Το ντόπιο κρητικό κρασί αλλά και τα παραδοσιακά μας προϊόντα που εκθέτονται στη Γιορτή Κρασιού στο Δημοτικό Κήπο προκαλούν το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων οι οποίοι μετά από την ενημέρωση που τους έγινε στα ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Κρητικού Οίνου /Wine Week επέλεξαν να επισκεφτούν τη Γιορτή Κρασιού για να έρθουν σε επαφή με το γαστρονομικό πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Σίγουρα όμως η Τρίτη της 26ης Ιουλίου ήταν μια βραδιά αφιερωμένη στο χορό αλλά και στα παιδιά που τόσο τον αγαπούν. Τα παιδιά του Παιδικού Πολιτιστικού Κέντρου Ρεθύμνου συντροφιά με τον γνωστό αγαπημένο παρουσιαστή Αλέξη Κωστάλα, που είναι επίσης λάτρης του χορού, χόρεψαν υπό το βλέμμα των μεγάλων. Η παρουσίαση του κ. Κωστάλα απογείωσε τη βραδιά που κύλησε πραγματικά πολύ ευχάριστα.

Οι σχολές χορού: Bailando Fuerte, Χοροκίνηση, Ελίνα Παναρετάκη καθώς και οι χορευτές του λάτιν μπαρ Casa del loco διαδέχτηκαν τα παιδιά στο πρόγραμμα δίνοντας πραγματικά τον καλύτερό τους εαυτό αλλά και το στίγμα της χορευτικής παιδείας στο Ρέθυμνο. Ρυθμός, χαρούμενες μελωδίες και χορός σε ένα αρμονικό σύνολο από χαμογελαστά πρόσωπα μικρών και μεγαλύτερων μαθητών των σχολών.

Η βραδιά περιλάμβανε όπως και κάθε μέρα το παραδοσιακό κομμάτι του προγράμματος το οποίο το οποίο τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες της πόλης μας, περιμένουν πάντα με ανυπομονησία. Χόρεψαν οι «Ρίζες της Κρήτης» . Η λυγερόκορμη παρουσία ειδικά του ανδρικού τμήματος του συλλόγου και ο ανάλαφρος χειρισμός των βημάτων των χορευτών εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους. Τους συνόδευσαν οι: Μπακατσάκης Μιχάλης στη λύρα, ο Μανδακάκης Λουκάς στο λαούτο και ο Γαϊτανάκης Μπάμπης στην κιθάρα.

Επίσης στη βραδιά συμμετείχαν με ελληνική παραδοσιακή μουσική το συγκρότημα «Κύκλος» του Γιάννη Μελαμπιανάκη αλλά και οι ”Canea 6” με τζάζ μουσική οι οποίοι έκλεισαν και το πρόγραμμα της μέρας.

Για την Πέμπτη 28 Ιουλίου που είναι και η τελευταία μέρα της Γιορτής Κρασιού το πρόγραμμα έχει ως εξής:

19:30-20:30 «Κατασκευάζουμε με έμπνευση την άμπελο…»
Τα παιδιά δημιουργούν κατασκευές υπό της καθοδήγηση των καθηγητών εικαστικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ακούγοντας παραμύθια από τη Γωγώ την Παραμυθού με θέμα το σταφύλι.

20:30 – 21:00 «Πάντα σε χαρές…»
Κρητικό πρόγραμμα από το μουσικοχορευτικό τμήμα του λαογραφικού συλλόγου «ΑΡΚΑΔΙ»

21:15 – 22:15 «Μοιραζόμαστε γνώση.. ανταλλάσουμε πνεύμα.»
Ο Δήμος Ρεθύμνου τιμά τον Ρεθεμνιώτη καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Εργαστηρίου Αμπελολογίας κ. Σταυρακάκη Μανώλη για τη συμβολή του στη διάκριση των ελληνικών ποικιλιών και την ανάδειξη των πολυτιμότερων κλώνων του ελληνικού αμπελώνα. Επίσης τιμά τα Δίκτυα Οινοπαραγωγών ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και ΧΑΝΙΩΝ-ΡΕΘΥΜΝΟΥ για τη συλλογική συμβολή τους στην ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα στην Κρήτη.
Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με Ρεθεμνιώτες Ερασιτέχνες Παραγωγούς Εμφιαλωμένου Κρασιού και παρουσίαση – δοκιμή των προϊόντων τους

22:15 – 23:30 « Παράδοσης Ψίθυροι»
Σκοποί και τραγούδια από την δημοτική παράδοση της Κρήτης λύρα: Αντώνης Φραγάκης, Πνευστά: Γιώργης Ζαχαριουδάκης, Λαούτο: Δημήτρης Σιδερής, Μπουλγαρί,Λαούτο: Στέλιος Συκάκης, Κρουστά: Γιάννης Παπατζανής

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook