Με στελέχη της τρόικας που βρίσκονται στη χώρα μας θα συναντηθεί την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου, Κ.Μητρόπουλος, για να συζητήσουν τo φιλόδοξο πρόγραμμα πώλησης κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015 που αποτελεί την ίδια συμμετοχή της χώρας μας στα δύο πακέτα διάσωσης που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι εταίροι μας στην ΕΕ, το ΔΝΤ αλλά και ιδιώτες θεσμικοί.

Εκεί μία έκπληξη θα περιμένει τα στελέχη της τρόικας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του in.gr, καθώς το Ταμείο, παρά το βραχύ του βίο, είναι έτοιμο να δρομολογήσει τις πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της περιουσίας που αφορούν το τρίτο τρίμηνο του 2011, ενισχυμένο μάλιστα με την τοποθέτηση του Αν. Ταπραντζή στη θέση του εντεταλμένου συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει τον τομέα των ακινήτων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2011 θα πρέπει να εισπραχθούν περί τα 1,3 δισ. ευρώ από τις εξής δράσεις μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών:

Την αποκρατικοποίηση του 40% της ΕΥΑΘ, από το 74% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο

Την επέκταση συμβάσεων του Ελευθέριος Βενιζέλος και του ΟΠΑΠ, ενώ θα δοθούν και νέες άδειες για παιχνίδια στον ΟΠΑΠ (φρουτάκια)

Την πώληση μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (23,3% από το 74,3%) που κατέχει το Δημόσιο

Την πλήρη ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων

Ήδη, το δεύτερο τρίμηνο του 2011 έχει πωληθεί το 10% του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom και έχουν εισπραχθεί 391 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τον ΟΠΑΠ, για την επέκταση της διάρκειας της σύμβασης με το Δημόσιο για 10 χρόνια (λήγει το 2020 και θα παραταθεί έως το 2030), καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στον οργανισμό (τέταρτο τρίμηνο), έχουν επιλεγεί οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Deutsche Bank AG London Branch και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Σχετικά με τις νέες άδειες παιγνίων για τον ΟΠΑΠ υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες με την
ΕΕ, καθώς ενώ ο οργανισμός έχει το δικαίωμα πρώτης άρνησης για κάθε νέο τυχερό παιχνίδι που έρχεται στην Ελλάδα, η επικείμενη χορήγηση άδειας για 16.500 φρουτάκια απευθείας στον ΟΠΑΠ ενδεχομένως να χαρακτηριστεί κρατική ενίσχυση για αυτό και γίνονται προσπάθειες να ληφθεί το Ο.Κ. χωρίς να υπάρξουν στο μέλλον κυρώσεις.

Η υφιστάμενη σύμβαση διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) που κανονικά λήγει το 2026 θα παρατεθεί για 20 χρόνια. Αρχές του 2012 το Δημόσιο θα πωλήσει ποσοστό (περίπου 21%) από το 55% των μετοχών που κατέχει στο αεροδρόμιο.

Για τα Κρατικά Λαχεία οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Credit Suisse και Eurobank EFG Equities έχουν αναλάβει την πώληση του 100% των μετοχών, αλλά θα προηγηθεί η εισφορά των λαχείων σε εταιρεία που θα συσταθεί για αυτό τον σκοπό.

Τα προσδοκώμενα έσοδα για το σύνολο του έτους ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ καθώς στο τέταρτο τρίμηνο είναι προγραμματισμένες οι πωλήσεις μετοχών του ΟΛΠ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, της Λάρκο, του ΟΔΙΕ, του Καζίνο της Πάρνηθας, της ΕΛΒΟ και του ΟΠΑΠ.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ταμείο Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου πρόεδρος είναι ο Ι. Κουκιάδης, διευθύνων σύμβουλος ο κ. Μητρόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος ο κ. Ταπραντζής και μέλη ο Αντ. Βαρθολομαίος και η Άννα Ζωηρού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook