Ο Οδυσσέας Πλατύρραχος απο τις Κουρούτες Ρεθύμνου, επί δεκαετίες δίνει αγώνες για την Κρήτη στην ξενιτιά με τη συμπαράσταση τής συζύγου Ελένης και των παιδιών του.

Το επάγγελμά του τραπεζικός υπάλληλος, στο παρελθόν έχει εργαστεί στον παροικιακό Τύπο, είχε ιδρύσει την πρώτη κρητική εφημερίδα «Τα Κρητικά Νέα» το 1979 και το 2003 δημιούργησε τον ραδιοσταθμό «Ράδιο Γέφυρα» με 24ωρη σχεδόν σύνδεση με την Ελλάδα.

Ομως το μεγαλύτερο επίτευγμα τού Οδυσσέα με τη σύζυγό του Ελένη, είναι ότι μεταλαμπαδευσαν το πάθος τους για την Κρήτη στα παιδιά τους Μιχάλη και Κωστή.

Λαμπρός νέος ο Μιχάλης, με την λύρα και το τραγούδι του είναι Κρητικός από καταγωγή και Κρητικός από αίσθημα ευθύνης, όπως έχει ειπωθεί και για τον πατέρα του.

Ο Κωστής είναι δεινός χορευτής, αλλά και η ψυχή πίσω από την μοντέρνα τεχνολογία για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που χρησιμοποιεί ο Οδυσσέας για το διαδίκτυο και τις ραδιοφωνικές εκπομπές του.

Από το 1979 μέχρι το 2001 εξέδιδε την μηνιαία εφημερίδα «Κρητικά Νέα της Αυστραλίας».Ένα έντυπο που αγκάλιαζε τους Κρητικούς όλου του κόσμου, αφού τη στέλνανε σε 3000 διευθύνσεις κρητικών και φίλων της Κρήτης.

Η διαδικασία παραγωγής τότε με τα μέσα που διέθεταν ήταν άθλος σε σύγκριση με τη σημερινή εξέλιξη της τεχνολογίας που έχει κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα.

Λίγα λόγια για τον Οδυσσέα Πλατύρραχο

Ο Οδυσσέας Πλατύρραχος έφυγε από την Κρήτη στις 30 Δεκεμβρίου 1973, μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Είχε προηγουμένως προσπαθήσει να εργαστεί ως δημοσιογράφος, τα χρόνια, όμως, της δικτατορίας ήταν πολύ δύσκολα, ιδιαίτερα για τον κλάδο.

Εφημερίδες είχαν κλείσει και πολλοί δημοσιογράφοι είχαν βρεθεί στο δρόμο, οπότε, ένας νέος στο επάγγελμα δεν είχε μέλλον…. Αφού απογοητεύτηκε από τις απόπειρες που έκανε να ορθοποδήσει, αποφάσισε να αναζητήσει ένα καλύτερο αύριο στην Αυστραλία, όπου ζούσε ο αδελφός του:

«Βρέθηκα σε μια χώρα που την έκανα πατρίδα μου, την αγαπώ πολύ γιατί μου έδωσε ψωμί κι έφαγα που δεν μπορούσε η πατρίδα εκείνη την ώρα να μου το δώσει. Ο νους και η σκέψη ήταν στον τόπο μας, εδώ γεννηθήκαμε, ζούσαμε 25 χρόνια, εδώ ήταν όλες οι σκέψεις μου. Σε γενικές γραμμές, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε εμείς εκεί μια άλλη Κρήτη, με τις συνήθειές μας, τα ήθη και έθιμα, τη μουσική μας, τους χορούς μας».

Επί χρόνια παρουσίαζε την εκπομπή «Γέφυρα με την πατρίδα» και εξέδιδε την εφημερίδα «Κρητικά Νέα της Αυστραλίας» ενώ το 2003 δημιούργησε το ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Γέφυρα». Ο γιος του, Μιχάλης, είναι λυράρης και με τη δράση του προβάλλει την κρητική μουσική στην Αυστραλία.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook