Οι Tαλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που στοίχισε σήμερα τη ζωή στο δήμαρχο της Κανταχάρ, με SMS που έστειλαν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο δήμαρχος, Γκουλάμ Χαϊντάρ Χαμεντί, είναι ο δεύτερος αξιωματούχος της Κανταχάρ που δολοφονείται σε διάστημα δυο εβδομάδων μετά τον Aχμεντ Ουάλι Καρζάι, πρόεδρο του επαρχιακού συμβουλίου της Κανταχάρ και ετεροθαλή αδελφό του προέδρου της χώρας Χαμίντ Καρζάι, στις 12 Ιουλίου, γράφει tovima.gr.

Ο δήμαρχος της Κανταχάρ έπεσε νεκρός σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην πόλη αυτή του νότιου Αφγανιστάν, που θεωρείται ιστορικό προπύργιο των Ταλιμπάν. Απο το 1996 ως το 2001 είχε οριστεί πρωτεύουσά τους και μετά την αμερικανική επέμβαση στη χώρα παραμένει το κέντρο της δράσης τους.

\"Αφγανιστάν:
Φωτογραφία από την κηδεία του ετεροθαλούς αδελφού του προέδρου του Αφγανιστάν στις 13 Ιουλίου 2011. Στο κέντρο ο Χαμίντ Καρζάι πάνω από τον τάφο του αδελφού του. ( Πηγή: REUTERS/Ahmad Nadeem)

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της επαρχίας Κανταχάρ, στρατηγό Αμπντούλ Ραζίκ, ένας άνδρας, που είχε κρύψει εκρηκτικά μέσα στο τουρμπάνι του, ανατινάχθηκε μπροστά από τον δήμαρχο, ο οποίος εκείνη την ώρα συνομιλούσε στον περίβολο του δημαρχείου με δημότες του.

Το θύμα είχε επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν το 2006, ύστερα από προσωπική πρόσκληση του προέδρου Καρζάι. Εθεωρείτο ένας από τους πιο αξιόπιστους και ικανούς πολιτικούς της χώρας. Το 2009 είχε γλυτώσει από δολοφονική επίθεση μέσα στο αυτοκίνητό του. Το 2010 σκοτώθηκαν οι δύο αντιδήμαρχοι της πόλης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook