H 4η διαχειριστική συνάντηση του προγράμματος EVANDE και η Ευρωπαϊκή Συνάντηση για την Μείωση των Κινδύνων από τις Καταστροφές πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 13-14/10/2016 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η Ευρωπαϊκή συνάντηση συνδιοργανώθηκε στις 13/10/2016 από τα δύο έργα Πολιτικής Προστασίας που υλοποιεί το ΜΦΙΚ, τα EVANDE και CP-MODEL, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Μέρας Μείωσης των Κινδύνων από Καταστροφές. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ομιλητές ήταν η κ. V. Silvestri από το Εθνικό γραφείο Πολιτικής Προστασία της Ιταλίας, ο κ. Δ. Καλυβιώτης από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, ο κ. Γ. Ξανθόπουλος από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του Ελληνικού Αγροτικού Οργανισμού “ΔΗΜΗΤΡΑ” και ο κ. R.V.Quesada, από την Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Valencia της Ισπανίας. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τους υπευθύνους των οργανισμών των εταίρων των δυο προγραμμάτων, εκπρόσωποι τοπικών και περιφερειακών αρχών, στελέχη και εθελοντές πολιτικής προστασίας, κ.α.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές και οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν εμπειρίες γύρω από τα ζητήματα πολιτικής προστασίας, τις δράσεις μείωσης των κινδύνων των φυσικών καταστροφών και τα αποτελέσματα εφαρμογής των δράσεων των προγραμμάτων EVANDE και CP-MODEL στις επιμέρους χώρες (οι παρουσιάσεις του προγράμματος EVANDE θα είναι πολύ σύντομα διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του έργου – www.evande.eu).

Το απόγευμα, οι εθελοντές και τα στελέχη πολιτικής προστασίας συμμετείχαν σε εργαστήρια εκπαίδευσης για τη χρήση της πλατφόρμας διαδικτυακής μάθησης και στην πιλοτική εφαρμογή διαδικτυακών εκπαιδευτικών παιχνιδιών και παιχνιδιών εφαρμογών κινητού που βασίζονται στον εντοπισμό της θέσης του χρήστη (web-based and mobile location-based educational games), τα οποία αναπτύσσονται από το πρόγραμμα EVANDE.

Την επόμενη μέρα, στις 14 Οκτωβρίου 2016, έλαβε χώρα η 4η διαχειριστική συνάντηση του προγράμματος EVANDE. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι οργανισμοί-εταίροι του προγράμματος συζήτησαν την εξέλιξη και τα παραδοτέα του προγράμματος που έχουν μέχρι τώρα υλοποιηθεί, προγραμμάτισαν τις μελλοντικές δράσεις κατάρτισης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του, όπως επίσης και τα συγκεκριμενοποίησαν σχέδια για την επίτευξη των στόχων του μετά τη λήξη του έργου στο τέλος του 2016. 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με μεγάλη χαρά φιλοξένησε αυτές τις συναντήσεις και το πλήθος συμμετεχόντων από διάφορες χώρες που μοιράστηκαν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.

Το ΜΦΙΚ είναι πλέον έτοιμο να δεχθεί τις διάφορες εθελοντικές ομάδες της Κρήτης στις εγκαταστάσεις του, είτε ακόμα και να τις επισκεφτεί στην πόλη τους, ώστε να τις επιμορφώσει για την πλατφόρμα  εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης που ολοκληρώθηκε καθώς και για τα υπόλοιπα παραδοτέα του έργου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook