Μνήμες από την επιδρομή των Γερμανών και την ολοκληρωτική καταστροφή τριών χωριών του Σελίνου (Κουστογέρακο – Λιβαδάς – Μονή) αναβίωσαν στην εκδήλωση που έγινε το Σάββατο 8/10 στο μνημείο του Κουστογεράκου.

Περιγράφοντας την εκδήλωση ο κ. Ευτύχης Κορκιδάκης αναφέρει:

«Θύμησες κατοχής, μας ήλθαν κατά νου, όσοι βρεθήκαμε στην επετειακή εκδήλωση και στο μνημείο, που αποπνέει την συμφορά και την ολοκληρωτική καταστροφή των Τριών Χωριών (Μονής – Λιβαδά και Κουστογέρακου), στην είσοδο του οικισμού Κουστογέρακου,στο Ανατολικό Σέλινο. 

Την 29η του Σεπτεμβ του 1943, οι Γερμανοκατακτητές περικύκλωσαν, κατά την προηγηθείσα νύκτα, τα Τρία Χωριά της περιοχής (Μονή Λιβαδά και Κουστογέρακο). Τόσο ήταν το μίσος των Γερμανών, εναντίον των κατοίκων, ώστε προηγήθηκε της καταστροφής, αεροπορικός βομβαρδισμός. Ευτυχώς το μεγαλύτερο μέρος του ανδρικού πληθυσμού, έλειπε εκτός των οικισμών, αλλά και όσοι βρέθηκαν μέσα σ΄ αυτούς, κατάφεραν οι περισσότεροι να διαφύγουν, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν δολοφονήθηκαν, όσων η τύχη τους έφερε στα “πόδια” των κατακτητών. Οι γυναίκες των οικισμών, συνελήφθησαν και στο μεν Κουστογέρακο στήθηκαν, για εκτέλεση, όμως μόνο 4 εκτελέστηκαν.

Οι υπόλοιπες βρήκαν την ευκαιρία να φύγουν και να σωθούν, γιατί, οι αντάρτες, που είχαν φθάσει στο μεταξύ, από το λιμέρι τους, την Μαδάρα, τραυμάτισαν βαριά τον εκτελεστή, την στιγμή, που προσπαθούσε να βάλλει στο όπλο του την επόμενη γεμιστήρα, στον δε Λιβαδά, αφού αιχμαλώτισαν τα γυναικόπαιδα, σκότωσαν εν ψυχρώ, μια νεανίσκη και τις υπόλοιπες, τις οδήγησαν, διά μέσου Σούγιας – Παλαιοχώρας, στις Φυλακές Αγιάς.

Αιτίες, για την καταστροφή των Τριών Χωριών, ήταν στην σχεδόν πάνδημη συμμετοχή των κατοίκων, υπηρετώντας ως μέλη του Συμμαχικού/κών Φυλακίων στην Σελινιώτικη Μαδάρα και για την μη συμμετοχή των κατοίκων, στην υποχρεωτική επιβαλλόμενη αγγαρεία, στα οχυρωματικά έργα της Παλαιοχώρας κ. αλλού.

Η επιμνημ. δέηση, πραγματοποιήθηκε, από τον ενορίτη Παπά-Παναγιώτη, η κατάθεση στεφάνων, από τον Δήμαρχο κ. Αντων. Περράκη και την Πρόεδρο του τοπικού Πολιτ. Συλλόγου, κ. Γεντεκάκη Μαρ. το προσκλητήριο των ηρώων και το θεματικό, για την περίπτωση,

Μαδαρίτικο τραγούδι, από την Μαδαρίτικη Ομάδα του Ανατολικού Σελίνου.

Παρόντες, ήταν οι Αντιδ/ρχοι, Βακάκης, Αλφιέρη,Βλησίδη, Δημ. Σύμβουλοι Πατεράκης Ευτ. Γεντεκάκης Ιωαν. και Καστανάκης Λευτερ. και ο Πάρεδρος του Ροδοβανίου, κ. Γιακουμάκης καθώς επίσης και ο τ. Δήμαρχος κ. Παπαδερός Ελ. Άφησα τελευταίο τον ομιλητή κ. Λουκά Μπασιά, όπου κατά την εμπεριστατωμένη ομιλία του, αναφέρθηκε σε γεγονότα και λεπτομέρειες, από τα κατοχικά δρώμενα της περιοχής, πολλά από τα οποία, γινόταν ευρέως γνωστά, για πρώτη φορά.

Παρόντες /παρούσες, ήταν αρκετοί από τους κατοίκους των κατεστραμμένων χωριών, που βίωσαν, την καταστροφή των χωριών τους και τα επακόλουθα από αυτήν, συμπληρώνοντας έτσι, τις τραγικές φιγούρες, κατά την επέτειο.»

(Κείμενο – φωτο Ευτύχης Κορκιδάκης)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook