Για εικόνα διάλυσης στα όργανα λειτουργίας του Δήμου Χανίων έκανε λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο άνθρωπος» Γιάννης Σαρρής, καταγγέλοντας μάλιστα πως όλα αυτά που εμφανίζονται στην λειτουργία του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του κ.Βάμβουκα με μια  «πολιτικοϊδεολογική βαβέλ με αποκλειστικό στόχο το δημαρχιακό θώκο».

Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ.Σαρρής επεσήμανε πως η δημοτική αρχή έχει να επιδείξει μεν κάποια θετικά αλλά δεν έχει κάνει κάτι στον τομέα της καθημερινότητας των πολιτών.

Ως βασική αιτία ανέφερε τα εξής:

“Σε κρίσιμα ζητήματα του Δήμου, που προϋποθέτουν ξεκάθαρη και συμπαγή στάση για να αντιμετωπισθούν, η δημοτική πλειοψηφία εμφανίζεται με διαμετρικά αντίθετες απόψεις, συνεπώς η υλοποίηση των αποφάσεων καθίσταται εξ αρχής προβληματική. Ως παράδειγμα αναφέρουμε τις αυθαίρετες καταλήψεις του δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα, το ζήτημα των όρων της προκήρυξης της εργολαβίας σάρωσης, τη δημιουργία δεξαμενών καυσίμων στο κόλπο της Σούδας, την έκδοση αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές αμιγούς κατοικίας στη παλιά πόλη.

Κορύφωση της παραπάνω εικόνας είναι η στάση μελών της πλειοψηφίας στο ζήτημα της φιλοξενίας των προσφύγων και της καταδίκης των φασιστικών πρακτικών, που ανενδοίαστα πλέον μέσα στο δημοτικό συμβούλιο διαλύουν τη συνεδρίαση με φωνές, ρατσιστικές κορώνες και προσπάθεια αφαίρεσης της δυνατότητας να εκφραστούν ακόμα και αντιδήμαρχοι της παράταξής τους. Διερωτόμαστε πώς θα υλοποιηθεί η φιλοξενία των προσφύγων σε αυτές τις συνθήκες.

Στην ίδια πρακτική ανάγεται η καθυστέρηση αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος των αδέσποτων στο Δήμο μας. Εδώ και δύο χρόνια, ο Δήμος είχε κτίριο για να στεγάσει το δημοτικό κτηνιατρείο, η απόφαση για την υλοποίηση της μελέτης για την ετοιμασία του κτιρίου πέρασε από αναβολή σε αναβολή και, ενώ διέθετε κτηνίατρο, τώρα που πλησιάζει η μέρα να ετοιμαστεί το κτηνιατρείο, έληξε η σύμβαση του κτηνιάτρου και δεν έχουμε κτηνίατρο!

Οι σχέσεις της δημοτικής αρχής με τους εργαζόμενους στο Δήμο χαρακτηρίζεται από έλλειψη συνεργασίας, με αποκορύφωμα την απόφαση μετεγκατάστασης της υπηρεσίας πρασίνου στο πρώην δημαρχείο στο Βαμβακόπουλο. Η απόφαση υπογράφτηκε στις 26 Ιούλη και ο όποιος «διάλογος» έγινε τον Αύγουστο! Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που ήρθαν οι εργαζόμενοι να εκθέσουν τα επιχειρήματα τους, δεν υπήρξε κανένα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής για να υποστηρίξει την απόφαση του Δήμου (απόντες και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ο ΓΓ του Δήμου!). Όσο για τον προγραμματισμό της μετεγκατάστασης, η απόφαση όριζε την ολοκλήρωσή της στις 29 Σεπτέμβρη, όταν στις 10 Οκτώβρη στο κτίριο του Βαμβακόπουλου δεν υπήρχε σύνδεση με ΔΕΗ και οπτική ίνα για το διαδίκτυο.

Εξίσου απαράδεκτη, πρόχειρη και υποκριτική είναι και η στάση της δημοτικής αρχής για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων στη πόλη. Στο ίδιο περιβάλλον λιτότητας και περικοπών, άλλοι δήμοι το έλυσαν δημιουργώντας υπνωτήρια ή ξενώνες αστέγων. Παρακολουθούμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να δίνονται για διάφορα έργα, χρήματα υπάρχουν για να αγοραστεί το κτίριο στη Τζανακάκη, αλλά σίγουρα εκείνο που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση για να στεγαστούν οι άστεγοι. Ο χειμώνας έρχεται και οι άστεγοι θα παραμένουν στους γυαλιστερούς δρόμους και τα γκρεμίσματα δημιουργώντας εικόνες ντροπής για τη πόλη.

Παράλληλα, μας θλίβει το γεγονός της ριζικής αλλαγής στάσης του δημάρχου, που αποφάσισε να παραχωρηθεί η ευθύνη λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου και των συσσιτίων της Μητρόπολης σε ΜΚΟ. Πιστεύουμε πως από τη στιγμή που δίνεται η νομική δυνατότητα στο Δήμο να διαχειριστεί μόνος του το πρόγραμμα, είναι απαράδεκτο η δημοτική αρχή να καταφεύγει σε λύσεις που είχε καταγγείλει επί δημαρχίας Σκουλάκη, με πρόσχημα το φόρτο εργασίας των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου.

Αποφάσεις που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών όπως η τήρηση κανόνων στη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων, το κυκλοφοριακό κ.λπ. προϋποθέτουν ρήξη με συμφέροντα, άρα προϋποθέτουν ξεκάθαρες θέσεις και αποφασιστικότητα για να υλοποιηθούν. Πώς θα επιτευχθεί αυτό με την κατάσταση διάλυσης της δημοτικής πλειοψηφίας; Πώς θα εμπνεύσουμε και θα πείσουμε τους δημότες να συνεργαστούν, να εμπιστευθούν και να στηρίξουν τη δημοτική αρχή; Πώς να συνυπάρξουν οι πελατειακές λογικές και οι πρακτικές εξυπηρετήσεων ημετέρων, με λύσεις που ιεραρχούν το συλλογικό συμφέρον πάνω από το μικροπολιτικό;

Με την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της δημοτικής πλειοψηφίας είναι πολύ πιθανό οι θετικές προσπάθειες που καταβάλλονται από μερικούς αντιδημάρχους, τις οποίες στηρίξαμε και θα στηρίζουμε, να μην έχουν τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα.”

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα της εικόνας διάλυσης ανέφερε τα εξής:

«Διαρκείς απουσίες από σημαντικές επιτροπές του Δήμου τόσο από μέλη των επιτροπών που είναι στις δύο μεγάλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όσο και από μέλη της παράταξης της πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα να καθιστούν αδύνατη τη λήψη αποφάσεων σε σημαντικά θέματα του Δήμου.

Θεσμικά όργανα του Δήμου που σχετίζονται με τη συμμετοχή και τη διαφάνεια στις αποφάσεις, είτε δεν μπόρεσαν να συγκροτηθούν, με ευθύνη και μελών της δημοτικής αρχής (όπως ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη), είτε αναβάλλεται η συγκρότησή τους εδώ και δύο χρόνια (όπως το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών), ενώ άλλες, όπως η Αθλητική Επιτροπή του Δήμου είναι ζήτημα αν έχει συνεδριάσει 2-3 φορές τα δύο αυτά χρόνια.»

Καταλήγοντας ο κ.Σαρρής τόνισε:

« Στην Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος  πιστεύουμε ότι για να μπορέσουμε ως Δήμος να δρομολογήσουμε λύσεις που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των δημοτών, πρέπει μια δημοτική ομάδα να συγκροτείται κάνοντας ανοίγματα συνεργασίας πάνω σε συγκεκριμένες βασικές αρχές και όχι να ενσωματώνει μια πολιτικοϊδεολογική βαβέλ με αποκλειστικό στόχο το δημαρχιακό θώκο. Ο λαός μας το γνωρίζει καλά. Ανεμομαζώματα, ανεμοσκορπίσματα.»

Απόσπασμα απο την συνέντευξη Τύπου

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook