Με μια ανακοίνωση “κόλαφο” για τη δημοτική αρχή και τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της, η μέχρι σήμερα Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, υπέβαλλε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την παραίτησή της από τη θέση της Γραμματέως και παραμένει δημοτική σύμβουλος.

Όπως ανέφερε η ίδια, έλαβε αυτή την απόφαση ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας στην έλλειψη πολιτικής βούλησης της δημοτικής αρχής κυρίως σε θέματα του κοινωνικού τομέα.

Στην ανακοίνωσή της, την οποία ανέγνωσε στο σώμα, η κα Βουτετάκη με αιχμηρή γλώσσα ασκεί δριμεία κριτική προς την δημοτική αρχή για ένδεια δράσης και λύσεων από την πλευρά της δημοτικής αρχής κυρίως ως προς τους αστέγους, τους απόρους, την έλλειψη συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς αλλά και σε έναν μεγάλο αριθμό άλλων τομέων.

Στην ανακοίνωσή της η κα Βουτετάκη τόνισε μεταξύ άλλων:

“Αποτελεί διαμαρτυρία έλλειψη πολιτικής βούλησης της δημοτικής αρχής για πολλούς τομείς και κυρίως αυτούς της κοινωνικής πολιτικής. Πριν από δυπ χρόνια θεώρησα τιμή για μένα την ανάληψη της γραμματείας του Δ.Σ. Πλέον όμως και με δεδομένες της πολιτικές επιλογές της παρούσας δημοτικής αρχής προσωπικά δεν βρίσκω κανένα νόημα να βρίσκομαι στη θέση αυτή.

Η θέση της παράταξής μας για θέματα κοινωνικής πολιτικής που σχετίζονται με τις ανάγκες επιβίωσης των συμπολιτών μας δεν εισακούονται ποτέ.

  • Δεν υπάρχει βούληση για τη δημιουργία λαϊκού υπνωτηρίου στην πόλη όπου άστεγοι άνθρωποι θα μπορούν να φιλοξενούνται και να καλύπτουν βασικές ανάγκες για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Οι αποσπασματικές ενέργειες που προέκυψαν λόγω χειμώνα και από φόβο μήπως συμβεί κάποιο μοιραίο γεγονός δεν μπορούν να θεωρηθούν πολιτική μιας δημοτικής αρχής αλλά τουφεκιές στον αέρα. Συχνά άστεγοι και άποροι βρίσκουν άσυλο στο νοσοκομείο χωρίς καν να ενδιαφέρεται η δημοτική αρχή αν το νοσοκομείο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους.

  • Ενώ έχει ψηφιστεί από το Δ.Σ. πρόγραμμα παρέμβασης στον δρόμο, ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Έχει προταθεί συνεργασία μεταξύ κοινωνικών φορέων και υπηρεσιών αλλά ουδέποτε υπήρξε ενδιαφέρον από τη δημοτική αρχή για την υλοποίησή της. Άραγε φοβίζει τη δημοτική αρχή μια διευρυμένη συνεργασία που θα οδηγήσει σε προτάσεις και ενέργειες για τις οποίες δεν θα έχει να αφιερώσει χρόνο και χρήμα; Το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι παραμένει επισφαλές.

  • Η πρόταση της παράταξης για την πρόσβαση όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς με δωρεάν τροφεία δεν έγινε αποδεκτή. 

  • Δεν υλοποιήθηκαν οι προεκλογικές υποσχέσεις προς τη δομή “Κοινωνική Κουζίνα” που υποκαθιστά τις υποχρεώσεις του δήμου για δωρεάν σίτιση απόρων.

  • Η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου δόθηκε σε ΜΚΟ. Μήπως αυτός είναι ο τρόπος της δημοτικής αρχής για να προχωρήσει σε άτυπες ιδιωτικοποιήσεις των δομών της;

  • Η μεταφορά του 2ου ειδικού νηπ/γειου και δημοτικού έγινε παρά τη θέληση των γονέων και δασκάλων. Το σχολείο στον Παζινό στεγάζεται ακόμα σε προκάτ παρά τις υποσχέσεις επίλυσης του θέματος. 

  • Η μεταστέγαση της υπηρεσίας πρασίνου στο Βαμβακόπουλο συντελείται παρά τις αντιρρήσεις των εργαζομένων. Τελικά λαβάνεται η γνώμη των υπηρεσιών ή η δημοτική αρχή αποφασίζει και διατάζει;

  • Λαμβάνονται υπόψιν τα αυξημένα κόστη που θα προκύψουν ή η δημοτική αρχή είναι υπεράνω όταν πρόκειται για δημόσιο χρήμα; Λαμβάνεται υπόψιν η αμεσότητα στην ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών ή δημοτική αρχή είναι υπεράνω του πολίτη; Δεν έχει ενεργοποιηθεί ο θεσμός του συμπαραστάτη του δημότη. Μήπως η δημοτική αρχή φοβάται τις καταγγελίες των πολιτών για κακοδιοίκηση;

Η δημοτική αρχή ξεχνά ότι το όνομα της παράταξής της με την οποία διεκδίκησε τον δήμο ήταν Δήμος Ενεργών Πολιτών; Οι πολίτες πρέπει να είναι ενεργοί όταν πρόκειται να ψηφίσουν και τον υπόλοιπο χρόνο να γίνοται ανενεργοί; 

Οι δημοτικές ενότητες έχουν υποβαθμιστεί. Δεν έχει συσταθεί το συμβούλιο ένταξης των μεταναστών. Υπάρχει παράβαση καθήκοντος της δημοτικής αρχής σε σχέση με την περίθαλψη και διαχείριση αδέσποτων ζώων.”

Στις τοποθετήσεις τους ο δήμαρχος Χανίων ακι οι δημοτικές παρατάξεις ανέφεραν:

Αγγελάκη

Από τη στιγμή που αιτιολόγησε για ποιό λόγο υποβάλλει την παραίτησή της γίνεται δεκτή.

Μυλωνάκη

Η κίνηση που κάνει σήμερα επιβεβαιώνει την ευαισθησία της σε θέματα κοινωνικά. Η παρότρυνσή μου είναι να πάρει πίσω αυτή την αίτηση, μπορεί να διεκδικήσει αυτά που πρεσβεύει.

Σαρρής

Είναι μια βιωματική προσέγγιση. Καθημερινά φεύγοντας από εδώ και στη δουλειά της ασχολείται με τις ανάγκες των ανθρώπων που είναι εξαθλιωμένοι. Πιστεύω ότι με την κίνηση αυτή βοηθήσουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση και να κάνουμε ουσιαστικά βήματα.

Παπαντωνάκης

Απείχαμε στην ψηφοφορία για την εκλογή του Προεδρείου του Δ.Σ. γιατί η Γραμματέας δεν συνδιαμορφώνει το πρόγραμμα του συμβουλίου, επομένως η θέση αυτή δεν έχει καμία ουσία. Καταλαβαίνω την απογοήτευση της κας Βουτετάκη. 

Ρίζος

Συμφωνώ στο 99% σε αυτά που θέτει η κα Βουτετάκη στην ανακοίνωσή της και την κριτική που ασκεί στη δημοτική αρχή και συμμερίζομαι απολύτως την απογοήτευσή της. Διαφωνώ με την παραίτησή τη, δεν νομίζω ότι παρόλες τις δυσκολίες χρειάζεται να αφήσουμε την οποιαδήποτε θέση ακόμα κι αν αυτή δεν έχει μεγάλη συμβολή στη διαμόρφωση πραγμάτων. Αν ωστόσο επιμείνει, θα αποδεχτούμε την παραίτησή της.

Τάσος Βάμβουκας

Λυπάμαι με τη σειρά μου για την απογοήτευση της κας Βουτετάκη. Είναι καινούρια στα πράγματα και δεν γνωρίζει ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα πράγματα δεν προχωράνε με τους ρυθμούς που θα θέλαμε. Απο όλα αυτά που είπατε δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα που να μην μας απασχολεί το πώς θα το λύσουμε και πολλά από αυτά που είπατε βαίνουν προς τη λύση τους. 

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook