Θεαματική άνοδος στα σπίτια που νοικιάζονται επισήμως μέσω της Airbnb καταγράφεται από το 2013 έως το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύει η ίδια η Airbnb. Όπως θα δείτε και στη σχετική καμπύλη ανάπτυξης, ο αριθμός των ενοικιαζομένων σπιτιών στην Αττική, απογειώνεται το 2016 και είναι σχεδόν τετραπλάσιος έναντι του 2013.Επισήμως, αυτή τη στιγμή, τον Οκτώβριο, όπως αποκαλύπτει το Tornos News, νοικιάζονται σχεδόν 5.000 (για την ακρίβεια 4.893) σπίτια στην Αττική τα οποία ανήκουν σε 3.312 ιδιοκτήτες.

Μάλιστα, τα 445 από αυτά, ανήκουν στην κατηγορία των super hosts, δηλαδή προσφέρουν υπηρεσίες εξαιρετικού επιπέδου, ενώ οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν πέραν του ενός σπιτιού στην Αττική, ανέρχονται σε 626.Δείτε την εξέλιξη του αριθμού των σπιτιών που ενοικιάζονται στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια και πώς αυτά διατίθενται… (εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα δωμάτια)

Το 82,9% των σπιτιών νοικιάζονται ολόκληρα, το 15,7% αφορά την ενοικίαση μεμονωμένου δωματίου και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά κοινόχρηστα δωμάτια.Σχεδόν το 37% των σπιτιών διατίθενται για μίσθωση από 1 έως 3 μήνες, το 18,5% από 4 έως 6 μήνες, το 15% από 7 έως 9 μήνες, και το 29,5% για 10 έως 12 μήνες (δηλαδή, περίπου το ένα τρίτο των σπιτιών στην Αττική νοικιάζονται σχεδόν όλο τον χρόνο).Πάντως, το 75,5% των σπιτιών σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb, νοικιάστηκαν τελικά για διάστημα από 1 έως 3 μήνες.

Η μέση τιμή διάθεσης ανά ημέρα (Αverage Daily Rate – ADR) των σπιτιών, ανάλογα με τον αριθμό δωματίων, ξεκινά από 30 δολάρια για τη μίσθωση ενός δωματίου και φτάνει τα 200 δολάρια για καταλύματα με 4 δωμάτια και άνω. Στο χάρτη βλέπετε τις περιοχές της Αθήνας με τα περισσότερα ενοικιαζόμενα σπίτια μέσω AirbnbΤα έσοδα, πάντως, ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR), κυμαίνονται από 23,64 δολάρια έως 44,5 δολάρια την ημέρα.

Επομένως, το τελικό έσοδο ανά ιδιοκτήτη συναρτάται από τον αριθμό δωματίων του σπιτιού που ενοικιάζει.Τις περισσότερες κριτικές αποσπούν σπίτια που νοικιάζονται στο κέντρο της Αθήνας ή κοντά στην Ακρόπολη, όσα προσφέρουν άνετες υπηρεσίες, τα καινούρια διαμερίσματα και όσα βρίσκονται κοντά σε σταθμό μετρό και μουσεία.

Επισημαίνεται ότι σύντομα θα θεσμοθετηθεί νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας για το πώς θα ενοικιάζονται τα σπίτια και τη φορολογία, που θα αποδίδουν. Τουλάχιστον αυτό ανακοινώνεται από τους αρμόδιους υπουργούς εδώ και μήνες, χωρίς μέχρι τώρα να έχει προχωρήσει η σχετική ρύθμιση…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook