Τιμητικές διακρίσεις σε οκτώ έλληνες επιστήμονες από τα ανώτατα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας για την πολυετή προσφορά τους στην Επιστήμη των Οπωροκηπευτικών τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς απένειμε η Διεθνής Εταιρεία της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (International Society for Horticultural Science, ISHS).

Η τελετή απονομής του μεταλλίου της ISHS έγινε την Πέμπτη 20/10/2016 στις 21.00 στο ΜΑΙΧ κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος του Διεθνούς Συνεδρίου ΙΙΙ Horticulture in Europe 2016, που έγινε στα Χανιά από 16-20/10/2016.  

Μεταξύ των τιμώμενων ο γεωπόνος-ερευνητής Κωνσταντίνος Σ. Χαρτζουλάκης, τ. Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων. Ο εκπρόσωπος της ISHS ο κ. Γ. Μαγγανάρης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρθηκε στο επιστημονικό έργο του κ. Χαρτζουλάκη σε θέματα άρδευσης των καλλιεργειών και διαχείρισης του νερού στη γεωργία, στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στην εξοικονόμηση νερού, στη διεθνή αναγνώριση του έργου του και στη συμβολή του στην ανάπτυξη της αγροτικής έρευνας. 

Ο κ. Χαρτζουλάκης παραλαμβάνοντας το μετάλλιο της ISHS, αφού ευχαρίστησε το ΔΣ της ISHS και τους οργανωτές του συνεδρίου για την τιμητική διάκριση, τόνισε ότι ένας ερευνητής δεν μπορεί παρά να είναι υπηρέτης του κοινωνικού συνόλου, και κατέληξε ότι ο δρόμος της καινοτομίας και της ποιότητας είναι ο μόνος για την ελληνική και παγκόσμια γεωργία, αρκεί να  υιοθετηθεί από τους παραγωγούς και να στηριχθεί από την πολιτεία.