Στα όσα καταγγέλλει για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και  εκμετάλλευση των προγραμμάτων για τους ανέργους στην επιστολή της η πρώην Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κ. Δ. Χαλικιά και στη διερεύνηση αυτών των καταγγελιών, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και την  Αν. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ράνια Αντωνοπούλου

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Η κατασπατάληση δημοσίων πόρων και η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει ημετέρους εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και ιδίως ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων έχει ξεπεράσει κάθε λογική και έχει φθάσει σε επίπεδα ζοφερής φαντασίας. «Θύμα» της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής, αυτή τη φορά, τα Προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας.

…Η παραιτηθείσα Γεν. Γραμματέας κ. Δ. Χαλικιά με επιστολή της προς το Μαξίμου καταγγέλλει την κ. Υπουργό [κ. Αντωνοπούλου] για απευθείας αναθέσεις με αυτεπιστασία προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων, προκλητική εύνοια στα μεγάλα ΚΕΚ και φωτογραφικούς διαγωνισμούς καταλογίζοντάς της «ιδιοτέλεια». Στις καταγγελίες της η κ. Χαλικιά αναφέρει την «άναρχη εξειδίκευση του προγράμματος απασχόλησης ΕΣΠΑ 2014-2020», με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα από συγχρηματοδοτούμενους πόρους για να καλυφθούν οι ανάγκες καταπολέμησης της ανεργίας σε Αττική και Ν. Αιγαίο.

Εν συνεχεία, το Υπ. Εργασίας υποχρεώθηκε να αναζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπ. Οικονομικών και ο αρμόδιος αν. Υπουργός κ. Γ. Χουλιαράκης ενέκρινε τη χορήγηση 12εκ. ευρώ για το τρέχον έτος, στερώντας το ποσό αυτό από τα κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού για μισθούς και συντάξεις.

Παράλληλα,  επισημαίνεται ότι ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί το «Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανεργίας για ηλικίες 29-64 ετών», το οποίο είχε προγραμματιστεί από τη Ν.Δ. και «πάγωσε» από την κ. Αντωνοπούλου με την αιτιολογία ότι δεν είχε σχεδιαστεί για ανέργους. Ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα -με καθυστέρηση διετίας- και απέχει έτη φωτός από τις υποσχέσεις της Υπουργού, όπου δεσμευόταν πως οι άνεργοι θα λάμβαναν 5.500 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι άνεργοι παίρνουν 600 ευρώ για την κατάρτιση και 2.000 ευρώ για τρίμηνη πρακτική άσκηση, ενώ ο αριθμός των ανέργων που θα απασχοληθούν περιορίζεται στις 10.000 και όχι στις 26.000 που είχε αρχικά σχεδιασθεί.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα «29-64» για την καταπολέμηση της ανεργίας, σύμφωνα με τις καταγγελίες της κ. Χαλικιά,  «…η κ. Αντωνοπούλου ζήτησε να έχουμε μέσα επιλογές, ώστε να αποκλείονται τα μικρά ΚΕΚ».  Δυστυχώς, τα προαναφερόμενα δεν αποτελούν μόνο καταγγελίες, που λόγω της θέσεως της κ. Χαλικιά, ως [πρώην] Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου, είναι εξαιρετικά βαρύνουσας σημασίας, αλλά επιβεβαιώνονται και από το σχέδιο της πρόσκλησης που έχει αναρτηθεί και για το οποίο υπάρχουν διαμαρτυρίες και σχόλια στη δημόσια διαβούλευση της πρόσκλησης.

Την ώρα που η ανεργία καλπάζει στη χώρα μας και, δυστυχώς, κατέχει, σύμφωνα με τη Eurostat, την πρωτιά στην ανεργία, τόσο στο συνολικό ποσοστό, η οποία διαμορφώθηκε στο 25% περίπου, όσο και στην ανεργία των νέων, η οποία διαμορφώθηκε στο 49,5%, την ίδια ώρα η Κυβέρνηση σπαταλά και κακοδιαχειρίζεται δημόσιο χρήμα που στοχεύει στην ευάλωτη κοινωνική ομάδα των ανέργων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σκανδαλίζει ακόμη περισσότερο, αφού αντί να επιληφθεί του θέματος, να διερευνήσει τις καταγγελίες και να προστατεύσει, ως οφείλει, το δημόσιο χρήμα και τους ανέργους, επικεντρώνεται στο μικροκομματικό της παιχνίδι και στην απομάκρυνση της κ. Χαλικιά από τη θέση της Γεν. Γραμματέως του Υπουργείου ως “υπεύθυνη για το δημοσίευμα”».

Επίσης, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει «Είναι αξιοσημείωτο, ότι καταγγελίες για κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση έκανε, με την επιστολή παραίτησής του, και ο πρώην Γεν. Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής κ. Οδ. Βουδούρης, καταγγελίες οι οποίες ουδέποτε διερευνήθηκαν από την Κυβέρνηση».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε μετά τις καταγγελίες κυβερνητικού σας στελέχους για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και πολιτικές που εκμεταλλεύονται την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ανέργων;

2. Θα αλλάξει η πρόσκληση για το πρόγραμμα «29-64» μετά τις καταγγελίες για φωτογραφικούς διαγωνισμούς και προκλητική εύνοια στα μεγάλα ΚΕΚ;».