Με το ΦΕΚ 3196/Β/5-10-2016 ολοκληρώθηκε και τυπικά ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης, (ΠΕΣΔΑΚ), ο οποίος είχε κατ αρχήν εγκριθεί με την 62 / 26-9-2016 Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και στη συνέχεια συνυπογράφηκε από τους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Εσωτερικών – Δημόσιας Διοίκησης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κρήτης βρέθηκε ξανά στην πρωτοπορία σε ζητήματα προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας, αποδεικνύοντας στην πράξη το ενδιαφέρον και την ευαισθησία της για το μοναδικό περιβάλλον του νησιού μας. Η σύγχρονη και ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, που λόγω τουρισμού παρουσιάζει ιδιαίτερες απαιτήσεις, είχε αναδειχθεί ως κυρίαρχο ζήτημα από την Περιφέρειας Κρήτης, ως αιρετή περιφέρεια.

Ο εγκεκριμένος ΠΕΣΔΑΚ ικανοποιεί την σημαντικότερη αιρεσιμότητα για την δυνατότητα ένταξης έργων και χρηματοδότησής τους από τα διάφορα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ορισμένα εκ των οποίων ήδη έχουν προκηρύξει τις ανάλογες προσκλήσεις. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι φορείς διαχείρισης αλλά και οι δημοτικές αρχές της Κρήτης, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν μελέτες και να χρηματοδοτηθούν για έργα διαχείρισης που προβλέπονται στα τοπικά διαχειριστικά τους σχέδια τα οποία ενσωματώθηκαν στον νέο ΠΕΣΔΑΚ.

Ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της ΠΕΔ Κρήτης, η οποία συνεργάστηκε αρμονικά με την Περιφέρεια Κρήτης για την επιτυχία του δύσκολου αυτού εγχειρήματος, αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά ότι όταν οι φορείς της Κρήτης συνεργάζονται, κανένας στόχος δεν θεωρείται ανέφικτος, και καμιά δυσκολία δεν είναι ανυπέρβλητη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook