Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) η παγκόσμια παραγωγή για την περίοδο 2016/17 εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 2.918.000 τόνοι, περίπου 7% χαμηλότερη από την προηγούμενη του 2015/16. Η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται στους 2.948.000 τόνους, μόνο 0.5% μικρότερη από την προηγούμενη χρονιά. Υπάρχουν βέβαια και τα αποθέματα ….

Αυτό που είναι ανησυχητικό από τα στοιχεία του ΔΣΕ για το κρητικό ελαιόλαδο είναι η τιμή που παίρνει σήμερα ο παραγωγός. Για 3η συνεχή χρονιά ο παραγωγός στη Κρήτη παίρνει χαμηλότερη τιμή ανά κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου (περίπου 3 €) και από τον Τυνήσιο παραγωγό (3,26 €). Τη 10ετία του 90 το τυνησιακό ελαιόλαδο ήταν υποβαθμισμένης ποιότητας, από τα χειρότερα στην αγορά. Η τιμή του κρητικού έφτασε τις 1200 δραχμές όταν το τυνησιακό δεν ξεπέρασε τις 400 δραχμές! Η Ιταλία, που έχει επικεντρωθεί στην ποιότητα, σταθερά έχει υψηλότερη τιμή.

Δυστυχώς δεν ανησυχεί κανείς γι’ αυτή την ανατροπή! Παραγωγοί, τοπική αυτοδιοίκηση, κυβερνητικά στελέχη. Όταν οι ανταγωνιστές μας κινούνται με σχέδιο και στόχους, εμείς συνεχίζουμε να ζούμε με τις … αυταπάτες μας. Παράγουμε το καλλίτερο ελαιόλαδο, τα καρτέλ της αγοράς, Την απουσία σχεδιασμού την πληρώνουν οι αγρότες και η εθνική οικονομία. 

Κώστας Χαρτζουλάκης - Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΛΓΟ, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών