Πρώτη ενημέρωση 10:15

Αρχές του 2017 ο χρονικός ορίζοντας για να έχει καθοριστεί το νέο πλαίσιο για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, να αναμορφώσει το πλαίσιο που διέπει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, εκφράστηκε δια στόματος του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα, σήμερα από τα Χανιά.

Ο κ. Δρίτσας μαζί με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Ναυτιλίας, συμμετείχαν σε ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο της ANEK, με θέμα “Σχεδιασμός Ακτοπλοϊκού Δικτύου”.

Στην ημερίδα επρόκειτο να παραστεί και ο Υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, κάτι που τελικά δεν κατέστη δυνατό καθώς απουσιάζει στο εξωτερικό.

Η ημερίδα πραγματοποιείται από τον Δήμο Χανίων, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι ουσιαστικά με την ημερίδα αυτή, ξεκινά ο διάλογος για το πλαίσιο που θα διέπει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. 

Μάλιστα έθεσε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα δύο το πολύ τριών μηνών, για έναν διάλογο στον οποίο θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι ενδιαφερόμενοι και ο οποίος θα καθορίσει τις παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες.

 

Όπως είπε ο κ.Δρίτσας το ισχύον πλαίσιο με τις όποιες τροποποιήσεις υπάρχει για 15 χρόνια και έχει θετικά τα οποία πρέπει να επισημανθούν αλλά και αρνητικά τα οποία πρέπει να αλλάξουν.

Ως ένα αρνητικό ανέφερε το ότι η πολιτεία, το κράτος, έχει λίγα “όπλα” για να παρέμβει στην επίλυση κρίσιμων ζητημάτων.

Επεσήμανε πως η “αγορά” και η επιχειρηματική δράση είναι επιθυμητές, αλλά η ακτοπλοΐα εκτός από πεδίο επιχειρηματικότητας είναι και πεδίο στρατηγικών αναγκών.

Όπως είπε, χρειάζεται ένας δημόσιος φορέας για την ακτοπλοΐα, ενώ στο πλαίσιο του διαλόγου θα πρέπει να «δούμε και το θέμα του κόστους, των τιμών».

Μάλιστα έγινε πιο ξεκάθαρος λέγοντας πως «Πρέπει να βρούμε την λύση…Ποιος θα αναλάβει το κόστος του μεταφιρικού ισοδυνάμου για να μπορέσει η νησιωτική χώρα να ανταγωνιστεί με ίσους όρους την υπόλοιπη…»

Νωρίτερα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων στα λιμάνια της Σούδας και του Ηρακλείου, απάντησε:

« Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας ορίζοντας γενικών ιδιωτικοποιήσεων στα λιμάνια. Ό,τι ακούγεται δεν έχει καμία βάση. Φυσικά, όπου υπάρχει ενδιαφέρον ιδιωτών για επένδυση και συνεργασία έχουμε ανοικτή δυνατότητα να ακούσουμε προτάσεις. Αλλά οι σχεδιασμοί μας δεν τείνουν στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, κάθε άλλο. Τείνουν στην αξιοποίηση μέσα από τον σχεδιασμό που σας είπα, ο οποίος είναι πολύ συστηματικός και πολύ βαθύς».

ΟΙ εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με χαιρετισμό του Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα.

Να σημειωθεί πως το πρωί της Τρίτης στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου συνεδριάζει  για πρώτη φορά στα Χανιά το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook