Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας για το διήμερο ετήσιο τακτικό συνέδριο στην Κρήτη

“Ολοκληρώθηκαν με πνεύμα ενότητας, ομοψυχίας, αποφασιστικότητας και έντονης αγωνιστικής διάθεσης οι διήμερες εργασίες του 27ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2016, στο Ηράκλειο Κρήτης εκφράζοντας τις προσδοκίες και τις αγωνίες των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως πιστά αποτυπώθηκαν και στο κεντρικό του σύνθημα:

«Αγώνας διαρκείας για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και για μια Ελληνική Αστυνομία θεματοφύλακα αρχών και αξιών»

Την επίσημη έναρξη των εργασιών τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο ΓΓ Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.κ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, οι βουλευτές κκ Σωκράτης ΒΑΡΔΑΚΗΣ (ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.), Βασίλειος Κεγκέρογλου (Δημοκρατική Συμπαράσταση), Εμμανουήλ Συντυχάκης (Κ.Κ.Ε.) και ο εκπρόσωπος του κόμματος των ΑΝ.ΕΛ. κ. Γρηγόριος Μακαρώνας. Επίσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου Υποστράτηγος κ. Γιώργος Σκανδαλάκης, ο ΓEΠΔ Κρήτης Υποστράτηγος κ. Ανδρέας Δασκαλάκης, ο ΓEΠΔ Βορείου Αιγαίου Υποστράτηγος κ. Νίκος Χριστοφάκης, ο Διευθυντής της Δ.Α. Ηρακλείου Ταξίαρχος Κων/νος Λαγουδάκης, ο Διευθυντής της Δ.Α. Λασιθίου Ταξίαρχος κ. Μανώλης Πετάσσης, ανώτεροι αξιωματικοί – εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Αστυνομίας Κρήτης, καθώς και το σύνολο των Αξιωματικών – μελών της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Κουκιαδάκης Ευριπίδης, οι κ.κ. δήμαρχοι,Μαλεβιζίου Μαμουλάκης Κων/νος, Χερσονήσου Ιωάννης Μαστοράκης, Γόρτυνας Νικόλαος Σχοιναράκης, Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, οι πρόεδροι της ΠΟΑΣΥ, της ΠΟΕΥΠΣ και της ΠΕΑΛΣ κ.κ. Γρηγόρης Γερακαράκος, Δημήτρης Σταθόπουλος και Δημήτρης Σαϊτάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Υπαλλήλων υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Κολοβός, ο υπεύθυνος Δημόσιων Σχέσεων της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος κ. Εμμανουήλ Ζαχαριουδάκης, καθώς και εκπρόσωποι δημοσίων υπηρεσιών και φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων της Κρήτης. Τη δεύτερη μέρα των εργασιών παρευρέθη και ανέπτυξε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών κ. Νικόλαος Φράγκος.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε αρχικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Κρήτης και Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΑΞΙΑ κ. Στέλιος Καρακούδης, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ιωάννης Κατσιαμάκας στην τοποθέτησή του στάθηκε στο γεγονός της απόφασης του ΔΣ για τη διοργάνωση του συνεδρίου εκτός Αθηνών μετά από 14 χρόνια, απόφαση που δικαιώθηκε από την επιτυχή έκβασή του με τη μεγάλη συμμετοχή των συνέδρων, αλλά και την απήχηση που είχε σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης.

Δίνοντας το στίγμα της αγωνιστικής πορείας της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στους αντιμνημονιακούς αγώνες και εγκάλεσε και την ενεστώσα κυβέρνηση για την ανακολουθία λόγων και έργων της,καλώντας με έμφαση των παριστάμενο υπουργό να απαντήσει υπεύθυνα για τα θέματα του μισθολογίου και της συμμόρφωσης της κυβέρνησης προς τις αποφάσεις του ΣτΕ.Πρόσθετε επίσης, ότι η κουλτούρα διαλόγου που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, στο μείζον θέμα του μισθολογίου, δεν υπάρχει. Μεταφέροντας στη συνέχεια, το σφυγμό της μάχιμης αστυνομίας και δη των μονάδων αποκατάστασης της τάξης, τόνισε χαρακτηριστικά και απαντώντας στις εύκολες «κριτικές» ότι μαθήματα δημοκρατικότητας δεν έχουν ανάγκη αυτοί που θωρακίζουν τη δημοκρατία μας.

Απευθυνόμενος στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού εξήρε την ανταπόκριση της φυσικής ηγεσίας σε ζητήματα θεσμικής θωράκισης και ικανοποίησης διαχρονικών αιτημάτων μας, τον κάλεσε να επιταχύνει τις διαδικασίες της Επιτροπής αλλαγής του συστήματος κρίσεων και προαγωγών, προκειμένου να επιλυθούν στρεβλώσεις και να προωθηθούν δίκαιες λύσεις στις προαγωγές των ανθυπαστυνόμων και των Αξιωματικών του ΤΕΜΑ, ως επίσης και της δίκαιης αξιολόγησης όλων των στελεχών.

Τέλος, απευθυνόμενος στους συνέδρους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το συνδικαλιστικό επίπεδο που επιδεικνύουμε ως συνδικαλιστικό σώμα των αξιωματικών και τους κάλεσε να συνεχίσουν με την ίδια ζέση ενωτικά και αγωνιστικά διότι έχουμε μπροστά μας σκληρούς αγώνες.
Μεταφέροντας τις θέσεις της κυβέρνησης, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις (αναδιάρθρωση, βελτίωση σχέσεων αστυνομίας –κοινωνίας, αστυνόμος της γειτονιάς, ενίσχυση μάχιμων υπηρεσιών με αποδέσμευση αστυνομικών από άσκοπες συνοδείες προσώπων κλπ), εξήρε τη στάση της αστυνομίας στο προσφυγικό και τον τρόπο που αντιμετώπιση κρίσιμες καταστάσεις (Ειδομένη κλπ), ενώ για τα οικονομικά μας αιτήματα στάθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών χρονοδιάγραμμα και δεσμεύτηκε να μεταφέρει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, το αίτημα όλων των Ομοσπονδιών για συνάντηση μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πιο αναλυτικά, παρουσίασε τις δράσεις του υπουργείου και της Ελληνικής Αστυνομίας τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και ο κ. Αρχηγός. Ειδικά ο κ. Αναγνωστάκης, που χειρίστηκε και το θέμα της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών, στάθηκε στη δυσκολία του εγχειρήματος που δεν είχε αποτολμηθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια, ενώ όλοι έβλεπαν την αναγκαιότητά του, και το οποίο προχωρά παρά τις τοπικού χαρακτήρα αντιδράσεις. Αναγνώρισε μάλιστα, ότι θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρό το βήμα που έγινε, αν και αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Κάλεσε δε το συνδικαλιστικό κίνημα να στέκεται αρωγός σε θεσμικές αλλαγές που προαγάγουν συνολικά το έργο της αστυνομίας αλλά και που πιστοποιούν την ίδια τη συμβολή των συνδικαλιστών.

Το πρώτο μέρος του συνεδρίου σφραγίστηκε από τη σημαντική ομιλία με θέμα «Κοινωνικές-Θεολογικές διαστάσεις της ψυχιατρικής πρόληψης. Δυνατότητες συμβολής της Ελληνικής Αστυνομίας», του Πρωτοπρεσβύτερου Αδαμάντιου Αυγουστίδη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών – Ψυχιάτρου, Γεν. Αρχιερ. Επιτρ. Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν τις απογευματινές ώρες με την έγκριση (ομόφωνα) του Διοικητικού – Οικονομικού Απολογισμού και της Έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής για την οικονομική διαχείριση του παρελθόντος έτους. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις συνέδρων για τα συσσωρευμένα προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους και αφορούν τόσο τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και θεσμικά ζητήματα, όσο και αυτά που έχουν σχέση με την λειτουργία των Υπηρεσιών (περικοπή μισθών και κονδυλίων, έλλειψη πόρων, υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ανθρώπινου δυναμικού κ.λπ.).

Να σημειωθεί επίσης ότι κατατέθηκαν προτάσεις για το νέο σύστημα κρίσεων – προαγωγών , για τη διαμόρφωση τεκμηριωμένης πρότασης για το νέο μισθολόγιο, για τον τρόπο επιλογής ηγεσίας, για τη λειτουργία διακομματικής επιτροπής, για την υποχρεωτική παρουσία δυο αξιωματικών ανά υπηρεσία, για τις ώρες εργασίες, τις ημερήσιες αναπαύσεις, για την ανωτατοποίηση συνολικά της Αστυνομικής Ακαδημίας και άλλα θέματα που συμπεριλήφθηκαν στο ψήφισμα που εκδόθηκε στο τέλος των εργασιών. Σημαντική ήταν και η πρόταση για την καλύτερη και οργανωμένη έκφραση των προβλημάτων των Ανθυπαστυνόμων, που υιοθετήθηκε και θα λάβει τη μορφή συμμετοχής, κατ’ αρχήν μέσω εκπροσώπου τους στις συνεδριάσεις του ΔΣ.

Το 27ο συνέδριο θα καταγραφεί στην ιστορία του συνδικαλιστικού μας κινήματος, ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα συνέδρια των Αξιωματικών, διότι συνδύασε τις εποικοδομητικές και ενωτικές του εργασίες με την άψογη διοργάνωση και την πατροπαράδοτη κρητική φιλοξενία. Τυγχάνουν δε ευχαριστιών και συγχαρητηρίων εκ μέρους του ΔΣ, τόσο η φιλοξενούσα Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών όσο και οι χορηγοί του συνεδρίου μας, ήτοι η Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου, που βοήθησαν στο οικονομικό σκέλος της διοργάνωσης. Επιπλέον λόγω της εξαιρετικής προβολής που έτυχαν οι εργασίες μας, σε επίπεδο, το ΔΣ ευχαριστεί όλα τα τοπικά ΜΜΕ.

Αποδεικνύεται έτσι ότι το Σώμα των Αξιωματικών σέβεται και τιμά τους αγώνες των πρωτοπόρων συνδικαλιστών μας οι οποίοι μας δίδαξαν ότι με τον αγνό, ανιδιοτελή και ανειρήνευτο αγώνα μας προασπιζόμαστε τα συμφέροντα των συναδέλφων μας, το αγαθό της ασφάλειας του πολίτη, το θεσμικό μας ρόλο, τις αρχές και τις αξίες μας για μια δίκαιη και σύγχρονη Ελληνική Αστυνομία.

Υποχρέωση και μέγιστη ευθύνη όλων μας, είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνδικαλιστικής ενότητας ως εγγύηση επιτυχίας και εφαλτήριο αντεπίθεσης όχι απλά για να κερδίσουμε ό,τι χάσαμε, αλλά για να καταφέρουμε όσα μαζί μπορούμε. Και μπορούμε προφανώς να πετύχουμε πολύ περισσότερα από όσα μας έχουν στερήσει!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook