Με τους ίδιους , δύσκολους , όρους που ίσχυαν και στο παρελθόν ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς ενέκρινε το αίτημα του Δήμου Χανίων για ανανέωση της παραχώρησης χρήσης του κτιριακού συγκροτήματος των Ενετικών Νεωρίων στην παλιά πόλη των Χανίων.

Σήμερα στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ευχαρίστησε τον κ.Μπαλτά καθώς, όπως είπε, υπήρχαν αρνητικές εισηγήσεις από τις υπηρεσίες  του Υπουργείου

Αναλυτικότερα, οι όροι που έχει θέσει το ΥΠΠΟ για την ανανέωση της παραχώρησης των Νεωρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι οι εξής:

1. Να κατατεθεί από το Δήμο Χανίων ολοκληρωμένη πρόταση αποκατάστασης,
ανάδειξης και επανάχρησης των Νεωρίων, η οποία θα περιλαμβάνει
αρχιτεκτονική και στατική μελέτη, πρόταση χρήσεων και μελέτη Η/Μ
εγκαταστάσεων. Η ΕΦΑ Χανίων θα παραχωρήσει στο Δήμο και τους τυχόν
συνεργαζόμενους φορείς τα υπάρχοντα στο αρχείο της σχέδια αποτύπωσης
υφιστάμενης κατάστασης και πρότασης ως βάση για τη συνέχιση και
ολοκλήρωση της μελέτης αποκατάστασης.

2. Η μελέτη χρήσεων να στοχεύει στη διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα του
χώρου και την υποστήριξη του μνημειακού – μουσειακού χαρακτήρα με την
επισήμανση της αρχικής λειτουργίας του χώρου και της σχέσης του με τη
θάλασσα.

3. Να κατατεθεί από το Δήμο σαφές χρονοδιάγραμμα ανάληψης,
χρηματοδότησης και υλοποίησης οριοθετημένων εργασιών.

4. Ο Δήμος Χανίων να εξασφαλίσει χώρους για την αναγκαία μεταστέγαση των
εργαστηρίων-αποθηκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, αδαπάνως για το
ΥΠ. ΠΟ.Α.

5. Τυχόν εκδηλώσεις – δραστηριότητες του Δήμου θα τυγχάνουν της σύμφωνης
γνώμης της ΕΦΑ Χανίων.

6. Η εκπροσώπηση των Νεωρίων στο Δίκτυο των Νεωρίων της Μεσογείου
παραμένει στο ΥΠΠΟΑ/ΕΦΑ Χανίων.

Τέλος ορίζεται ότι «Εάν δεν τηρηθούν οι προαναφερθέντες όροι να ανακληθεί αυτοδικαίως η παραχώρηση.»

Ο Δήμαρχος Χανίων ανέφερε ότι θα ξεκινήσει διάλογος με τους φορείς προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε ότι αφορά στις χρήσεις των Νεωρίων. Η διαβούλειση αυτή, όπως είπε ο κ.Βάμβουκας, μπορεί να διαρκέσει περίπου έναν χρόνο.

Άλλωστε να σημειωθεί πως οι όποιες μελέτες για να γίνουν προϋποθέτουν τον καθορισμό των χρήσεων.

Πάντως ο κ.Βάμβουκας ξεκαθάρισε ότι οι χρήσεις θα πρέπει να αφορούν στον πολιτισμό, ενώ ανέφερε και «δράσεις που θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του μνημείου».

Στο σημείο αυτό απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων άφησε ανοιχτό το να υπάρχουν και έσοδα μέσω εισιτηρίων σε εκδηλώσεις, ενώ ανέφερε πως την διαχείριση θα την αναλάβει φορέας του Δήμου.

Στόχος του Δήμου, σύμφωνα με τον κ.Βάμβουκα, είναι να εκπληρωθούν οι όροι εντός της πενταετίας της παραχώρησης έτσι ώστε στην συνέχεια να διεκδικηθεί η μόνιμη παραχώρηση από το ΥΠΠΟ.

Στο μεταξύ και σε ότι αφορά στην παραχώρηση για 20 χρόνια  στον Δήμο Χανίων της χρήσης  της Βίλλας Κούνδουρου , ο κ.Βάμβουκας ανέφερε πως το κτίριο και οι χώροι του είναι σε καλή κατάσταση, χρειάζονται λίγες παρεμβάσεις και αναμένεται να φιλοξενήσουν σύντομα πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Σε ότι αφορά στο Θέατρο Δημήτρης Βλησίδης (που ήταν αποθήκη της Βίλλας Κούνδουρου) το οποίο επίσης παραχωρήθηκε για 20 χρόνια, εκεί, είπε ο Δήμαρχος Χανίων, οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι μεγάλες και θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα.

Τέλος ο κ.Βάμβουκας αναφέρθηκε συνοπτικά και σε άλλα θέματα  που αφορούν στον πολιτισμό, λέγοντας πως προχωρούν οι διαδικασίες για την νέα δημοτική βιβλιοθήκη στο κτίριο επι της οδού Τζανακάκη, για την μεταφορά των εκθεμάτων του πρώην Πολεμικού Μουσείου Χανίων στον Κούλε της Απτέρας καθώς και για την διαμόρφωση του χώρου της πρώην πισίνας του Ξενία και της Δυτικής τάφρου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook