Η δυναμική ανάπτυξη της έρευνας στον τομέα των οπωροκηπευτικών τα τελευταία χρόνια είναι το αποτέλεσμα ενός ευρύτερου φάσματος επιστημονικών κλάδων όπως η Γενετική, η Οικοφυσιολογία, η Φυσιολογία καταπονήσεων, η Γονιδιωματική και η Βιοτεχνολογία φυτών συγχωνεύονται με σκοπό την βελτίωση και την αναπαραγωγή φρούτων, λαχανοκομικών ειδών και καλλωπιστικών φυτών.  

Το Τμήμα Γενετικής & Βιοτεχνολογίας Φυτών του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων αυτόν τον χρόνο, παράλληλα με τις ερευνητικές του δραστηριότητες, έχει την τιμή να διοργανώσει στα Χανιά, από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου 2016 το 3ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Οπωροκηπευτικών με την συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Οι θεματικές ενότητες περιλαμβάνουν την ποιότητα και αυθεντικότητα των οπωροκηπευτικών, τους γενετικούς πόρους, πρωτοπόρα συστήματα και εργαλεία ερευνας, τα καλωπιστικά φυτά, την σχέση υγείας και οπωροκηπευτικών καθώς και τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας.

Το πρώτο διεθνές συμπόσιο ξεκίνησε πριν οκτώ χρόνια στην Βιέννη της Αυστρίας, με σκοπό να φέρει σε επαφή καταξιωμένους και νεαρούς ερευνητές σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να δημιουργηθεί μακροπρόθεσμα μια δυναμική κοινότητα επιστημόνων, οι οποίοι προωθούν την έρευνα στον τομέα των Οπωροκηπευτικών.  Στο συμπόσιο παρευρίσκονται ερευνητές από 30 και πλέον χώρες, κυρίως Ευρωπαϊκές, και περιλαμβάνει προσκεκλημένες κύριες ομιλίες, workshops και προφορικές παρουσιάσεις με μορφή πόστερ καθώς και πλούσιο κοινωνικό πρόγραμμα που προσφέρουν τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών, ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. 

Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική.