρακολουθήσαμε την  Τέταρτη 28 Σεπτεμβρίου μια συντονισμένη επίθεση στο αντιφασιστικό κίνημα της Κρήτης, και συγκεκριμένα στην πόλη του Ρεθύμνου, από ομάδα ακροδεξιών, οι οποίοι με την ταμπέλα των «αγανακτισμένων πολιτών ενάντια στην εγκατάσταση μεταναστών στο νησί», και με την αγαστή -για άλλη μια φορά- συνεργασία της αστυνομίας, προχώρησαν στη δημιουργία σκηνικού έντασης στο κέντρο της πόλης έξω από το δημοτικό συμβούλιο όπου συζητιόταν το θέμα.

Σε δήθεν απάντηση στις λεκτικές αντιπαραθέσεις ρατσιστών συμπολιτών μας και του αντιφασιστικού κινήματος της πόλης έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου, οι αστυνομικές δυνάμεις, αφού έτειναν χείρα βοηθείας στους «αγανακτισμένους», αντέδρασαν όπως πάντα με τη χρήση βίας και χημικών (δίπλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο) εναντίον των συγκεντρωμένων αντιφασιστών/στριών, αλλά και περαστικών.
Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν τέσσερις προσαγωγές (οι δύο εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις) και ο σοβαρός τραυματισμός αντιφασίστριας, την οποία έσυραν από τα μαλλιά άντρες της ασφάλειας για περισσότερα από 30 μέτρα.

Γνωρίζουμε καλά τα σκηνικά εντάσεων που δημιουργούνται σε πολλές περιοχές της χώρας (και σε άλλες χώρες της Ευρώπης) κυρίως από ακροδεξιές, ρατσιστικές φωνές με κοινό παρονομαστή το δράμα των προσφύγων. Παραμένουμε σταθεροί/ές στις θέσεις μας ως αλληλέγγυοι πολίτες στον πληθυσμό εκείνο που βρίσκεται υπό διωγμό είτε για λόγους οικονομικούς είτε εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων στις πατρίδες τους. Υπενθυμίζουμε σε όσους και όσες ισχυρίζονται πως «δεν είναι ρατσιστές αλλά…» ότι στη χώρα μας αιώνες τώρα ζούσαν και ζουν αρμονικά άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο. 
Καλούμε στην παγκρήτια κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 12:00 μ.μ. στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.