Ο πιο γραφικός και «πλούσιος» όσον αφορά το τουριστικό προϊόν του προορισμός της κεντρικής Ευρώπης, δεν είναι τυχαία μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές των Ελλήνων για χειμερινές διακοπές και όχι μόνο. Η Βουδαπέστη, πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, αποτελεί τη συνένωση δύο πόλεων, της Βούδας και της Πέστης, που από τα αρχαία χρόνια ακμάζουν στις όχθες του Δούναβη. 

Τα πολλά επιβλητικά αξιοθέατα σε ακτίνα ελάχιστων χιλιομέτρων γύρω από το κέντρο, με τις καλαίσθητες γέφυρες που ενώνουν τις δύο πλευρές να αποτελούν από μόνες τους τα «ζωντανά» μνημεία της ιστορίας της πόλης, εγγυώνται στον επισκέπτη μια βιωματική εμπειρία περιήγησης στην ιστορία. 

Το πόσο καλοδιατηρημένα είναι τα μνημεία της χιλιόχρονης ιστορίας της πόλης και ο τρόπος που αναδεικνύονται, από το Κοινοβούλιο της χώρας, μέχρι τον Καθεδρικό Ναό και το Μνημείο των Ηρώων, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο σεβασμού και προβολής της ιστορίας ενός υπερήφανου λαού. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες για τους κατοίκους και τους τουρίστες, η σπουδαία αρχιτεκτονική αλλά και η καθαρότητα της πόλης, διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής και ψυχαγωγίας για όλους.

Αποτελώντας έναν κατεξοχήν «ρομαντικό» προορισμό, με την κρουαζιέρα στο Δούναβη να αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης και ανάμνηση ζωής, η Βουδαπέστη προσφέρει παροχές ή μορφές ψυχαγωγίας εφάμιλλες με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα: ατμοσφαιρικές μπυραρίες «μεσαιωνικού» στυλ, καλαίσθητα και σύμφωνα με την κουλτούρα της πόλης εστιατόρια και μπιστρό, ολοκληρωμένες ξεναγήσεις και φυσιολατρικές διαδρομές, και φυσικά, το μεγάλο «καμάρι» της πόλης, τα φημισμένα Λουτρά, που αποτελούν το βάλσαμο των επισκεπτών που θα θελήσουν να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν από το τσουχτερό κρύο των χειμερινών μηνών αλλά και το πολύ περπάτημα, που θα το επιδιώξουν ούτως ή άλλως από μόνοι τους…

Τα περισσότερα αξιοθέατα, ενδεικτικά της πλούσιας όσο ταραχώδους μέχρι και σχετικά πρόσφατα ιστορίας της πόλης, είναι προσβάσιμα με τα πόδια, τη συγκοινωνία ή τα γνωστά κόκκινα τουριστικά λεωφορεία και φυσικά με βάρκα ή κρουαζιερόπλοιο. 

Το Κάστρο του Λόφου, εμβληματικό σύμβολο της ίδρυσης της πόλης αλλά και των αγώνων ανεξαρτησίας της (έχει πολιορκηθεί 31 φορές), στέκει επιβλητικά στην περιοχή της Βούδας έχοντας θέα-πιάτο όλη την πόλη. Όλοι οι κυρίαρχοι της πόλης από τον 13ο αιώνα οπότε και χτίστηκε φρόντισαν να προσθέτουν πτέρυγες και μνημεία μέσα σε αυτό, κι έτσι σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πλήρως επισκέψιμα παλάτια της Ευρώπης. Εντός του Κάστρου των 203 δωματίων, στεγάζονται διάφορα μουσεία, εκ των οποίων και το Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης και την Εθνική Πινακοθήκη.

Η Αλυσιδωτή Γέφυρα είναι η πιο εντυπωσιακή –αλλά και η πρώτη που χτίστηκε σε αυτή τη μορφή- από τις 7 γέφυρες που ενώνουν την πόλη. Κατασκευασμένη με σπουδαίες αρχιτεκτονικές καινοτομίες κι εντυπωσιακά αγάλματα, σύμβολο της ουγγρικής ελευθερίας, θεωρείται ότι συνέβαλε στην οικονομική αναγέννηση της πόλης και στην καθιέρωσή της ως ένα σημαντικό κέντρο στην καρδιά της Ευρώπης. Αξίζει νε διανύσετε τα 375 μέτρα του μήκους της και να απολαύσετε τον Δούναβη από ψηλά… 

Στη μέση του Δούναβη υπάρχει το Νησί της Μαργαρίτας, ένας φυσιολατρικός –και ακατοίκητος φυσικά- προορισμός, προσβάσιμος και από γέφυρες. Έδρα μοναχών κάποτε, διακοσμημένος τεράστιος κήπος σήμερα, αποτελεί τόπο χαλάρωσης, ποδηλατάδας και θέρετρο ιαματικών λουτρών. Ένας «must» προορισμός δίπλα και… μακριά από τη βουή της πόλης, με πολλές εκπλήξεις…

Η Πλατεία των Ηρώων αποτελεί έναν «επικό» και επιβλητικό χώρο ανάδειξης των ηρώων της ουγγρικής ιστορίας. Δεκάδες αγάλματα σημαντικών βασιλιάδων και προσώπων της ιστορίας της χώρας, ακόμα και των πολεμάρχων των ουγγρικών φυλών που την εποίκησαν, τοποθετημένα αμφιθεατρικά, γύρω από το Μνημείο της Χιλιετίας. Ο ουγγρικός λαός ξέρει να τιμά και να αναδεικνύει την ιστορία του. 

Το κτήριο του Κοινοβουλίου, κατασκευασμένο τον 19ο αιώνα, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα, επισκέψιμο με ξεναγό μάλιστα, ολόκληρης της χώρας. Χτισμένο σε νεογοτθικό ρυθμό, με τεράστιους χώρους (691 αίθουσες) και ύψος 61 μέτρα, στην όχθη του Δούναβη από την πλευρά της Βούδας, δεσπόζει απέναντι από το Κάστρο του Λόφου κι αποτελεί το σημείο συνάντησης στις παρυφές του κέντρου της πόλης. 

Η μεγαλύτερη εκκλησία της Ουγγαρίας, η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, κατασκευάστηκε στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Το εσωτερικό της είναι εξίσου εντυπωσιακό με το εξωτερικό: δεκάδες αγάλματα σμιλεμένα από 50 είδη μαρμάρου, με τον πρώτο Χριστιανό βασιλιά της χώρας, από τον οποίο πήρε το όνομα της, να δεσπόζει. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε κονσέρτα εκκλησιαστικής μουσικής, σε μια ιδιαίτερη κατανυχτική ατμόσφαιρα…

Ο Λόφος του Γκελέρτ, προς τιμήν του ομώνυμου επισκόπου που διέδωσε τον χριστιανισμό στη χώρα και πέθανε ως μάρτυρας, μας καλεί να περπατήσουμε γύρω του, να δούμε το επιβλητικό άγαλμα και να καταλήξουμε στο Φρούριο της πόλης, που μετά την ταραχώδη ιστορία του, ζει πιο ήρεμες μέρες ως τουριστικό ξενοδοχείο, Η θέα είναι μαγευτική, όπως και η διαδρομή μέσα από τον καταπράσινο λόφο.

Τα πολλά και προσεγμένα Λουτρά της Πόλης έχουν δώσει στη Βουδαπέστη τον άτυπο τίτλο της «πόλης των Σπα». Βρίσκονται σε πολλά σημεία και οι θερμές πηγές που αναβλύζουν από 118 φυσικές πηγές αξιοποιούνται ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια. Οργανωμένες υπηρεσίες σάουνας, σπα και μασάζ, καθιστούν την επίσκεψη στα λουτρά ως απαραίτητο σταθμό για τον επισκέπτη, ενώ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας των Ούγγρων. Θα διαπιστώσετε γιατί…  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook